Ελάτε στην παρέα μας

Περιφέρεια Αττικής

Όσα έγιναν στην τηλεδιάσκεψη για τα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη για τα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός.

Στη τηλεδιάσκεψη επίσης συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, τα μέλη διοίκησης της ΕΥΔΑΠ και οι εμπλεκόμενοι
Δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε αρχικά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να ολοκληρώσει τα έργα των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ήτοι τα Κ.Ε.Λ.: Παιανίας – Κορωπίου, Σπάτων – Αρτέμιδος, Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα – Νέας Μάκρης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η Κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης ώστε να πάψει το καθεστώς των βόθρων, αλλά και ν’ αποφευχθεί ο κίνδυνος επιβολής νέων προστίμων στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ενώ ζήτησε από τους Δήμαρχους «να δουν το όλο θέμα του εκσυγχρονισμού των αποχετεύσεων, όχι στο στενό πλαίσιο των περιοχών τους, αλλά στο ευρύτερο της Νοτιοανατολικής Αττικής και κατ’ επέκταση όλης της χώρας».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ανακοίνωσε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κονδυλίων ύψους περίπου 300 εκ. ευρώ για την υλοποίηση του μεγάλου έργου επεξεργασίας λυμάτων στις περιοχές Αρτέμιδας-Ραφήνας, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για το επιστέγασμα μίας διαρκούς και εποικοδομητικής συνεργασίας που είχε η Περιφέρεια Αττικής και η ΕΥΔΑΠ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» ενώ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα συμβάλει στη γρήγορη ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων στην περιοχή. Παράλληλα ενημέρωσε για την πορεία των σχετικών έργων στις περιοχές Μαρκοπούλου, Νέας Μάκρης, Κορωπίου και Αρτέμιδας-Ραφήνας, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια Αττικής, έχοντας την ευθύνη χρηματοδότησης, παρακολούθησης και διαχείρισης των έργων αυτών, τα παρακολουθεί επισταμένα και ενδελεχώς, με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Αυγερινός, από την πλευρά του, υπογράμμισε την σημαντικότητα των συγκεκριμένων έργων τα οποία έχουν θετικό πρόσημο για την περιοχή τόσο ως προς την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια και τη βελτίωση του οικοσυστήματος αλλά και ως προς την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και επομένως και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών. «Είναι αισιόδοξο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «ότι υπάρχει ένα θετικό κλίμα αντιμετώπισης των βιολογικών καθαρισμών από την πλευρά των πολιτών, η χρήση των οποίων παρέχει επίσης τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των υδάτινων πόρων προς όφελος των κατοίκων όλων των περιοχών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ