Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Την παράταση θητείας οργάνων διοίκησης σωματείων και συλλόγων ζητά ο Γ. Πατούλης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα προβλήματα στη λειτουργία και τη νομιμότητα σωματείων και συλλόγων γενικού σκοπού που προκαλούντα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης.

Ο ίδιος βρίσκει την αιτιολόγηση στο γεγονός ότι από την ημέρα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων μέχρι σήμερα, τα Δ.Σ. τους δεν είχαν τη δυνατότητα να προβούν σε σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων με συνέπεια να έχει λήξει η θητεία τους και να είναι μετέωρη η λειτουργία των οργάνων τους.

Όπως υπογραμμίζεται, το πρόβλημα αφορά χιλιάδες πολίτες που δραστηριοποιούνται σε αθλητικά σωματεία, πολιτιστικούς και ειδικού σκοπού συλλόγους, δεδομένου ότι μόνο στην Αττική τα σωματεία ξεπερνούν τις 30.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ποσοστό των σωματείων στο σύνολο της Επικράτειας που θα έχουν έκπτωτο Δ.Σ. λόγω λήξης της θητείας τους εν μέσω πανδημίας θα είναι καταιγιστικό τους επόμενους μήνες.

Η πρόταση προς τα αρμόδια Υπουργεία

Αρμόδιες για την εποπτεία και τον έλεγχο των Σωματείων είναι οι Διευθύνσεις Αθλητισμού και Πολιτισμού των Περιφερειών. Ήδη στην Αττική αρκετά από τα μέλη τους έχουν απευθυνθεί στη αρμόδια Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού προκειμένου να ζητήσουν τη συνδρομή της Περιφέρειας για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Ο Περιφερειάρχης αφού ενημερώθηκε από την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Ε. Δουνδουλάκη και τα στελέχη της διοίκησης κατέθεσε πρόταση προς τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να υπάρξει ειδική νομοθετική πρόβλεψη μέσω της οποίας θα παρατείνεται η θητεία των Δ.Σ. τους.

Με αφορμή το σχετικό πρόβλημα ο Γ. Πατούλης αναφέρει: «Η επίλυση του προβλήματος με νομοθετική παρέμβαση κρίνεται αναγκαία καθώς αφορά χιλιάδες μέλη σωματείων, η θητεία των οποίων έχει λήξει χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Δεδομένης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που διαμορφώθηκε στην χώρα και της επιβεβλημένης προστασίας της δημόσιας υγείας, δεν κατέστη δυνατή η σύγκληση των εκλογοαπολογιστικών Γενικών Συνελεύσεων σωματείων όπως και των συλλόγων γενικού σκοπού, προκειμένου να αναδειχθούν οι νέες διοικήσεις τους.

Μάλιστα λόγω του φόβου για την διασπορά του κορωνοϊού, ακόμα και αν υπήρχε η δυνατότητα σύγκλισης των Γενικών Συνελεύσεων διαπιστώνεται απροθυμία των μελών τους να προσέλθουν. Με δεδομένο ότι πρόκειται για νομικά πρόσωπα τα οποία είναι εθελοντικού χαρακτήρα κα μη κερδοσκοπικά και επιτελούν κοινωνικό έργο, θεωρώ ότι είναι εύλογο να επιλυθεί νομοθετικά η δυσλειτουργία που προκλήθηκε και να προβλεφθεί μια παράταση στη λειτουργία τους. Είμαι βέβαιος ότι τα αρμόδια υπουργεία θα επιληφθούν άμεσα του θέματος προκειμένου να μπει τέλος στην αγωνία χιλιάδων συμπολιτών μας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο αθλητισμού και πολιτισμού μέσω των συγκεκριμένων σωματείων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ