Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το Μπενάκειο για την διαχείριση των κουνουπιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πράσινο φως από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έχει λάβει η νέα Προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας Αττικής με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την «Καταγραφή της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών (Culicidae) στην Περιφέρεια Αττικής για την περίοδο 2024-2026».

Μετά τη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τα αρμόδια  ελεγκτικά όργανα, θα πραγματοποιηθεί και η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης από τον Περιφερειάρχη και τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου.

 

Η νέα τριετής σύμβαση, η οποία αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης προγραμματικής που ολοκληρώνεται στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, έχει ύψος 370.300 Ευρώ. Η ανανέωση της κρίθηκε αναγκαία καθώς συμβάλει στην διαφύλαξη της δημόσιας υγείας στην Περιφέρεια Αττικής.

 

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δήλωσε: «Με σύμμαχό μας ένα ισχυρό επιστημονικό συνεργάτη, το  Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο συνεχίζεται η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου πρόληψης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και της Ασφάλειας των πολιτών. Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, με αποφασιστικότητα καταφέραμε να διαμορφώσουμε, ένα δυναμικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος και πράγματι, με τις έγκαιρες παρεμβάσεις μας, έχουμε πετύχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.  Η επιτυχημένη πορεία της συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με Ινστιτούτο συνέβαλε καθοριστικά στην απόφασή μας να προβούμε στην ανανέωση της συνεργασίας μας. Το Ινστιτούτο συμβάλει μεταξύ άλλων στη συλλογή στοιχείων σχετικά με τους πληθυσμούς και τα είδη των κουνουπιών στην Αττική, στην παρακολούθηση νέων  επικίνδυνων ειδών κουνουπιών, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, στην έγκαιρη πρόβλεψη πιθανότητας διασποράς νόσων και την άμεση εφαρμογή αποτρεπτικών μέτρων.

 

Η συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

 

Μέσω της ισχύουσας Προγραμματικής Σύμβασης το Μπενάκειο διεξάγει έρευνα καταγράφοντας την παρουσία και την εποχιακή διακύμανση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Αττικής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό το επιτυγχάνει με τη χρήση εκτεταμένου δικτύου ειδικών παγίδων. Οι πληροφορίες που συλλέγονται σχετικά με τους πληθυσμούς και τα είδη των κουνουπιών εβδομαδιαίως παραδίδονται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι (από το Μπενάκειο, μέσω της Προγραμματικής) υπάλληλοι, χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά, τα οποία λαμβάνουν εβδομαδιαίως και σε ετήσια βάση, για να καθοδηγήσουν τις ενέργειες διαχείρισης κουνουπιών που εκτελούνται μέσω των αναδόχων της Περιφέρειας. Η συνεργασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύπτει μέσα από τα στοιχεία που δίδονται.

 

Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τα έτη 2022 και 2023 δεν υπήρξε στην Περιφέρεια Αττικής ούτε ένα κρούσμα Ιού Δυτικού Νείλου.  Το διάστημα αυτό υπάλληλοι της Περιφέρειας επιμορφώθηκαν από το Μπενάκειο και με την συνεχή δράση τους στο πεδίο, έχουν πλέον αναδειχτεί σε ειδικούς στα θέματα διαχείρισης κουνουπιών.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ