Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πρόγραμμα χρηματοδότησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών Ρομά – Πώς γίνονται οι αιτήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών Ρομά στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής με ποσό 1,5 εκατ. ευρώ.

Η δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος εκδόθηκε από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά (https://www.ependyseis.gr). Πρόκειται για το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 20 έως 44 ετών, που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά». Η δράση που υλοποιεί πρώτη η Περιφέρεια Αττικής είναι διάρκειας 12 μηνών και το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στις 14.800 το οποίο  θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ 2014-2020. Οι αιτήσεις συμμετοχής  υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2023 και οι ωφελούμενοι της πρώτης φάσης αναμένεται να είναι περίπου 100.

 

Διαδικασία αιτήσεων

 

Ο στόχος της δράσης διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 101 ανέργων Ρομά, ηλικίας 20 έως 44 ετών, μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής.  Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

 

  • 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
  • 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη
  • 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη

 

Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι Ρομά στο μητρώο της ΔΥΠΑ, ηλικίας 20-44 ετών. Η αίτηση χρηματοδότησης και η πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου υποβάλλεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr .

 

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι άνεργοι, να είναι  εγγεγραμμένοι στο μητρώο ΔΥΠΑ και να λάβουν βεβαίωση από κέντρο κοινότητας ή/και κοινωνική υπηρεσία δήμων ότι κατοικούν σε οικισμό/ καταυλισμό Ρομά. Από τις επιλέξιμες δραστηριότητες εξαιρούνται οι καντίνες, τα κυλικεία, τα περίπτερα, εκμετάλλευση φορτηγού Δ.Χ., τυχερά παιχνίδια κ.λ.π.

Συνολικά η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ