Ελάτε στην παρέα μας

Περιφέρεια Αττικής

Προχωρά κανονικά το έργο ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ζήτημα της ολοκλήρωσης του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Δημάρχων Καλλιθέας Δ. Κάρναβου, Μοσχάτου Ταύρου Α. Ευθυμίου, του πρώην υπουργού Ν. Σηφουνάκη και εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων και φορέων.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ξεκαθάρισε πως η Α’ Φάση θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 21. Μαζί με τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες, Νοτίου Τομέα Δ. Νάνου, Οικονομικών Ν. Πέππα και τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων Περ. Αττικής Αλ. Καλογερόπουλο παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες, που έχουν υλοποιηθεί προκειμένου να προχωρήσει το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου. Συγκεκριμένα επισήμαναν τα παρακάτω:
• Το φυσικό αντικείμενο της πρώτης φάσης έχει εκτελεστεί σε ποσοστό περίπου 85% (το έργο μαζί με τις συμπληρωματικές συμβάσεις που χρειάστηκε να γίνουν).
• Η αρχική σύμβαση του έργου ανέρχεται στο ποσό των 73.045.305,24€ (με το ΦΠΑ) ενώ υπήρξαν και τρεις συμπληρωματικές συμβάσεις, η 1η με το ποσό 6.313.080,41€, η 2η με το ποσό 22.580.000,00€ και η 3η συμπληρωματική σύμβαση με το ποσό των 7.626.000,00€.
• Συνολικά έχουν δοθεί 6 παρατάσεις και η πρώτη φάση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Μαΐου 2021
Όσον αφορά στη Β’ Φάση της Ανάπλασης, αυτή προβλέπει:
• Τη δημιουργία ενός τεράστιου Πάρκου που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη προσβασιμότητα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της (σε έκταση περίπου 600 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με περισσότερα από 22.000 δέντρα και θάμνους).
• Την κατασκευή δικτύων άρδευσης, ύδρευσης, πυρόσβεσης, φωτισμού, καθώς και διαδρομών για πεζούς και ποδήλατα.
• Την κατασκευή πάρκινγκ 900 θέσεων.
• Την κατασκευή γραμμικών κτιρίων συνολικής έκτασης 3.500 τετραγωνικών, με πρόβλεψη χρήσεων εμπορικές, εστίασης, και αναψυχής
Δέσμευση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη είναι ότι μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης αυτής αστικής ανάπλασης, ο χώρος θα παραμείνει κοινόχρηστος.
Πως θα χρηματοδοτηθεί η Β’ Φάση της Ανάπλασης
Δεδομένου ότι το έργο ξεκίνησε το 2017 χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το σύνολο του, στο Συμβούλιο αναφέρθηκε πως “μια από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας ήταν η εξεύρεση πόρων, που θα διασφαλίσουν την ομαλή εκτέλεση του, αλλά και την μετέπειτα λειτουργία του ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου που θα δημιουργηθεί, καθώς και τη συντήρηση του πάρκου.
Παρά τα όσα αναληθή υποστηρίζονται από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, ότι δήθεν υπήρχαν εξασφαλισμένοι πόροι από την Περιφέρεια, αυτό δεν ισχύει. Ακόμη και αν διαθέταμε το σύνολο των πόρων για έργα της Περιφέρειας Αττικής για την ολοκλήρωση του έργου, αυτά δεν θα επαρκούσαν. Ενώ θα είμασταν αναγκασμένοι δεσμεύοντας τα χρήματα αυτά, να μην εκτελέσουμε σχεδόν κανένα άλλο έργο στους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής.
Προς την κατεύθυνση αυτή διερευνήθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι δυνατότητες χρηματοδότησης από το Ταμείο Εθνικής ανασυγκρότησης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Ε.Τ.ΕΠ.), το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής (Π.Ε.Ε.) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).”
Απόφαση για Πρόσληψη Οικονομικού/Νομικού Συμβούλου
Για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του έργου κρίθηκε ότι είναι αναγκαίο να ανατεθεί σε σύμβουλο η διερεύνηση των πλέον ενδεικνυόμενων λύσεων. Ο Σύμβουλος κρίθηκε απαραίτητος προκειμένου:
• να υποστηρίξει Νομικό/Οικονομικά και Τεχνικά το εγχείρημα για την εξεύρεση Πόρων από διαφορετικές πηγές Χρηματοδότησης (ΕΤΕΠ, ΕΣΠΑ, Ίδιοι Πόροι, ΤΑΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ).
• να παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης οικονομικής και οργανωτικής φύσεως,
• να υποστηρίξει τη βέλτιστη οργάνωση της διαδικασίας στην Περιφέρεια Αττικής για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου,
• να παρέχει υποστήριξη στη διαδικασία δημοπράτησης καθώς και στο σχέδιο για την αξιοποίηση και την λειτουργική βιωσιμότητα του Πάρκου μετά την κατασκευαστική ολοκλήρωσή του.
• Να κάνει την ανάλυση κόστους οφέλους για το όλο εγχείρημα (κατασκευή και λειτουργία)
Το χρονοδιάγραμμα για τη Β’ Φάση
Το δυνητικό Χρονοδιάγραμμα της Β φάσης είναι
• Μέσα στον Ιανουάριο του 2021 να οριστεί Ανάδοχος Νομικός/Οικονομικός Σύμβουλος.
• Τον Μάρτιο με Απρίλιο να επιλεγεί ο τρόπος δημοπράτησης του έργου.
• Το Α’ 6μηνο 2021 να γίνει η προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης, η εξασφάλιση χρηματοδότησης καθώς και η διενέργεια του διαγωνισμού.
• Στόχος να έχει ολοκληρωθεί το έργο το Α’ 6μηνο 2024.
Το έργο ανήκει σε όλους τους πολίτες της Αττικής
Ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι το έργο της Ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου «είναι μια παρέμβαση που δεν αφορά μόνον τους Δήμους της περιοχής, αλλά τους πολίτες όλου του Λεκανοπεδίου. Γι’ αυτό όλες μας οι ενέργειες υπηρετούν έναν και μόνο στόχο: Την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση του συνόλου της παρέμβασης, με την ταυτόχρονη διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των πολιτών σε όλους τους χώρους του παραλιακού μετώπου. Ξεκαθαρίζουμε ότι
1. Δεν υπάρχει κανένας νέος σχεδιασμός όσον αφορά την υλοποίηση του έργου, όπως ανακριβώς αναφέρεται. Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας ποτέ δεν έθεσε ζήτημα αλλαγής των χρήσεων γης και των όρων δόμησης που προβλέπονται στο Π.Δ. 443/6-12-2013.
2. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Α’ Φάσης, μετατίθεται για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επιπτώσεις της πανδημίας.
3. Παράλληλα με την ολοκλήρωση της Α’ φάσης κατασκευής του έργου και τη δημοπράτηση της επόμενης φάσης, αναζητούμε κι ένα βιώσιμο, σε βάθος δεκαετιών, μοντέλο διαχείρισης της παρέμβασης, αφού δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη στον αρχικό σχεδιασμό εκτέλεσης της μεγαλύτερης αστικής παρέμβασης στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.
4. Τα προϊόντα εκσκαφής, που σήμερα εμποδίζουν την οπτική πρόσβαση στη θάλασσα, θα αξιοποιηθούν, σύμφωνα με την υφιστάμενη μελέτη, για την ολοκλήρωση της έργων ανάπλασης της Β’ Φάσης.
5. Η διαμόρφωση του χώρου θα γίνει με βάση το εγκεκριμένο masterplan του έργου, σε κάθε όμως περίπτωση θα διασφαλιστεί η κατασκευή και λειτουργία ενός δημόσιου, ελεύθερου και ανοιχτού στους πολίτες πάρκου, η βιωσιμότητα του οποίου θα είναι εξασφαλισμένη».
Απαντήσεις στα αιτήματα των Δήμων Μοσχάτου – Ταύρου και Καλλιθέας.
Από τις διευκρινήσεις και δεσμεύσεις που δόθηκαν από τον Περιφερειάρχη Αττικής, εξαλείφθηκε το σύνολο των ζητημάτων που είχαν θέσει από τον περασμένο Νοέμβριο με κοινό ψήφισμά τους οι συγκεκριμένοι Δήμοι και οι δημοτικές τους παρατάξεις, ενώ το ψήφισμα που προτάθηκε από την Παράταξη Δύναμη Ζωής σε βάρος των χειρισμών της σημερινής διοίκησης πάνω στην πορεία υλοποίησης του έργου, δεν έτυχε υποστήριξης από καμία άλλη παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ