Ελάτε στην παρέα μας

Περιφέρεια Αττικής

Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: “Άναψαν” τα αίματα με αφορμή το ψήφισμα κατά της φασιστικής βίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Αφορμή για νέες εντάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στάθηκε η συμπλήρωση ενός έτους από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, και πιο συγκεκριμένα το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσαν οι παρατάξεις «Δύναμη Ζωής» και «Αντικαπιταλιστική στην Αττική Ανταρσία σε Κυβέρνηση ΕΕ ΔΝΤ».

Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της Περιφέρειας εξηγεί τα εξής: “Με πελώρια έκπληξη γίναμε κοινωνοί της πρωτοβουλίας των περιφερειακών παρατάξεων «Δύναμη Ζωής» και «Αντικαπιταλιστική στην Αττική Ανταρσία σε Κυβέρνηση ΕΕ ΔΝΤ» να προτείνουν -πέντε (5), κυριολεκτικά, λεπτά πριν την έναρξη της προγραμματισμένης για την 6/10/2021 22ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής- την έκδοση ψηφίσματος επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 1 χρόνου από την ιστορική καταδίκη των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής για το κακούργημα της συγκρότησης, διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.
Και τούτο διότι, το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά, είχε εκδώσει –κατά πλειοψηφία και χωρίς τις ψήφους των ανωτέρω παρατάξεων, αλλά και των παρατάξεων «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής» και «Ανυπότακτη Αττική», οι οποίες είχαν επιλέξει να απέχουν της σχετικής ψηφοφορίας(!!)- δια της υπ’ αρ.278/18.11.2020 απόφασής του, σχετικό Ψήφισμα, με το ακόλουθο περιεχόμενο, διατρανώνοντας -με στεντόρεια φωνή- ότι θα πράττει ό, τι εμπίπτει στις αρμοδιότητές του και στο θεσμικό του ρόλο, προκειμένου να διαφυλάττει τη νομιμότητα, την ευπρέπεια στη δημόσια σφαίρα και τον έμπρακτο σεβασμό στο ελληνικό Σύνταγμα και τους θεσμούς:
«Στον απόηχο της ιστορικής απόφασης που έλαβε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών την Τετάρτη 7/10/2020, δια της οποίας έκρινε ένοχα τα ηγετικά στελέχη του κόμματος της Χρυσής Αυγής για το κακούργημα της συγκρότησης, διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, που τυποποιείται στο άρθρο 187 του ΠΚ, αλλά και της αποτρόπαιης και καθ’ όλα κατακριτέας επίθεσης που έλαβε χώρα την 29/10/2020 από κουκουλοφόρους “αντεξουσιαστές” σε βάρος του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής:
α) καταδικάζει απερίφραστα τη βία από όπου και εάν προέρχεται,
β) εκφράζει την αταλάντευτη πεποίθησή του ότι οι παντός είδους έκνομες πράξεις δεν έχουν καμία θέση στη Δημοκρατία ως μέσα έκφρασης διαφωνίας και διαμαρτυρίας έναντι θεσμών και προσώπων,
γ) τονίζει ότι ο ολοκληρωτισμός, κάθε μορφής, δεν μπορεί να είναι απάντηση στα όποια, λειτουργικά ή δομικά προβλήματα της Δημοκρατίας, και θεωρεί αυτονόητο πως κόμματα και αυτοδιοικητικές παρατάξεις έχουν υποχρέωση να αποδεικνύουν στην πράξη την προσήλωσή τους στο άρθρο 29 του Συντάγματος το οποίο αναφέρει σαφώς πως η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
δ) διατρανώνει με στεντόρεια φωνή ότι θα πράττει ό, τι εμπίπτει στις αρμοδιότητές του και στο θεσμικό του ρόλο, προκειμένου να διαφυλάττει τη νομιμότητα, την ευπρέπεια στη δημόσια σφαίρα και τον έμπρακτο σεβασμό στο ελληνικό Σύνταγμα και τους θεσμούς».
Παρόλα αυτά, η Διοικούσα παράταξη, επιδεικνύοντας έμπρακτα διάθεση καλοπιστίας και προσβλέποντας σε ομόθυμο και -ει δυνατόν- ομόφωνο Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου με ομοειδές με το ανωτέρω περιεχόμενο, υπερψήφισε, δια στόματος Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γεωργίου Πατούλη, τη σκοπιμότητα εκδόσεώς του, με αποτέλεσμα το σχετικό θέμα να ενταχθεί στην Ημερήσια Διάταξη.
Παρά, δε, τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη, κ. Γεωργίου Πατούλη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Χρήστου Θεοδωρόπουλου και του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, κ. Νικολάου Πέππα και την παραίνεσή τους το Σώμα να εμμείνει στο ανωτέρω ξεκάθαρο και ιδιαίτερης σημειολογίας Ψήφισμά του, οι εισηγήτριες παρατάξεις «Δύναμη Ζωής» και «Αντικαπιταλιστική στην Αττική Ανταρσία σε Κυβέρνηση ΕΕ ΔΝΤ», ως και η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής» ενέμειναν στις δικές τους προτάσεις, προσπαθώντας να αναγάγουν σε μικροπολιτική μια ύψιστη όσο και αυτονόητη αποστολή των δημοκρατικών δυνάμεων και της αυτοδιοίκησης συλλήβδην.
Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε ότι η Διοίκηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας δεν είναι διατεθειμένη ούτε να παίξει με θεσμούς και αξίες ούτε να εμπλακεί σε παρωχημένη πλειοδοσία δημοκρατικών φρονημάτων, με σκοπό την άντληση μικροπολιτικού οφέλους. Όπως, επίσης και ότι δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας από εκείνους που συνειδητά απείχαν από την έκδοση Ψηφίσματος απερίφραστης καταδίκης της βίας και με οποιοδήποτε κόστος προάσπισης της Δημοκρατίας, αποδεικνυόμενοι δημοκράτες a la carte.”

Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής: “Με τον φασισμό δεν ξεμπερδεύει κανείς εύκολα”

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέφερε από την πλευρά της: “Παραμονή της ημέρας που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική, ναζιστική οργάνωση, από το 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, η Διοίκηση Πατούλη με τα γνωστά πλέον σε όλους εξαπτέρυγά της, τον φασίστα Τζήμερο και τα υπολείμματα της Χρυσής Αυγής (ανεξάρτητους ή μη), απέρριψε την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης των δολοφονικών φασιστικών επιθέσεων των τελευταίων ημερών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η Διοίκηση Πατούλη απέρριψε το ψήφισμα, αξιοποιώντας ακόμα και τη διπλή ψήφο του Προέδρου του Συμβουλίου, αναπαράγοντας ταυτόχρονα τη χιλιοπαιγμένη θεωρία καταδίκης της βίας από όπου κι αν προέρχεται, συντασσόμενη έτσι με την επίσημη κυβερνητική και Ευρωενωσιακή θέση, που εξισώνουν τους λαϊκούς αγώνες με τη δολοφονική δράση των φασιστών κουκουλοφόρων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, από την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία για την αποπομπή ή αναστολή της συμμετοχής της παραπάνω Περιφερειακής Παράταξης και των μελών της από το Περιφερειακό Συμβούλιο, που αποτελεί τον “αυτοδιοικητικό βραχίονα” της Χρυσής Αυγής (η νεολαία της οποίας χειροκρότησε τις δολοφονικές επιθέσεις στη Σταυρούπολη).

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι με τον φασισμό δεν ξεμπερδεύει κανείς εύκολα. Ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής και επίμονος, γιατί ο εφησυχασμός τους αποθρασύνει και το σύστημα που τους στηρίζει τους εργαλειοποιεί ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό.”

Γ.Σγουρός : “Έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής”

Τέλος, ο Γ. Σγουρός τοποθετήθηκε ως εξής: “Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής οι Παρατάξεις της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης συνδιαμόρφωσαν ένα κείμενο ψηφίσματος για την καταδίκη της επικίνδυνης επανεμφάνισης και λειτουργίας Νεοναζιστικών και φασιστικών οργανώσεων, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», καλώντας όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους να το στηρίξουν ως ελάχιστη πράξη Δημοκρατικής ευαισθησίας και εγρήγορσης.

Ενώ αρχικά ο κ. Πατούλης δέχθηκε τη συζήτηση, στη συνέχεια, κρυπτόμενος, απέρριψε το ψήφισμα, συνεχίζοντας έτσι την αγαστή συνεργασία του με τον αυτοδιοικητικό βραχίονα της «Χρυσής Αυγής» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, συνεργασία που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα με την παραχώρηση της έδρας της «Ελληνικής Αυγής» στην Οικονομική Επιτροπή, στην παράταξή του.

Στη θλιβερή αυτή εξέλιξη, μαζί με τον κ. Πατούλη, την παράταξή του και τους Χρυσαυγίτες, οδήγησε με την ψήφο του και ο αποστάτης Περιφερειακός σύμβουλος, πρώην «πράσινος» Δήμαρχος και νυν Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γιαννακόπουλος.

«Τελικά έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής για τον κ. Πατούλη. Η Περιφέρεια Αττικής πορεύεται σε επικίνδυνες ατραπούς χωρίς φρένα».”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ