Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Οι Υγιείς Πόλεις» το θέμα της πρώτης ημέρας του 17ου Συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τραπέζι με τίτλο «Οι Υγιείς Πόλεις» στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης ημέρας του 17ου Συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ, κατά το οποίο οι Υγιείς Πόλεις ετέθησαν στο επίκεντρο της συζήτησης για την αντιμετώπιση Κρίσεων, υγειονομικών κρίσεων όπως η πανδημία την οποία διερχόμαστε, και κρίσεων της κλιματικής αλλαγής.

Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τα συμπεράσματα της επιστήμης βάσει των οποίων οι Πόλεις χρειάζεται να θωρακιστούν και να προστατεύσουν τον πολίτη για την αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης.

Κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος του Δικτύου και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε τόσο στον ρόλο που ανέλαβε η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και στον συντονισμό που υπήρξε με Διεθνείς Οργανισμούς όπως ο Π.Ο.Υ., με ενεργή συμμετοχή σε όλες τις Συναντήσεις και τις Ομάδες Εργασίας. Επιπλέον, τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων μέσω της παροχής υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους βοήθειας και πληροφορίας στους Δήμους και τους Δημότες του. Ο κ. Γ. Πατούλης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σε αυτή την πανδημία, αν τα συστήματα υγείας δεν είχαν την ουσιαστική βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είχαν καταρρεύσει. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέδειξε μέσα από αυτή την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, διεθνώς και στη χώρα μας τον καθοριστικό της ρόλο στη διάσωση της ζωής και την καθοδήγηση του πολίτη για την προστασία του από τον πανδημικό ιό. Η πληροφόρηση, η κοινωνική υποστήριξη και η ενημέρωση για την τήρηση των μέτρων δημόσιας Υγείας αποδεικνύεται σαφώς πιο αποτελεσματική μέσα από την προσέγγιση της Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, που βρίσκονται εγγύτερα στη ζωή του πολίτη και την καθημερινότητά του».

Ομιλίες για την μετά Covid-19 εποχή απηύθυναν, ο Άγις Τσούρος Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και Ευεξία του ΠΟΥ Ευρώπης, Adjunct Professor School of Public Health University of Boston, o Χρήστος Λιονής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Κυριάκος Σουλιώτης Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Γιάννης Τούντας Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής Ομ. Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, ο Αθανάσιος Σκουτέλης Διευθυντή της Β’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ». Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μίλησαν ο Ευστάθιος Κούλης Δήμαρχος Γορτυνίας, ο Γιάννης Σίμος Υπεύθυνος Υγείας & Περιβάλλοντος Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας και ο Ιωάννης Καψωμενάκης ως εκπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών.

Για τη βαρύτητα της κλιματικής κρίσης ο κος Ι. Καψωμενάκης είπε χαρακτηριστικά στην παρουσίασή του: «Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί κατά τις προσεχείς δεκαετίες. Οι πόλεις και οι κάτοικοί τους θα αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας που μέχρι το τέλος του αιώνα θα φτάσει σύμφωνα με τα απαισιόδοξα σενάρια ακόμα και τους 5 βαθμούς κελσίου, τις μειωμένες βροχοπτώσεις που θα δυσχεράνουν το πρόβλημα λειψυδρίας ιδιαίτερα στα Ανατολικά και Νότια, τις δασικές πυρκαγιές που θα αυξηθούν σε συχνότητα και ένταση και θα αποψιλώσουν τα περαστικά δάση. Την αύξηση της συχνότητας των ακραία έντονων βροχών που συνδυαστικά με την αποψίλωση των δασών θα εντείνουν τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων και τις ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά μισό και πλέον μέτρο που θα κατακλύσει τα παραλιακά μέτωπα των πόλεων που βρέχονται από θάλασσες.

 

 

Μπροστά στο ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται, οι πόλεις και οι πολίτες τους έχουν να αντιπαραβάλουν καταρχήν την εκπαίδευση και τη συνειδητοποίηση των κατοίκων που θα συμβάλει εάν συμβεί σε παγκόσμιο επίπεδο στο μετριασμό του φαινομένου. Επειδή όμως ακόμα και αν επιτύχουμε των μετριασμό του φαινομένου δεν μπορούμε να το εξαλείψουμε. Οι κοινωνίες μας θα πρέπει να θωρακιστούν λαμβάνοντας για παράδειγμα υπόψιν τις εκτιμήσεις των κλιματικών μοντέλων, όπως νέα αντιπλημμυρικά έργα ή μέτρα προστασίας των δασών. Σημαντικό όπλο τέλος στα χέρια μας, είναι τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που ήδη είναι διαθέσιμα και στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο αξιόπιστα που θα ειδοποιούν βασιζόμενα σε δορυφορικά δεδομένα και προγνωστικά μοντέλα, την πολιτεία και τους πολίτες έγκαιρα για προσεχή ακραία καιρικά φαινόμενα ή επικίνδυνες για την υγεία συνθήκες της ποιότητας του αέρα».

Για την πρόκληση της ανάληψης ρόλου που καλούνται να παίξουν οι πόλεις και οι Υγιείς Πόλεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο Πρόεδρος του Δικτύου Υγιών Πόλεων και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε: «Το παγκόσμιο κλίμα αλλάζει. Αυτό επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, την ευημερία και τη ζωή στη γη. Στο εγγύς μέλλον, το γεγονός αυτό, θα οδηγήσει σε επιβάρυνση προβλημάτων υγείας, καθώς και σε νέους κινδύνους και πιέσεις για το περιβάλλον και τους κοινωνικούς και οικονομικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας. Στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, έχουν ήδη παρατηρηθεί επιπτώσεις στην υγεία που δημιουργούνται από όλο και πιο συχνά και έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς και από αλλαγές στο γεωγραφικό εύρος ορισμένων φορέων μολυσματικών ασθενειών. Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν το κλίμα και αφορούν τις πόλεις μας. Οφείλουμε να προσαρμόσουμε την πολιτική μας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της Κλιματικής Κρίσης ώστε να προασπίζουμε στο εξής αποτελεσματικά τον πολίτη όσο η ζωή απειλείται από τα φυσικά φαινόμενα».

Την κεντρική συνεδρία της ημέρας συντόνισε η δημοσιογράφος κα Μαρία Παπαπαναγιώτου, ενώ πάνω στα θέματα του συγκεκριμένου τραπεζιού, τοποθετήθηκαν με εύστοχες παρατηρήσεις και χρήσιμες επισημάνσεις αρκετοί καταξιωμένοι ομιλητές από τον πολιτικό και τον επιστημονικό χώρο.

 

Όσα πρέπει να ξέρετε για το συνέδριο

Το Συνέδριο με θέμα «Covid-19 & Κλιματική Αλλαγή. Γνώση, στρατηγική και αποτελεσματικότητα στη νέα εποχή» συνδιοργάνωσαν το ΕΔΔΥΠΠΥ και ο Δήμος Γορτυνίας, οπού φιλοξενείται μέρος της διοργάνωσης και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας(ΕΝΠΕ), του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και του ΑΙΓΕΑ (ΑΜΚΕ).

Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Δήμαρχος Γορτυνίας και Ειδικός Γραμματέας του Δ.Σ Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. Ευστάθιος Κούλης, ο οποίος καλωσόρισε τους σύνεδρους και δια ζώσης, αλλά και διαδικτυακά και τους παρουσίασε τις ομορφιές του Δήμου Γορτυνίας, κάνοντας λόγο για έναν φιλόξενο και ιστορικό τόπο που ανοίγει την αγκαλιά του για να υποδεχθεί, μαζί με τους κατοίκους του, αυτό το Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται πρώτη φορά στον Δήμο. «Ελπίζουμε πως η φιλοξενία μας και η απαράμιλλη ομορφιά του τόπου μας θα σας μείνει αξέχαστη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΔΔΥΠΠΥ Γ. Πατούλης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Γορτυνίας και τους συνέδρους για τη συμμετοχή τους και επεσήμανε: «Το Δίκτυο είμαστε όλοι εμείς, οι 238 ΟΤΑ μέλη του, με τους Δημάρχους, τους Πολιτικούς εκπροσώπους, τους Συντονιστές και τα στελέχη των Δήμων και Περιφερειών, πολιτικά και υπηρεσιακά, οι οποίοι συνεννοηθήκαμε και συμφωνήσαμε να βάλουμε την Υγεία και την Προαγωγή της, στο Κέντρο των αποφάσεών μας και βαδίζουμε με επιτυχία στο δρόμο αυτό. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μία πιο υγιή κοινωνία για τους πολίτες».

Επιπλέον ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη θεματολογία του 17ου Συνεδρίου, η οποία επεσήμανε, ότι θα επικεντρωθεί κυρίως στην πανδημία και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα εστιάσει:

  • Στον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Δήμοι του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων σε όλη την Ευρώπη,

  • Στον Π.Ο.Υ που υποστήριξε, επίσης τα Δίκτυά του και τις πόλεις του με συνεχή πληροφόρηση, οργάνωση σεμιναρίων στους υπεύθυνους των πόλεων και των Δικτύων με πληροφοριακό υλικό για το κοινό.

  • Στην εγκαθίδρυση της επικοινωνίας και της δικτύωσης σε ευρωπαϊκό, εθνικό, αλλά και τοπικό επίπεδο .

  • Στην εκμάθηση και θέσπιση πρωτοκόλλων που θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα της κοινότητας σε κρίσεις.

Στην κεντρική συνεδρία της ημέρας την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Παπαπαναγιώτου, ομιλητές από τον πολιτικό και τον επιστημονικό χώρο, επικεντρώθηκαν στην μετά Covid-19 εποχή και στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Ομιλίες για την μετά Covid-19 εποχή απηύθυναν, ο Άγις Τσούρος Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και Ευεξία του ΠΟΥ Ευρώπης, Adjunct Professor School of Public Health University of Boston, o Χρήστος Λιονής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Κυριάκος Σουλιώτης Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Γιάννης Τούντας Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής Ομ. Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, ο Αθανάσιος Σκουτέλης Διευθυντή της Β’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ». Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μίλησαν ο Ευστάθιος Κούλης Δήμαρχος Γορτυνίας, ο Γιάννης Σίμος Υπεύθυνος Υγείας & Περιβάλλοντος Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας, ο Χρήστος Ζερεφός Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, ο Ευθύμιος Λέκκας Καθηγητής ΕΚΠΑ και η Βασιλική Καραούλη Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Ποιότητα Ζωής, Υπουργείο Υγείας.

Κατά την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Ι. Σταυριανουδάκης ο Εκπρόσωπος Περιφέρειας Πελοποννήσου Εμμανουήλ Σκαντζός, ο Β’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτριος Κάρναβος, ο Πρόεδρος ΠΕΔ Πελοποννήσου, Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτριος Καμπόσος, ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας Βασίλειος Ψυχογυιός.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου συμμετείχαν διαδικτυακά δεκάδες Δήμαρχοι και οι κάτωθι με φυσική παρουσία:

  • Ιωάννης Φωστηρόπουλος – Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου

  • Γεώργιος Σταυρός Τσίρμπας- Δήμαρχος Αναργύρων Καματερού

  • Βασίλειος Μαυρίδης- Δήμαρχος Ορεστιάδας

  • Ισίδωρος Μάδης- Δήμαρχος Παιανίας

  • Ιωάννης Γκίκας- Δήμαρχος Αιγάλεω

  • Ιωάννης Λώλος- Δήμαρχος Ηγουμενίτσας

  • Νικόλαος Μελετίου – Δήμαρχος Ασπροπύργου

Παρέστησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γ. Κεχρής, η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ Μ. Αϊδίνη και ο Συντονιστής του Προγράμματος Υγιών Πόλεων της Περιφέρειας Αττικής Σ. Παπασπυρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές από τους δήμους – μέλη του Δικτύου σε επιλεγμένους «πυλώνες» πολιτικών, αλλά και αναφορικά με συγκεκριμένα έργα Δήμων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το Συνέδριο συνεχίζεται με αρκετές θεματολογίες που θα παρουσιαστούν στα στρογγυλά τραπέζια την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, με επίκεντρο την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο σε συνδυασμό με τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας, τις Δράσεις και Παρεμβάσεις για την Ψυχική Υγεία, το Covid-19, Δράσεις πρόληψης και Ευαισθητοποίηση πληθυσμού για τον εμβολιασμό και τις Βραβεύσεις Δήμων τον ΚΕΠ Υγείας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ