Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Οικονομική ενίσχυση για πάνω από 9.600 επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Περιφέρεια Αττικής προχωρά με γοργούς ρυθμούς τη διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του Covid-19, μετά και την έγκριση 9.617 αιτημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, έχει ήδη ολοκληρωθεί η μεταφορά πόρων από το ΠΕΠ Αττικής στον Ενδιάμεσο Φορέα (ΕΦΕΠΑΕ/ΕΛΑΝΕΤ), ο οποίος έχει την ευθύνη για τον έλεγχο των αιτημάτων εκταμίευσης των επιχειρήσεων και για τη διενέργεια των σχετικών πληρωμών.
Μέχρι σήμερα έχει αποδοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε περισσότερες από 1.500 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις συνολικού ποσού άνω των 45 εκ. €, τηρώντας αυστηρά τη σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία υποβολής των αιτημάτων εκταμίευσης.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα πάντα με τον ρυθμό υποβολής αιτημάτων καταβολής από τους δικαιούχους και την πληρότητα των φακέλων τους.
Παράλληλα, η αρμόδια επιτροπή, εξετάζει τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν από τις επιχειρήσεις που δεν έλαβαν χρηματοδότηση, με προοπτική να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στην οικεία πρόσκληση.
Στατιστικά στοιχεία από τις εγκεκριμένες επιχειρήσεις
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των 9.617 επιχειρήσεων που λαμβάνουν χρηματοδότηση με τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και με τη συνδρομή του Κέντρου Καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής (ΚΕΚΠΑ), πραγματοποιήθηκε μια πρώτη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, από την οποία προκύπτουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα, σχετικά με τους κλάδους επιχειρήσεων που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας (εγκρίσεων).
Συγκεκριμένα στην κατηγορία των «πολύ μικρών» επιχειρήσεων (αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις που έχουν μέχρι 9 εργαζόμενους), τα υψηλότερα ποσοστά εγκρίσεων εμφανίζουν οι ακόλουθοι κλάδοι:
ΚΑΔ – Περιγραφή δραστηριότητας – % Εγκρίσεων
77.34 Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών 80,5%
93.29 Δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας 72,6%
79.11 Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων 65,9%
55.10 Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα 65,2%
82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων 64,2%
Αντίστοιχα στην κατηγορία των «μικρών» επιχειρήσεων (>10 εργαζόμενοι), τα υψηλότερα ποσοστά εγκρίσεων εμφανίζουν οι παρακάτω κλάδοι:
ΚΑΔ Περιγραφή δραστηριότητας % Εγκρίσεων
77.34 Ενοικίαση & εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών 81,8%
55.10 Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα 72,5%
79.11 Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων 70,0%
90.02 Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος 70,0%
82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων 69,6%
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι η πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και τα κριτήρια που επελέγησαν αποδείχθηκαν δίκαια και αντικειμενικά, καθώς στις πρώτες θέσεις περιλαμβάνονται κλάδοι που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της Πανδημίας.
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ