Ελάτε στην παρέα μας

Περιφέρεια Αττικής

«Η ΜΟΔ ως εργαλείο υποστήριξης του ΕΣΠΑ»: Όσα έγιναν στην εκδήλωση στο πλαίσιο της ΔΕΘ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΜΟΔ με θέμα «Η ΜΟΔ ως εργαλείο υποστήριξης του ΕΣΠΑ» , στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργίαδης και ο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ενώ ομιλητές ήταν ο κ. Γιάννης Φίρμπας, Γενικός Δ/ντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ, ο κ. Γεώργιος-Εμμανουήλ Παπαδημητρίου, Πρόεδρος της ΜΟΔ, ο κ. Ιωάννης Αγαπητίδης Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντής ΜΟΔ και ο κ. Κων/νος Αρβανίτης, Δ/ντής Τεχνικής Υπηρεσίας της ΜΟΔ.

Αναφερόμενος στο τρέχον ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 ο κ. Πατούλης, αφού εξήρε το έργο της ΜΟΔ, τονίζοντας ότι είναι πάντα δίπλα στην Αυτοδιοίκηση επισήμανε, μεταξύ άλλων πως κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, που η Περιφέρεια Αττικής βίωσε σημαντικά αρνητικά γεγονότα (πλημμύρες στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017, φωτιά στο Μάτι τον Ιούλιου του 2018, πανδημία covid19 κλπ), οι πόροι του ΕΣΠΑ αποτέλεσαν ένα σημαντικότατο εργαλείο στήριξης για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις αλλά και για τις υποδομές μας.

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε, ότι μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020:
• κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής της Μάνδρας που ήταν μια από τις αιτίες των πλημμυρών του 2017
• χρηματοδοτούνται περίπου 10.000 μικρές και πολύ επιχειρήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως πληγείσες από τον Covid 19, με παροχή κεφαλαίου κίνησης ύψους 5.000 € έως 40.000 €.
• ενισχύονται 37 φορείς του συστήματος υγείας με 100 εκ. € για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών λόγω Covid 19.

«Το σύνολο των παραπάνω εμβληματικών δράσεων και ένας ακόμα μεγάλος αριθμός 730 συνολικά παρεμβάσεων, χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020, ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνάει κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο το 1 Δις €, σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε πως το νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, περιλαμβάνει μια πληθώρα παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας ότι θα έχει έναν προϋπολογισμό αυξημένο κατά 54% σε όρους δημόσιας δαπάνης, σε σύγκριση με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ο προϋπολογισμός του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 θα είναι 1,6 Δις € ενώ οι βασικοί άξονες χρηματοδότησης θα είναι:

• 200 εκ. € για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας
• 350 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
• 150 εκ. € για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και βελτίωση οδικής ασφάλειας
• 650 εκ. € για Ενίσχυση Κοινωνικής Συνοχής, βελτίωση υγειονομικής περίθαλψης, υποδομές εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας
• 300 εκ. € για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων

«Στόχος μας είναι χωρίς χρονοτριβές και με σχέδιο, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής μας σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ