Ελάτε στην παρέα μας

Περιφέρεια Αττικής

Η διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Αττική το επίκεντρο της συνάντησης Σκρέκα – Πατούλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα με αφορμή τις δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, δύο εκ των Τεχνικών Συμβούλων σε θέματα Διαχείρισης Απορριμμάτων του ΕΔΣΝΑ ο Δ. Μπούρκας και ο Β. Μιχαλόπουλος καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας που περιλαμβάνουν τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α) για την επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων καθώς και το Δίκτυο των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων για την Αποκέντρωση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής.
Ο Γ. Πατούλης ανέπτυξε διεξοδικά τις δράσεις που υλοποιούνται από την Περιφέρεια για την ενίσχυση των Δήμων στη συλλογή βιοαποβλήτων με την παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού, στο δίκτυο μικρών γωνιών ανακύκλωσης για την αύξηση της ανακύκλωσης στην Αττική, στη δημιουργία του παρατηρητηρίου ανακύκλωσης και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και ανακύκλωσης.
Σχετικά με τις μεγάλες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων αναλύθηκε η πρόοδος ωρίμανσης των έργων και παρουσιάστηκε ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εργασιών ώστε η Αττική το 2025 να θάβει λιγότερο από το 10% της παραγόμενης ποσότητας. Επιπλέον έγινε αναφορά και στα θέματα χρηματοδότησης των δράσεων, όπου επισημάνθηκε ότι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το τρέχον (2014-2020) και το νέο (2021 -2027) ΕΣΠΑ.
Ο κ. Σκρέκας ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του Περιφερειάρχη για την οριστική επίλυση των προβλημάτων διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ