Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

ΕΝΠΕ: Τηλεδιάσκεψη με θέμα το νομοσχέδιο για την αναλύκλωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Τηλεδιάσκεψη των Περιφερειαρχών της χώρας με τον Γ. Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκο, πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, με αντικείμενο το προωθούμενο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση.

Στο πλαίριο αυτό αναλύθηκαν τα βασικά σημεία του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων αλλά και τους στόχους του εθνικού σχεδιασμού.
Ο κ. Γραφάκος ανέφερε μεταξύ άλλων, πως κύριος στόχος είναι να μειωθούν αισθητά-κάτω από το 10% τα ποσοστά ταφής των απορριμμάτων έως το 2030, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο, παράλληλα με τον εθνικό σχεδιασμό, δίνει το «θεσμικό μανδύα» για την προώθηση των απαιτούμενων αλλαγών. Σ΄αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους Περιφερειάρχες και την ΕΝΠΕ να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους καθώς, όπως ανέφερε, στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί περί τα τέλη Ιανουαρίου και εξήρε τις προσπάθειες της Περιφέρειας Αττικής για την προώθηση της ανακύκλωσης.
Γ. Πατούλης: « Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο τομή»
Κατά την ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως «τα βήματα που απαιτείται να κάνουμε για να εναρμονιστούμε με το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ήδη έχουμε κάνει» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι διεθνές σταυροδρόμι, παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, με τα γνωστά οικονομικά προβλήματα, θα έπρεπε να κάνει τη στροφή προς την κυκλική οικονομία από μόνη της για να ενισχύσει την αυτάρκεια, να επενδύσει στην αειφορία και να διαμορφώσει ένα νέο ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις, για την πράσινη οικονομία και ανάπτυξη».
Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης εξήρε τις προσπάθειες του υπ. Περιβάλλοντος σημειώνοντας πως «τους τελευταίους 18 μήνες ζούμε την πλέον δημιουργική καταιγίδα νομοσχεδίων που έρχονται να επιλύσουν χρόνια προβλήματα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων» και αναφέρθηκε στο προωθούμενο νομοσχέδιο.
Ειδικότερα το χαρακτήρισε «τομή», επισημαίνοντας πως θα επιφέρει σημαντικότατες αλλαγές τόσο στα στρατηγικά σχέδια όσο και στην καθημερινότητα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, σε όλα τα διοικητικά και γεωγραφικά επίπεδα. Παράλληλα, όπως ανέφερε, ανοίγει πληθώρα καινοτομιών και νέων απαιτήσεων που θα πάρει χρόνο, κόπο αλλά και σημαντικούς οικονομικούς πόρους για να υλοποιηθούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ