Ελάτε στην παρέα μας

Περιφέρεια Αττικής

ΕΝΠΕ: Παρουσία του Τ. Θεοδωρικάκου και του Κ. Χατζηδάκη η συνεδρίαση – Τι δήλωσε ο Γ. Πατούλης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη.

Κατά τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε συναντίληψη στα συγκεκριμένα ζητήματα, καθώς επίσης και η ανάγκη άμεσης ψήφισης της μεταρρύθμισης που αφορά στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, με την αντίστοιχη μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού στους Δήμους και στις Περιφέρειες, αλλά και στην υλοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο δικαιούχοι είναι και οι Περιφέρειες.

Επίσης παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος, προκειμένου να παρουσιαστούν οι προτάσεις και οι θέσεις για τις θεσμικές αλλαγές που προωθούν για την λειτουργία των ΟΤΑ καθώς και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί το ισχυρό αίσθημα εθνικής ενότητας και αυτοπεποίθησης των Ελλήνων: “Είμαστε σε μία χρονική φάση που οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε -και είμαστε-απολύτως ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που, δίχως καμία αμφιβολία, αποτελούν σοβαρή απειλή για τη χώρα, τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα με απόλυτη ετοιμότητα, ψυχραιμία κι αυτοπεποίθηση και πιστεύω ότι με τον ίδιο τρόπο οφείλει να τα αντιμετωπίσει -κι ελπίζω ότι θα το πράξει- το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας.”

“Δεύτερη” απειλή ο κορονοϊός

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του κορωνοϊού, τον οποίο χαρακτήρισε δεύτερη απειλή, ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να εντείνουν την προσοχή τους στην εφαρμογή των μέτρων αποτροπής της πανδημίας, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα έχει ανοίξει στον τουρισμό: «Οφείλουμε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα γιατί, κακά τα ψέματα, υπάρχει μία σημαντική χαλάρωση, καθώς υπάρχει και η κόπωση από την εφαρμογή των μέτρων, υπάρχει και το καλοκαίρι.

Υπάρχει και το θετικό στοιχείο ότι ξεπεράσαμε την πρώτη φάση της κρίσης, με ελάχιστες συγκριτικά με άλλες χώρες απώλειες. Κι αυτό κάνει τους ανθρώπους να επαναπαύονται πολλές φορές, να αισθάνονται ότι η απειλή αυτή δεν αφορά εμάς. Δεν είναι έτσι, ας είμαστε προσεκτικοί και τώρα το καλοκαίρι, αλλά και τους επόμενους μήνες, μέχρι να έρθει η στιγμή του εμβολίου. Πιστεύω ότι μόνο τότε η ανθρωπότητα θα μπορεί να είναι πιο ήσυχη στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού». Ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να εντείνουν την εφαρμογή των μέτρων «αξιοποιώντας το κατάλληλο προσωπικό, το κατάλληλο δυναμικό, μεταφέροντας ξανά το αίσθημα εγρήγορσης σε όλη την κοινωνία, από την οποία ζητάμε να έχει τη δική της συνδρομή για να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή»

Αναγκαίο το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, η πρόσληψη προσωπικού και η θέσπιση κινήτρων στους εργαζόμενους

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης τόνισε ότι το θετικό κλίμα και η καλή συνεργασία μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να υπάρξουν σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, τόσο σε ζητήματα που αφορούν στο ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, όσο και σε επίπεδο θέσπισης κινήτρων για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες των Περιφερειών. Συγκεκριμένα ο Γ. Πατούλης τόνισε: «Από τον Σεπτέμβριο του 2019 πάνω από 180 στελέχη της Περιφέρειας Αττικής έχουν μετακινηθεί σε υπηρεσίες υπουργείων. Για να περιοριστεί αυτό απαιτείται να θεσπιστούν οικονομικά κίνητρα και να επιτευχθεί μια ισότιμη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική Διοίκηση. Νευραλγικές υπηρεσίες μας, όπως τα τμήματα υγειονομικού και αγορανομικού ελέγχου, λειτουργούν με τεράστια κενά. Αυτό έχει ως συνέπεια οι εκλεκτικοί μηχανισμοί να μην είναι σε θέση να κάνουν ούτε καν κατασταλτικούς ελέγχους. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά μας έρχονται γνωμοδοτήσεις για αρμοδιότητες που υποτίθεται μας ανήκουν χωρίς όμως ποτέ να έχει προβλεφθεί η ταυτόχρονη μεταφορά και των αναγκαίων πόρων. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Έχει έρθει η ώρα να μεταβούμε από τη θεωρία στη πράξη. Αναγκαίο να υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και η αυτοδιοίκηση να έχει τα εφόδια για να ανταποκριθεί στον ενισχυμένο ρόλο της».

Το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε τη συμβολή των Περιφερειαρχών στην υλοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», αφού και οι Περιφέρειες είναι δικαιούχοι στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα, καθώς οι ίδιοι γνωρίζουν καλά τις ανάγκες των Δήμων και των Περιφερειών που εκπροσωπούν.

«Βασικό μέλημα είναι αυτό το Πρόγραμμα να ‘‘κουμπώσει’’ με τους συνολικούς σχεδιασμούς που έχει κάθε Περιφέρεια και έργα τα οποία δεν ήταν δυνατό να μπουν στα περιφερειακά προγράμματα και δεν μπόρεσε να εξασφαλιστεί άλλη πηγή χρηματοδότησης, να ενταχθούν και να καλύψουν τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες, οι οποίες είναι απαραίτητο να ικανοποιηθούν», τόνισε.

Πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι μέσα στο επόμενο εξάμηνο να προγραμματισθεί ένα πρώτο σημαντικό πακέτο έργων που θα προστεθεί στα έργα του «Φιλόδημος Ι», τα οποία δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση και εντάχθηκαν με απόφαση του ιδίου του υπουργού στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Αποδοχή της πρότασης Γ. Πατούλη από τον Κ. Χατζηδάκη για να έχουν ισχυρό ρόλο οι Περιφέρειες στους Ειδικούς Διαβαθμιδικούς Συνδέσμους

Στη συνέχεια ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αναγκαιότητας οι Περιφέρειες να έχουν ένα ισχυρό ρόλο στους Ειδικούς Διαβαθμιδικούς Συνδέσμους οι οποίοι αποτελούν τους φορείς διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. «Οι Περιφέρειες οφείλουν και πρέπει να έχουν ρόλο. Δεν μπορεί να χρηματοδοτούν τα προγράμματα ανακύκλωσης και να μην έχουν τη δυνατότητα να διατυπώνουν τις θέσεις τους με καθοριστικό τρόπο, αλλά να περιορίζονται σε επίπεδο γνωμοδοτικού χαρακτήρα», σημείωσε ο Γ. Πατούλης. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε από την πλευρά του ότι πρόκειται για ένα λογικό αίτημα και ακούει με ενδιαφέρον τις θέσεις των Περιφερειαρχών. Αποδεχόμενος το αίτημα του κ. Πατούλη ζήτησε να του κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που απαιτεί συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Α. Τζιτζικώστας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι Περιφερειάρχες είναι σύμμαχοι της κεντρικής διοίκησης στην προσπάθεια που καταβάλει. «Μπορείτε να μας εμπιστευθείτε και να μας βλέπετε συμμάχους. Το στοίχημα για τα επόμενα χρόνια είναι μεγάλο. Είναι ανάγκη να κάνουμε γενναία βήματα για να μπορέσουμε ως χώρα να φτάσουμε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ