Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

ΥΠΠΟ: Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στα μνημεία – Τα συμπεράσματα ομάδας εργασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρουσιάστηκαν σε ανοιχτή συνέντευξη Τύπου, υπό τη Λίνα Μενδώνη, τα συμπεράσματα της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Πολιτισμού για την Κλιματική Αλλαγή και την Πολιτιστική Κληρονομιά.

«Ένα αισιόδοξο συμπέρασμα της επιτροπής είναι ότι, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν έχει καταγραφεί σημαντικός κίνδυνος για κάποιο συγκεκριμένο μνημείο ή για κάποιο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς που να αποδίδεται στην κλιματική κρίση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι αμελητέα τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ολοένα αυξάνονται και τα οποία δημιουργούν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτό το οποίο θεωρώ κρίσιμο είναι η πρόληψη, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις άλλωστε», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της Ομάδας Εργασίας του ΥΠΠΟΑ για την Κλιματική Αλλαγή και την Πολιτιστική Κληρονομιά, παρουσία του γγ Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου, του επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας, καθηγητή του ΕΚΠΑ, Κώστα Καρτάλη και των μελών της Ομάδας.

ΥΠΠΟ: Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Όπως επισημάνθηκε, η κλιματική κρίση δεν έχει επιπτώσεις μόνο στα υλικά μνημεία αλλά και στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ενώ το ΥΠΠΟΑ, έχοντας αξιολογήσει τις προκλήσεις από τα ακραία δεδομένα αυτής της κρίσης, έχει επεξεργαστεί και διαμορφώσει βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τις επιμέρους ενότητες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης «Πολιτιστική Κληρονομιά και Κλιματική Αλλαγή». «Το σχέδιό μας έχει έναν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2050, με ενδιάμεσους στόχους ανά δεκαετία και δράσεις που έχουν εξειδικευτεί ως το 2030. Διότι, τα φαινόμενα εξελίσσονται, δεν τα γνωρίζουμε ακόμα, δεν γνωρίζουμε τη σφοδρότητά τους, επομένως θα πρέπει να υπάρχει μια ευελιξία και μια προσαρμοστικότητα», ανέφερε η υπουργός, επισημαίνοντας μερικά ακόμα από τα συμπεράσματα της Επιτροπής, που αναλυτικότερα παρουσιάστηκαν από τον επικεφαλής της, Κώστα Καρτάλη.

 Αναθεώρηση κάποιων δεδεομένων

Ένα από αυτά είναι ότι «ενδεχομένως το ΥΠΠΟΑ να χρειαστεί να αναθεωρήσει και θεσμικά κάποια από τα ισχύοντα δεδομένα. Για παράδειγμα, ενδεχομένως να χρειαστεί, καθώς μελετάται κάθε επιμέρους χώρος και κάθε περιοχή, να επανεξεταστεί και να επαναξιολογηθεί το όριο των Ζωνών Προστασίας, γιατί πλέον θα συνεκτιμηθούν κι άλλοι παράγοντες (πχ μη διευθέτηση ρεμάτων). Επίσης, θα πρέπει να ενισχυθούν παράμετροι στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Κάτι ακόμα, που δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς, είναι ότι μέσα στα αναπτυξιακά σχέδια των επιμέρους περιοχών ή περιφερειών θα πρέπει να δει πλέον κανείς με σημαντικό και έντονο τρόπο την παράμετρο της κλιματικής αλλαγής», επισήμανε η Λ. Μενδώνη, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή κατέληξε επίσης ότι, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική κεντρική πλατφόρμα, όπου θα καταγράφονται οι παρατηρήσεις όλων των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, των Εφορειών Αρχαιοτήτων κατά κύριο λόγο, που συνδέονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ