Ελάτε στην παρέα μας

Διονύσου

Σε επιφυλακή για τον “κόκκινο” συναγερμό: Πώς ενισχύεται η πυρασφάλεια της Αττικής στην “καρδιά” του καλοκαιριού

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες καθαρισμού, νέος εξοπλισμός για αντιμετώπιση των πυρκαγιών και μια σημαντική πρωτοβουλία που αξίζει να υιοθετήσει κάθε πόλη

Βρισκόμαστε μέσα στην πιο κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού σχετικά με τις πυρκαγιές και λίγες μέρες πριν είδαμε σκηνές που έχουμε ζήσει προηγούμενες χρονιές στην Πεντέλη, στο Ντράφι και στην Παλήνη, με αποτέλεσμα εκτάσεις δάσους να έχουν γίνει κάρβουνο, αλλά παράλληλα και σπίτια, κόποι μιας ολόκληρης ζωής, να έχουν γίνει στάχτη.

Το χειρότερο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η περίοδος συναγερμού, κάτι που κάνει τους πάντες, φορείς, Δήμους και εθελοντικές οργανώσεις να είναι στο… κόκκινο με στόχο να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που υπάρξουν νέες πυρκαγιές στις περιοχές των Βορείων προαστίων και γύρω.

Για τον λόγο αυτό ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) σε συνεργασία με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαραθώνα ολοκλήρωσε τις εργασίες προληπτικών αντιπυρικών εργασιών, κλαδεύσεων, αραιώσεων και απομάκρυνσης φυσικής βλάστησης και κλαδιών, στις συγκεκριμένες περιοχές, μεταξύ αυτών και στο Άλσος του Πεζοδρόμου της Νέας Μάκρης, με σκοπό τον καθαρισμο του άλσους αλλά και τη μείωση της πιθανότητας να εξελιχθεί σε επικόρυφη μια ενδεχόμενη πυρκαγιά αλλά και τη μείωση της ταχύτητας μετάδοσης και εξάπλωσης της σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν στο Άλσος του Πεζοδρόμου της Νέας Μάκρης, σύμφωνα με την κατεπείγουσα απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει την κήρυξη περιοχών σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας και που επιλέχτηκαν σε συνεννόηση του ΣΠΑΠ, του Δασαρχείου Πεντέλης, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Δήμου Μαραθώνα.

 

Καινοτομία από το Δήμο Διονύσου για την προστασία των δασών

Την ίδια στιγμή σε πλήρη λειτουργία τέθηκε από το Δήμο Διονύσου το πρωτοποριακό πιλοτικό σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή των Οικισμών «Αγίων Αγγέλων και Φασίδερι» της Δημοτικής Κοινότητας Άνοιξης, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Πράσινου Ταμείου.

Ο Δήμος Διονύσου γίνεται έτσι ο πρώτος Δήμος ο οποίος αποκτά το συγκεκριμένο σύστημα, αποτελώντας πιλότο για την επέκτασή του και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το σύστημα αποτελείται από 44 αυτόνομους αισθητήρες με φωτοβολταϊκό υψηλής απόδοσης, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε ισάριθμα σημεία που έχουν επιλεγεί καλύπτοντας μία περιοχή 1.000 περίπου στρεμμάτων.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό, σύγχρονο, ευφυές και ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών το οποίο, σε 24ωρη βάση και με ανανέωση δεδομένων πάνω στο χάρτη κάθε 90 δευτερόλεπτα, παρακολουθεί και ανιχνεύει την ύπαρξη πιθανών συμβάντων πυρκαγιάς σε επιλεγμένη περιοχή που κρίθηκε υψηλής σημασίας.

Οι αισθητήρες έχουν διασπαρεί σε ακτίνα 200-300 μέτρων μέσα στην ελεγχόμενη περιοχή από το σύστημα. λειτουργεί Cloud υπηρεσία μέσω της οποίας συλλέγονται και αναλύονται σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα θερμοκρασίας, υγρασίας και CO2 από όλους τους αισθητήρες, ενώ αποστέλλεται άμεση ενημέρωση όταν οι τιμές ξεπεράσουν τα προκαθορισμένα όρια. Τα μηνύματα με πορτοκαλί χρώμα παραπέμπουν σε αυξημένες μετρήσεις, ενώ αντίστοιχα με κόκκινο χρώμα επισημαίνουν το πιθανό ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Το μαύρο χρώμα χρησιμοποιείται για ενημέρωση αναφορικά με δυσλειτουργίες του συστήματος ενώ το πράσινο χρώμα δείχνει ότι οι τιμές είναι φυσιολογικές.

Το σύστημα, ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο το κέντρο επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας του Δήμου Διονύσου, το οποίο με την σειρά του θα διοχετεύει την πληροφορία στις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με το έργο της πυρόσβεσης, όπως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τα εθελοντικά κλιμάκια πολιτικής προστασίας.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε σταθμούς εργασίας που υποδεικνύει κάθε φορά ο Δήμος, ενώ προβλέπεται η αποστολή μηνυμάτων ειδοποίησης, μέσω email και εφαρμογών κινητών τηλεφώνων, προς τα στελέχη και τους αιρετούς που είναι επιφορτισμένοι με την πολιτική προστασία. Παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα τοποθέτησης φαροσειρήνας για άμεση ενημέρωση.

Ενίσχυση του εξοπλισμού στο Χαλάνδρι

Παράλληλα, τις ίδιες μέρες ο Δήμος Χαλανδρίου προχώρησε στην ενίσχυση του πυροσβεστικού στόλου με δύο υδροφόρα οχήματα, τα οποία αγόρασε και παραχώρησε στον Δήμο, η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων Δήμου Χαλανδρίου (ΦΛΥΑ Α.Ε.).

Ο νέος εξοπλισμός πυροπροστασίας παραδόθηκε, στο αμαξοστάσιο της υπηρεσίας Καθαριότητας, παρουσία του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, των αντιδημάρχων Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Απορριμμάτων, Δημήτρη Χριστουλάκη και Κώστα Γερολυμάτου αντίστοιχα, του διευθύνοντα συμβούλου της ΦΛΥΑ Κώστα Τσίγκου και του δ/ντή της δ/νσης Διαχείρισης Απορριμμάτων Θεολόγου Γκόγκου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ