Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: Η παρέμβαση του Β. Σιώμου κατά των λατομείων στο Πεντελικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος συμμετείχε και παρενέβη στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτού συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την επιχειρούμενη επαναλειτουργία λατομείων στο Πεντελικό μαζί με τους Δημάρχους Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη και Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά.

Στην παρέμβαση του ο κ. Σιώμος τόνισε χαρακτηριστικά ότι “ο ΣΠΑΠ χαιρετίζει θετικά την απόρριψη, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που τέθηκε υπόψη της προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις της.”

Στην εν λόγω απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι θα πρέπει να κατατεθεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα αφορά στο σύνολο των προς εκμετάλλευση Λατομικών Χώρων (ΛΧ1 – ΛΧ5), έτσι ώστε να ακολουθηθεί η όλη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για ενιαίο έργο με διακριτούς λατομικούς χώρους, όπως πραγματικά είναι, αποφεύγοντας την κατάτμηση του έργου, το οποίο ανήκει στο σύνολό του στην ανώτερη περιβαλλοντική κατηγορία Α1.

Πρόσθεσε επίσης ότι “δεν είναι η κατάτμηση το μόνο πρόβλημα και ότι ήρθε η ώρα να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Η Περιφέρεια Αττικής θα πρέπει μέσω του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να κινηθεί άμεσα η διαδικασία κατάργησης των λατομικών ζωνών σύμφωνα με το άρθρο 7 του νόμου 4512/2018 . Άλλωστε όλα τα παλιά λατομεία της Πεντέλης είναι ανενεργά για πολλά παραπάνω χρόνια από αυτά που ορίζει ο λατομικός νόμος. Σας ζητάμε να συμβάλλετε στην προσπάθεια μας για τροποποίηση του Διατάγματος Προστασίας του Πεντελικού Όρους, για να απαλλαγεί επιτέλους το Πεντελικό από κάθε είδους λατομεία.

Το Πεντελικό Όρος είναι ένας πνεύμονας πρασίνου που πρέπει να διαφυλάξουμε ως «κόρη οφθαλμού Πρέπει και να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού για όλο το λεκανοπέδιο».

Επίσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ανακοινώθηκε έγγραφη απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής στην οποία εκφράζεται η αντίθεσή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, στην επιχειρούμενη λειτουργία λατομείων στο Πεντελικό.

Μετά τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής απέρριψε ομόφωνα την συγκεκριμένη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δεσμεύτηκε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία κατάργησης των λατομικών ζωνών σύμφωνα με το άρθρο 7 του νόμου 4512/2018.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ