Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Νέο μοντέλο ενεργειακής πολιτικής

Δημοσιεύθηκε

στις


     
Τα έργα και τις παρεμβάσεις που δίνουν προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου ενεργειακής πολιτικής, με κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών στο Μαρούσι, ανέπτυξε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ, Γιώργος Πατούλης παρόντος του Περιφερειάρχη κου Ιωάννη Σγουρού, στη ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας και με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου.  
 Στην ημερίδα με θέμα:«Ενεργειακή Πολιτική και Καλές Πρακτικές Εφαρμογής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με Ορίζοντα το 2020»,με την οποία η Περιφέρεια Αττικής εγκαινίασε το ρόλο της ως συντονιστής του Συμφώνου των Δημάρχων, μεταξύ άλλων παρουσίασαν την εμπειρία τους εκπρόσωποι από το Tampere της Φιλανδίας, ειδικοί εμπειρογνώμονες σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από το Ινστιτούτο της Γερμανίας, το ΤΕΕ και εκπρόσωποι Δήμων της Αττικής.
Ειδικότερα παρουσιάστηκε η μεθοδολογία ανταλλαγής γνώσεων που αναπτύχθηκε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  CASCADE-Cities Exchanging on Local Energy Leadership, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Αμαρουσίου.  
Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Αμαρουσίου σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής που αποδεικνύουν τη δέσμευση της Διοίκησης σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας.
«Ο Δήμος Αμαρουσίου, ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους εδώ και χρόνια έχει θέσει τα ζητήματα της ενεργειακής πολιτικής ψηλά στην αντζέντα του, υπηρετώντας αφενός μεν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών και αφετέρου την επίτευξη σημαντικού οικονομικού οφέλους μέσα από την υιοθέτηση πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας. Μέσω του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού που έχομε αναπτύξει στοχεύουμε να επιτύχουμε συγκεκριμένους στόχους που αφορούν την ενεργειακή αποδοτικότητα.»
Ο Δήμος Αμαρουσίου –πρόσθεσε- «με την υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων για την Ενέργεια και την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 του Δήμου κατά 20% από τα επίπεδα του 2010 έως το 2020. Και αυτό αποτυπώνεται από τις δράσεις που έχει αναλάβει και εμπράκτως καθημερινά αποδεικνύει τέτοιου είδους συμπεριφορές.»

Ειδικότερα στο Δήμο Αμαρουσίου:         
-Εφαρμόζουμε συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και είμαστε πιστοποιημένοι με το ISO 14001                                                                                                  
Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με φορείς όπως το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας και έχουμε υλοποιήσει προγράμματα όπως οι «Ενεργειακοί Πρεσβευτές» και οι «Ενεργειακές γειτονιές», δράσεις που απευθυνόντουσαν στη νέα γενιά.                                                                                                           
-Οργανώνουμε εκστρατείες ευαισθητοποίησης των συμπολιτών και των μαθητών της πόλης μας.                                                                                                                      
-Συμμετέχουμε ενεργά στην εφαρμογή συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, συνεργαζόμενοι με όλα τα εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Κάποιες άλλες σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση που αξίζει να αναφερθούν είναι:                                                                                                                                        
-Το  Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», στο πλαίσιο του οποίου ο Δήμος Αμαρουσίου έχει δεσμευτεί ότι θα  προχωρήσει σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κάποια από τα Δημοτικά του κτήρια.
-Η προσπάθεια για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μείωσης των εκπομπών των αερίων σε συνδυασμό με την αύξηση του αστικού πράσινου, η οποία αποτυπώνεται σε έργα όπως EnerInTown και AIDA.                                                                                                     
-Το έργο «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΖΩΗΣ – ΠΝΟΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ»  το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός δικτύου πεζόδρομων, διαπλατυσμένων πεζοδρομιών και ποδηλατοδρόμων, σε συνδυασμό με αναπλάσεις πλατειών. Με αυτή τη δράση ο Δήμος Αμαρουσίου έχει ως πυλώνα του το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος ευρείας δικτύωσης για την προώθηση και τη σωστή εφαρμογή βιώσιμων ενεργειακών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο, πρωταρχικοί στόχοι του έργου «CASCADE».                                                                                
– Το έργο Βιοκλιματική  αναβάθμιση γειτονιών του Δήμου Αμαρουσίου μέσω δημιουργίας διαδρομής πεζών-ποδηλάτων, το οποίο αφορά τη δημιουργία μιας διαδρομής πεζών και ποδηλάτων.Aπώτερος στόχος,η διαδρομή αυτή να επεκταθεί σε ολόκληρο το δήμο, επηρεάζοντας συνολικά το μικροκλίμα του.  
-Στο πλαίσιο προώθησης της ηλεκτροκίνησης τόσο σε επίπεδο ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκινήτων, δικύκλων και ποδηλάτων) καθώς και υποδομών φόρτισης τους από «καθαρές» μορφές ενέργειας, ο Δήμος Αμαρουσίου έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να συμβάλλει ουσιαστικά με τη συμμετοχή στο έργο «EMOBILITY WORK»
-Το έργο -Αυτοματοποιημένο σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων Δήμου Αμαρουσίου» έχει να κάνει με την  εισαγωγή αυτοματοποιημένου Συστήματος Διάθεσης Κοινόχρηστων Ποδηλάτων (Bike Sharing).
-Προγραμματίζουμε,την αντικατάσταση του συνόλου του αστικού εξοπλισμού της πόλης μας από νέα υλικά, φιλικά στο περιβάλλον.                                
Αντικαθιστούμε το σύνολο του δημοτικού φωτισμού με νέα φωτιστικά σώματα, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, σε όλους τους δρόμους
τηςπόλης.                                                                                                                                                       – Συμμετέχουμε σε μια σημαντική πρωτοβουλία «Ανακύκλωση στο Σπίτι-Recycling at home» στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης όλων μας σε περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές ανακύκλωσης.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ