Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

Ενημέρωση της Ρένας Δούρου από Πατούλη και Στεργίου για τον Σ.Π.Α.Π

Δημοσιεύθηκε

στις


Για την υπόσταση, τους σκοπούς και το έργο του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π) ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, τη νέα Περιφερειάρχη Αττικής, κα Ρένα Δούρου, στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Πεντέλης ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων της από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην ενημέρωση, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του Δημάρχου Πεντέλης κ. Δημήτρη Καψάλη – Στεργίου, παρόντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, του Κοινοβουλίου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και από τους φορείς πολιτικής προστασίας, το Δασαρχείο και εθελοντών, ο κ. Πατούλης, παρουσίασε εν συντομία τους σκοπούς του Συνδέσμου βάσει του καταστατικού σύστασής του και επικεντρώθηκε στις προτεραιότητες που δόθηκαν, στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την ανάληψη από το 2011 της διοίκησης του Συνδέσμου από τον Δήμο Αμαρουσίου, οπότε άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τον Σ.Π.Α.Π τόσο σε επίπεδο οργανωτικό όσο και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πατούλης, επικεντρώθηκε στα βασικά σημεία στα οποία η νέα διοίκηση του Συνδέσμου έδωσε προτεραιότητα και προώθησε:

     -νέο μοντέλο οργάνωσης με άξονες την εξωστρέφεια και την αποτελεσματικότητα,
    – διοικητική ανασυγκρότηση,
    – συντονισμένες ενέργειες για τη βελτίωση επιχειρησιακής λειτουργίας του Συνδέσμου,
    – αναδιοργάνωση επιχειρησιακής λειτουργίας,
    – οικονομικός εξορθολογισμός,
    – ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού,
    – αναζήτηση και αξιοποίηση χορηγιών,
    – έμφαση στην προσέλκυση νέων εθελοντών και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του πληθυσμού,
    – ασφάλιση εθελοντών,
    – αποτελεσματικότερη λειτουργία του Σ.Π.Α.Π με εκπαιδευμένους εθελοντές

Έμφαση έδωσε, επίσης, στη σημαντική προσέλκυση νέων εθελοντών και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του πληθυσμού αλλά και στην ενδυνάμωση της ταυτότητας του Συνδέσμου.

Κλείνοντας περιληπτικά αναφέρθηκε στις δεκάδες αναδασώσεις που έχουν γίνει στο Πεντελικό κατά τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια, στα εθελοντικά ποτίσματα, στις εκπαιδευτικές δράσεις περιβαλλοντικές ευαισθητοποίησης, στους δημόσιους απολογισμούς του έργου του Σ.Π.Α.Π και στις τιμητικές εκδηλώσεις για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του για την προστασία των δασών κάθε αντιπυρική περίοδο.

«Για το Πεντελικό δεν είναι μόνο η πυροπροστασία όπου έχει δοθεί έμφαση. Είναι οι προσπάθειες αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων με 19 εθελοντικές αναδασώσεις και τα ποτίσματα του καλοκαιριού που έχουν γίνει. Το επόμενο στάδιο στην πυροπροστασία είναι η εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης στο βουνό που προωθεί ο Σ.Π.Α.Π» σημείωσε ο κ. Πατούλης, κάνοντας αναφορά στους επόμενους στόχους του Συνδέσμου αλλά και στη μέριμνα που πρέπει να υπάρξει σε επίπεδο πυροπροστασίας και στα περιφερειακά δασικά συστήματα στους δήμους μέλη του Συνδέσμου.

Για το Πεντελικό και τις προσπάθειες που προηγήθηκαν, μίλησε ο νυν Δήμαρχος Πεντέλης και Πρόεδρος του Συνδέσμου από το 1998 έως το 2011 Δημήτρης Καψάλης Στεργίου.

Προτεραιότητα το περιβάλλον για τη νέα περιφερειακή αρχή

Στην τοποθέτησή της η νέα Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, επιβεβαίωσε τη διάθεση καλής συνεργασίας που υπάρχει από μέρους της νέας διοίκησης της Περιφέρειας, ώστε να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος και  στην προστασία του Πεντελικού. Δια στόματος του νέου Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα, κ. Γιώργου Καραμέρου, διαμηνύθηκε ότι το περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια, και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων –Περιφέρειας, δήμων μελών, φορέων- θα προκύψουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προς όφελος του Πεντελικού.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης ακολούθησε επίσκεψη της νέας Περιφερειάρχη στο εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο Πεντέλης, στο εθελοντικό κλιμάκιο πολιτικής προστασίας Δήμου Πεντέλης, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Σ.Π.Α.Π και σε πυροφυλάκια στις πλαγιές του Πεντελικού.

Παρόντες στην ενημερωτική εκδήλωση ήταν ο Αντιπρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Κώστας Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Γιάννης Καλαφατέλης, ο Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σ.Π.Α.Π κ. Λεωνίδας Ψυχόπαιδας, τα μέλη του Δ.Σ του Σ.Π.Α.Π κ.κ. Βλάσης Σιώμος, Σεβαστός Βορέας, Νίκος Τζιλιγκάκης, και Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ