Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Δύτες περιβαλλοντικής οργάνωσης καθάρισαν τον βυθό της Καβάλας

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία ολόκληρη βάρκα ανέσυραν από το λιμάνι της Καβάλας δύτες της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, οι οποίοι πραγματοποιούσαν υποβρύχιο καθαρισμό για την απομάκρυνση απορριμμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσφέρω».

Κατά το τριήμερο καθαρισμών που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα και περιλάμβανε 5 υποβρύχιους καθαρισμούς, απομακρύνθηκαν συνολικά περισσότεροι από 2 τόνοι απορριμμάτων εκ των οποίων μία βάρκα και μεγάλος όγκος από ελαστικά οχημάτων, παγίδες χταποδιών, σχοινιά και πλαστικά αντικείμενα μια χρήσης, τα οποία ζυγίστηκαν και καταγράφηκαν.

«Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει 30 υποβρύχιοι καθαρισμοί σε Θεσσαλονίκη, Αττική, Βόλο και περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μέχρι το τέλος της χρονιάς έχουν προγραμματισθεί άλλες 20 δράσεις στο Ιόνιο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της iSea Αναστασία Χαρίτου προσθέτοντας ότι, συνολικά, από τους 30 καθαρισμούς, έχουν συλλεχθεί 9 τόνοι απορριμμάτων.

«Ειδικότερα, στη Θράκη, οι δύτες μας έβγαλαν πάρα πολλά ελαστικά, από τρακτέρ μέχρι μηχανάκια, στη Θεσσαλονίκη την πρωτοκαθεδρία είχαν τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως ποτηράκια και μπουκάλια, και στο Βόλο τα οικοδομικά υλικά», λέει η κ. Χαρίτου. Γενικότερα, πάντως, σε όλους τους καθαρισμούς, σημαντικός είναι ο όγκος των απορριμμάτων από αλιευτικά εργαλεία-πλαστικά κιούπια για τα χταπόδια, σχοινάκια, δίχτυα, κτλ.

Όσον αφορά την κατάληξη των πλαστικών που ανασύρονται από τον βυθό, η κ. Χαρίτου ξεκαθαρίζει ότι μόνο τα ελαστικά μπορούν να ανακυκλωθούν, «αλλά τις περισσότερες φορές είναι σε τέτοια κατάσταση που η ανακύκλωση δεν είναι εφικτή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ