Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Πότε προχωρά σε κατασχέσεις η εφορία – Τι δήλωσε στον «ΧΤΥΠΟ» ένα από τα πρώτα θύματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποσά που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ από μισθό ή σύνταξη μπορούν εν μέρει ή στο σύνολό τους να κατασχεθούν από την εφορία για οφειλές προς το δημόσιο.

Την ίδια ώρα η εφορία προχωρά σε αίτημα ποινικής δίωξης προς την δικαιοσύνη εναντίον φορολογούμενων οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία άνω των 100.000 ευρώ και δεν τα εξοφλούν για περισσότερους από τρεις μήνες.

Οι φορολογούμενοι έχουν, έχουν από την άλλη, δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την εφορία ενώ υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα για υπαγωγή των οφειλών στο νόμο Κατσέλη.

Πρόκειται για μερικές από τις οδηγίες που έχει αποστείλει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προς τις εφορίες και τα τελωνεία για τις φορολογικές οφειλές και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των φορολογούμενων.

Ειδικότερα, η εγκύκλιο οδηγιών προβλέπει:

– Αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης
Αναστέλλεται η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (επιβολή κατάσχεσης επί κινητών και ακινήτων του οφειλέτη, κατάσχεση στα χέρια τρίτου, έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων) σε περίπτωση υπαγωγής των οφειλών σε πρόγραμμα νομοθετικής ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής οφειλής και τήρησης των όρων αυτών, καθώς και σε περίπτωση εκ του νόμου αναστολής ή κατόπιν απόφασης Δικαστηρίου (με προσωρινή διαταγή ή δικαστική απόφαση).

– Άρση κατασχέσεων, εξάλειψη υποθηκών ή μεταφορά αυτών σε άλλα ακίνητα, στην περίπτωση που υφίσταται το σύνολο ή μέρος της οφειλής για το οποίο επιβλήθηκε η αναγκαστική κατάσχεση ή ενεγράφη υποθήκη επί ακινήτου, κατά περίπτωση.
Αιτήματα άρσης ή περιορισμού κατάσχεσης με πρόταση καταβολής συγκεκριμένου ποσού ή δέσμευσης άλλου περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη ή για άλλο λόγο, εξετάζονται μετά από την υποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου ή της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, που ανήκει η αρμοδιότητα επιδίωξης είσπραξης της οφειλής, ο οποίος είναι αρμόδιος για την εξέταση του αιτήματος άρσης της επιβληθείσας κατάσχεσης, στην περίπτωση που η οφειλή για την οποία αυτή επιβλήθηκε ανέρχεται στο ποσόν των 50.000 ευρώ και οφείλεται μέρος ή το σύνολο αυτής. Στην περίπτωση που υπερβαίνει το ανωτέρω ποσό, η αίτηση διαβιβάζεται με τον σχετικό φάκελο στην Διεύθυνση Εισπράξεων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών για την αξιολόγηση των στοιχείων του φακέλου και την εισήγηση προς τον Γενικό Γραμματέα της Γ.Γ.Δ.Ε. για την έγκριση ή μη του σχετικού αιτήματος. Στην ίδια ως άνω Διεύθυνση διαβιβάζεται η αίτηση του οφειλέτη περί εξάλειψης υποθήκης ή για τον περιορισμό αυτής ή αίτημα για την εγγραφή υποθήκης σε άλλο ακίνητο του οφειλέτη, μαζί με τον σχετικό φάκελο που υπέβαλε στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου ή της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η επιδίωξη είσπραξης της οφειλής, στην περίπτωση που οφείλεται το σύνολο ή μέρος της οφειλής για την οποία ενεγράφη η υποθήκη επί ακινήτου, προκειμένου η ανωτέρω Διεύθυνση να αξιολογήσει τα στοιχεία του φακέλου και να εισηγηθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) για την έγκριση ή μη του σχετικού αιτήματος. Η αίτηση συνοδεύεται με τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, στοιχεία, όπως: πιστοποιητικά βαρών και μη διεκδίκησης των υπό αποδέσμευση και των προτεινόμενων προς δέσμευση ακινήτων, τους προτεινόμενους όρους αποδέσμευσης των ακινήτων, αντικειμενική και εμπορική αξία των υπό αποδέσμευση και προσφερομένων προς δέσμευση ακινήτων, τίτλους κτήσης των προσφερόμενων ακινήτων, βεβαίωση ότι δεν είναι δασική έκταση, εφόσον πρόκειται περί αγροτεμαχίου ή ότι δεν είναι κατεδαφιστέο, εφόσον πρόκειται περί αυθαιρέτου κτίσματος, αναλυτικός πίνακας χρεών, πληροφορίες για την φορολογική συμπεριφορά του αιτούντος, άλλα ληφθέντα αναγκαστικά και λοιπά μέτρα για την είσπραξη της οφειλής, γνώμη του αρμόδιου Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., κ.λπ. Ε. 

– Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων, καθώς και επί τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών του δημοσίου;
Επί κατασχέσεων απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, ορίζεται στο άρθρο 31 του ν.δ.356/1974 (Α’ 90), ως ισχύει μετά από την αντικατάστασή του με την περίπτωση 8α της υποπαραγράφου Δ.1 της παραγράφου Δ του Μέρους Β του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94), ότι δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσόν αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) Ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσόν αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) Ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, ενώ για ποσά άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) Ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) Ευρώ. Επίσης, στην παράγραφο 2 του άρθρου 31 του Κ.Ε.Δ.Ε. προσδιορίζεται το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό στα χίλια διακόσια πενήντα (1.250) Ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης (σχετ. ΠΟΛ.1222/6.10.2015 και ΠΟΛ.1182/25.7.2014). Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι δεν θεσπίζεται αυτοδίκαιη προστασία μισθού, σύνταξης ή περιοδικά καταβαλλόμενου ασφαλιστικού βοηθήματος που κατατίθεται σε πιστωτικό ίδρυμα, αλλά προστατεύονται, ως ακατάσχετες, μόνο οι καταθέσεις του ενός και μοναδικού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δηλωθέντος ως ακατάσχετου λογαριασμού και μέχρι του ύψους των 1250 Ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως προέλευσης αυτών. 

– Είναι δυνατόν να περιοριστεί κατά ποσόν ή ποσοστό η κατάσχεση που επιβλήθηκε στα χέρια τρίτου;
Ναι, υπό προϋποθέσεις. Παρέχεται η ευχέρεια στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου ή της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, στον οποίο ανήκει η αρμοδιότητα επιδίωξης είσπραξης της οφειλής, μετά από υποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη, να περιορίσει με αιτιολογημένη απόφασή του το ποσό ή ποσοστό της κατάσχεσης που του επιβλήθηκε, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην ΠΟΛ.1092/3.4.2014 (ΑΔΑ: ΒΙΗΥΗ-ΠΧ3) εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα της Γ.Γ.Δ.Ε. 

– Υποβάλλεται αίτηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο;
Ναι, υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου που έχει την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, εφ όσον δεν καταβάλλονται τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και υπερβαίνουν το συνολικό ποσόν των εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000), προερχομένων από κάθε αιτία στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι κάθε είδους τόκοι, προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών.

Οι πτωχοί οφειλέτες του δημοσίου έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών τους ως εξής: 
α) για πτωχευτικά χρέη, δηλαδή χρέη που γεννήθηκαν ή ανάγονται πριν από την κήρυξη της πτώχευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 62Α του Κ.Ε.Δ.Ε., μέσω της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του άρθρου 9 του ν. 2386/1996 (Α’ 43), αν το συνολικό βασικό χρέος δεν υπερβαίνει το ποσό των 600.000 Ευρώ ή μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), αν το συνολικό βασικό χρέος υπερβαίνει το ανωτέρω ποσό,

β) για όλα τα χρέη (πτωχευτικά και μεταπτωχευτικά), σύμφωνα με τις γενικής ισχύος νομοθετικές ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής για βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο.

Ξεκίνησαν οι κατασχέσεις

Προ δυσάρεστης εκπλήξεως αναμένεται να βρεθούν εκατοντάδες επιχειρηματίες και ιδιώτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς θα δουν δεσμευμένα τα χρήματα στους επιχειρηματικούς ή τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς τους.
Σε περιπτώσεις επιχειρηματικών λογαριασμών με έναν μόνον δικαιούχο δεσμεύεται ολόκληρο το ποσό του κατασχετηρίου ενώ σε λογαριασμούς με περισσότερους δικαιούχους το υπόλοιπο του λογαριασμού διαιρείται δια το πλήθος των δικαιούχων και δεσμεύεται το ποσό που προκύπτει για τον υπόχρεο μέχρις της εξοφλήσεως των υποχρεώσεων. Σε περίπτωση μη επαρκούς υπολοίπου στον λογαριασμό η δέσμευση εφαρμόζεται ως αρνητικό υπόλοιπο. Στην περίπτωση αυτή στις κινήσεις του λογαριασμού μπορεί να μην αναφέρεται η αιτιολογία.

Προκειμένου να αποδεσμευτεί ο λογαριασμός απαιτείται πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό κατασχετήριο, καθιστώντας έτσι τη λύση της ρύθμισης ως ανούσια, αφού και σε περίπτωση ρύθμισης οφείλει να εξοφληθεί το σύνολο του ποσού.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τραπεζικό κατάστημα, το αρνητικό υπόλοιπο δεν τοκίζεται από την τράπεζα και δεν υπάρχουν άλλες επιβαρύνσεις πέραν του συνολικού βεβαιωμένου ληξιπρόθεσμου ποσού.

«Δεν περίμενα να το ζήσω αυτό ποτέ μου»

Σοκ έπαθε ο Κ.Ν. που μιλάει στην εφημερίδα «ΧΤΥΠΟΣ» και εκμυστηρεύεται την αμήχανη στιγμή που έζησε όταν αντιλήφθηκε ότι του δεσμεύτηκε ένα αρκετά υπολογίσιμο ποσό από τον αποταμιευτικό του λογαριασμό.
Ο Κ.Ν. μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι απίστευτο το γεγονός. Δε περίμενα να το ζήσω αυτό ποτέ μου. Είχα περίπου 450 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό μου, τα οποία μια μέρα ξαφνικά εξαφανίστηκαν. Είχα κάποια χρέη ύψους 2.500 ευρώ προς την εφορία και μου τράβηξαν τα χρήματα από τον λογαριασμό μου και πλέον μάλιστα έχει μείον 2.000 χιλιάδες ευρώ περίπου. Είναι να τρελαίνεται κανείς με αυτά που ζούμε».

Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ