Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Εκτεταμένες απάτες με εικονικά τιμολόγια από εταιρείες στην Αττική

Δημοσιεύθηκε

στις

Ζημίωναν το δημόσιο με

δεκάδες εκατομμύρια ευρώ

Στα πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και των αδήλωτων κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων καθώς και των καταθέσεων, το Σ.Δ.Ο.Ε. συνεχίζει τους ελέγχους.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι 10 επιχειρήσεις στην Αττική εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 42.500.000 ευρώ, προκειμένου να καλύψουν ανύπαρκτες συναλλαγές, με αποτέλεσμα να απολέσει το Δημόσιο έσοδα από Φ.Π.Α ύψους 9.800.000 ευρώ. Τα πρόστιμα ανέρχονται στο διπλάσιο των συναλλαγών. Πρόκειται για επιχειρήσεις Μεταλλικών Κατασκευών και Αλουμινίου, Εμπορίου Σιδήρου, εργασίες επιχωματώσεων, εμπόριο Ξυλείας και επιχείρηση ιατρικών υπηρεσιών.
Επίσης σε μια άλλη υπόθεση εικονικά τιμολόγια ύψους 27.000.000 ευρώ, έλαβαν 16 επιχειρήσεις προκειμένου να καλύψουν συναλλαγές για τις οποίες δεν κατείχαν νόμιμα φορολογικά και τελωνειακά έγγραφα. Πρόκειται για τρείς εταιρείες  εμπορίας πετρελαιοειδών, μια εταιρεία κατασκευής ψυκτικών μηχανημάτων, επιχείρηση εμπορίας και επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών, έναν Πολιτικό Μηχανικό, ένα εστιατόριο πολυτελείας  και μια επιχείρηση εμπορίας χρωμάτων.

Πρόστιμα για υπόθεση εικονικών τιμολογίων ύψους 300.000.000 εκ. ευρώ!

Τέλος, εκτεταμένη έρευνα διεξάγει το Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Αττικής, για την αποκάλυψη κυκλώματος εικονικών τιμολογίων τύπου «carussel», στην οποία εμπλέκονται πολλές μεγάλες  επιχειρήσεις που ασχολούνται με εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών. Πρόκειται για εικονικά τιμολόγια ύψους 300.000.000. ευρώ, με ζημία του Δημοσίου από ΦΠΑ που αγγίζει τα 70.000.000 ευρώ. Ήδη έχουν προσέλθει και καταβάλλει τον ΦΠΑ , μαζί με τα πρόστιμα, οι μισές και πλέον επιχειρήσεις και ένα μεγάλο μέρος έχει ζητήσει συμβιβασμό με το Υπουργείο Οικονομικών. Αιτία του ελέγχου στάθηκε η ξαφνική εμπορική γιγάντωση της εκδότριας εταιρείας, της οποίας ο τζίρος μετεβλήθη από 300.000 ευρώ σε 300.000.000 ευρώ. Τα πρόστιμα και εδώ ανέρχονται στο διπλάσιο των συναλλαγών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ