Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Αποκαλυπτικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπής

Δημοσιεύθηκε

στις

Πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στην ακρίβεια η Ελλάδα

Αρνητική πρωτιά κατέχει η Ελλάδα στην τελική κατανάλωση των νοικοκυριών, καθώς το έτος 2011 υπολογίζεται ότι οι δαπάνες τους μειώθηκαν κατά 6,2% σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Επίτροπος κ. Dalli, αρμόδιος για θέματα υγείας και πολιτικής καταναλωτών, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Κώστα Πουπάκη για την ακρίβεια στο οικογενειακό καλάθι και στα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης.

Ειδικότερα, όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου προϊόντος ανέρχεται στο 5,5% για το 2011, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ευρωζώνη και την Ευρώπη των 27. Παράλληλα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το 2012, καθώς προβλέπονται περαιτέρω μειώσεις της τάξης του 2,8% για το ΑΕΠ και του 4,3% για την καταναλωτική δαπάνη.
Το μέγεθος τους βάρους που καλούνται να συνεχίζουν να επωμίζονται τα ελληνικά νοικοκυριά γίνεται ακόμα πιο εμφανές παρατηρώντας στους σχετικούς πίνακες της Eurostat τις αυξήσεις των τιμών για το 2011σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων που υπερβαίνουν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:
•η επιβάρυνση για στέγαση, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα ανήλθε στο 9,9% καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη (χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι νέες αυξήσεις φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ) 
•οι τιμές σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού αυξήθηκαν κατά 5,6%
•ο στρατηγικός για τη χώρα μας τομέας της εστίασης και των ξενοδοχείων σημείωσε αύξηση 2,7% «χαρίζοντας» στην Ελλάδα το αρνητικό προβάδισμα στην ακρίβεια σε σύγκριση μάλιστα με ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς

Σε σχετική του δήλωση ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογραμμίζει: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά. Η ακρίβεια «χτυπάει κόκκινο» τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων κινείται σε αρνητικά επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη. Ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά απλώς συντηρούνται προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος ζωής. Η υψηλή ανεργία, οι συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα απανωτά «χαράτσια» και το κύμα ακρίβειας έχει εξανεμίσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό φέρνοντας τους πολίτες σε αδιέξοδο. Απαιτείται άμεσα αλλαγή στο μίγμα πολιτικής που εφαρμόζεται. Έχει αποδεδειγμένα αποτύχει».

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ