Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Οδηγός για… ξεχασιάρηδες – Τα μυστικά της τελευταίας στιγμής

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιθώριο έως τις 31 Αυγούστου έχουν όσοι φορολογούμενοι είναι της τελευταίας στιγμής για να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έδωσε την πολυπόθητη παράταση.

Η σχετική διάταξη υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη τη δήλωσή τους θα κερδίσουν ακόμη ένα μήνα στην αποπληρωμή των δόσεων.

Η παράταση έχει σχέση με την ασφυκτική πίεση που άσκησαν οι φοροτεχνικοί, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στον όγκο δουλειάς για να επιτευχθεί ο στόχος της 31ης Ιουλίου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, όσοι είναι της τελευταίας στιγμής θα πρέπει να ξέρουν ότι πολύ λίγα πράγματα αλλάζουν και κατά συνέπεια θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί για να μην πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωτική για τον κάθε φορολογούμενο, η χρήση του ΑΜΚΑ και σε περίπτωση που δεν του έχει χορηγηθεί, τότε πρέπει να γίνει επιλογή σε έναν από τους λόγους της μη απόκτησης.

 

Επικαιροποίηση στοιχείων

Φοροτεχνικοί τονίζουν ότι τα στοιχεία του κάθε φορολογούμενου απαιτείται να είναι επικαιροποιημένα, λόγω του ότι χρησιμοποιούνται και ως στοιχεία επικοινωνίας από τη Φορολογική Διοίκηση.

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης με χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας για την επιβεβαίωση στοιχείων, υποχρεωτικά θα πρέπει ο υπόχρεος και η σύζυγος να έχουν ήδη επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο myAADE/Μητρώο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα:

-οι δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά,

-εξαιρούνται οι δηλώσεις των αποβιωσάντων και των ανηλίκων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ,

-όσοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του myAADE,

-η δήλωση φορολογούμενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή,

-η εξουσιοδότηση προς τον φοροτεχνικό αφορά στη διαχείριση των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 και γίνεται διαδικτυακά στην εφαρμογή διαχείρισης εξουσιοδοτήσεων του λογαριασμού του φορολογούμενου, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

 

Οδηγίες προς… ναυτιλομένους

Ο “Χτύπος” έχει ετοιμάσει ένα οδηγό για τους φορολογούμενους που αποφάσισαν να κάνουν τη δήλωση τους την τελευταία στιγμή, προκειμένου να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, δηλαδή να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και καλό είναι να απευθυνθούν και σε κάποιον λογιστή, για να μην κάνουν λάθη που θα τα πληρώσουν… ακριβά.

 

Ποιοι υποβάλουν δήλωση

Υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωση, έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εάν έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα και έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, οι φοροτεχνικοί  τονίζουν ότι αυτό είναι βασική προϋπόθεση, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Στις κοινές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο.

Επίσης:

Χωριστές δηλώσεις: 

Οι σύζυγοι υποβάλουν χωριστή δήλωση μόνον εάν το έχουν δηλώσει. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Σύμφωνο συμβίωσης:

 Όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δύνανται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

Δηλώσεις αποβιωσάντων:

Για τα εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2022 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, υποβάλλονται από τους νόμιμους κληρονόμους τους εμπρόθεσμα έως 31.12.2023.

 

Πώς πληρώνονται οι δόσεις

Με δεδομένο ότι όσοι είναι της τελευταίας στιγμής, δεν θα πληρώσουν τη δόση της 31ης Ιουλίου, μπορεί να μην έχουν επιπτώσεις, αλλά πρέπει να καταβάλλουν διπλή δόση στις 31 Αυγούστου.

Μέχρι τότε άλλωστε έχει παραταθεί προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες από τις οκτώ δόσεις για την εξόφληση του φόρου.

Η συγκεκριμένη κατηγορία των φορολογούμενων, χάνει την έκπτωση του 3% που θα κέρδιζε στην περίπτωση κατά την οποία είχε επιλέξει να καταβάλει εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην περίπτωση που θελήσουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου που τους αναλογεί έως και την 31η Αυγούστου δεν θα κερδίσουν την έκπτωση του 3%.

 

Ανήλικο τέκνο, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ

Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή δήλωση και αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.

Ο ΑΜΚΑ του υπόχρεου και της συζύγου, αναγράφεται υποχρεωτικά με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση ΑΜΚΑ, ενώ είναι υποχρεωτική και η αναγραφή του για τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας.

Εξαιρούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τον ΑΜΚΑ, ούτε για τους ίδιους, ούτε για τα εξαρτώμενα μέλη τους, καθώς και οι υπάλληλοι της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου.

Για τα εξαρτώμενα μέλη (άγαμα τέκνα, ανιόντες, ανήλικοι ορφανοί συγγενείς, αδέλφια με αναπηρία κ.λπ.) η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική και για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών, αλλά και για τα εξαρτώμενα μέλη κάτω των 18, εφόσον τους έχει αποδοθεί ΑΦΜ κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.

 

Φιλοξενία, δωρεάν παραχώρηση, φοιτητική κατοικία

Τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων, δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας και αυτό συμβαίνει γιατί το τεκμήριο επιβαρύνει τους γονείς.

Εάν τώρα, το εξαρτώμενο μέλος συνοικεί μαζί σας και δηλώνεται στον πίνακα 8 δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του κωδικού 007-008.

Επίσης, δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή της φιλοξενίας εφόσον το τέκνο σας είναι εξαρτώμενο και δηλώνεται στον πίνακα 8 της δήλωσής σας.

Στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης κατοικίας έως 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφά, αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.

Όσον αφορά αυτόν που το κατοικεί, το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία) και συμπληρώνει υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. του παραχωρητή.

Για τη λεγόμενη φοιτητική κατοικία, το σπίτι δηλαδή που ενοικιάζεται από παιδιά – εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν μακριά από τη μόνιμη διαμονή δηλώνεται ως δευτερεύουσα από το γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο.

 

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Όσοι δεν δαπανούν το 30% του εισοδήματος τους με πλαστικό χρήμα, θα βρεθούν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς κινδυνεύουν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.

Για παράδειγμα, αν κάποιος φορολογούμενος έχει εισόδημα 15.000 ευρώ οι ελάχιστες ηλεκτρονικές δαπάνες που θα πρέπει να εμφανίσει είναι της τάξης των 4.500 ευρώ.

Στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει και συγκεντρώσει 3.500 τότε θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο, – πέναλτι δηλαδή -22%- επί των 1.000 ευρώ της διαφοράς, κάτι που συνεπάγεται σε επιπλέον φόρο 220 ευρώ.

Από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις, απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι οι οποίοι:

-έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους,

-κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

 

Τεκμήρια, νέοι επιτηδευματίες

Όσοι είναι 65 ετών και άνω έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ οι νέοι επιτηδευματίες κερδίζουν “κούρεμα” της τάξης του 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή.

Αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής από το 9% μειώνεται στο 4,5%, αλλά με την προϋπόθεση, ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2022 μέχρι 10.000 ευρώ.


Μπλοκάκια, προκαταβολή, εισφορές

Οι εργαζόμενοι με “μπλοκάκι” δικαιούνται έκπτωση φόρου 777 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι 1.120 ευρώ στην περίπτωση έγγαμου γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα.

Όσον αφορά στους φορολογούμενους οι οποίοι υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά, τότε δικαιούνται μειωμένη κατά 50% προκαταβολή φόρου

Οι εισφορές που κατέβαλαν το 2022 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (όπως ο χρόνος στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία.


Εκπρόθεσμες & τροποποιητικές δηλώσεις

Όσοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση εκπρόθεσμα, δεν πρόκειται να πληρώσουν πρόστιμο, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο φόρος που τους αναλογεί δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Δηλώσεις με επιφύλαξη, υποβάλλονται ηλεκτρονικά και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και αναδρομικών φορολογικού έτους 2015 και επόμενων, υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

 

Ανείσπρακτα ενοίκια

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες σε ακίνητα και οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν εισέπραξαν τα μισθώματα τους εντός του 2022, από τους ενοικιαστές που είχαν.

Για να μην πληρώσουν για χρήματα που δεν εισέπραξαν θα πρέπει να προχωρήσουν σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες κινήσεις μέχρι και την προθεσμία υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης.

Θα πρέπει, να έχουν εκδώσει διαταγή πληρωμής ή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί κατατεθεί και κοινοποιηθεί) εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

 

Ηλεκτροκίνητα ΕΙΧ, σκάφη σε ακινησία

Για τη δήλωση ηλεκτροκίνητου Ε.Ι.Χ. δεν απαιτείται η συμπλήρωση του πεδίου των κυβικών εκατοστών, αλλά στον Πίνακα οχημάτων, πρέπει υποχρεωτικά να δηλωθεί στην αντίστοιχη στήλη μία από τις 2 επιλογές (ΛΤΠΦ μέχρι ή άνω των 50.000 ευρώ).

Για τα σκάφη που είναι σε ακινησία, δεν υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει βεβαίωση από την αρμόδια Λιμενική αρχή που να προκύπτει επ’ ακριβώς το χρονικό διάστημα της ακινησίας μέσα στο έτος.

Στην ηλεκτρονική υποβολή, θα πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία του σκάφους και θα επιλέξετε από τη στήλη “Λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης” την ακινησία, ενώ θα συμπληρώσετε και τον αριθμό πρωτοκόλλου της βεβαίωσης ακινησίας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ