Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Συναγερμός στο Μαξίμου: 3+1 κρίσιμα μέτωπα μέσα στο καλοκαίρι – Νέα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Έτοιμος για σκληρές μάχες μέσα στο καλοκαίρι δείχνει ο πρωθυπουργός, με στόχο να «καθαρίσει» το πολιτικό τοπίο και να επιβεβαιώσει την πολιτική του ηγεμονία, ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι πρέπει να δοθούν λύσεις, προκειμένου να σταλεί μήνυμα σταθερότητας.

Η μεγάλη ελπίδα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι ο τουρισμός, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία και κύρια πηγή εσόδων για μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων,  ουδείς όμως μπορεί να εφησυχάσει.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι ταραγμένες σχέσεις στα ελληνοτουρκικά και το κύμα ανατιμήσεων προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα και μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τον αστάθμητο παράγοντα των πυρκαγιών, γίνεται αντιληπτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τα κυβερνητικά στελέχη να βρίσκονται σε εγρήγορση.

«Πρόκειται για θέματα που θα κρίνουν πολλά στις εξελίξεις που δρομολογούνται», έλεγε στον «Χτύπο» βουλευτής της Ν.Δ. και σημείωνε ότι «η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι ξέρει να αντιμετωπίζει τις μεγάλες κρίσεις.

Ο ίδιος βουλευτής τόνιζε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, υπογράμμιζε όμως ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό προς τα τέλη Αυγούστου.

Ας δούμε αναλυτικά τα 3+1 μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

1.     Ακρίβεια:

Η πολιτική ηγεμονία θα κριθεί στο επίπεδο της καθημερινότητας με δεδομένο ότι το «ράλι» των ανατιμήσεων στα καύσιμα και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά δεν έχει τελειωμό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει ριζικά το οικονομικό περιβάλλον και εκφράζονται φόβοι για βουβή οργή της κοινωνίας. Η κυβέρνηση προχωρά σε μπαράζ ελέγχων με στόχο να μπει φρένο σε κρούσματα αισχροκέρδειας, όπως για παράδειγμα στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης στα νησιά που έχουν σπάσει όλα τα κοντέρ. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, τονίζουν ότι δύο είναι τα σημεία τα οποία μπορούν να φέρουν πιο κοντά μία νέα παρέμβαση: η πορεία των εσόδων του Μαΐου καθώς και των πρώτων ημερών του Ιουνίου και τα τουριστικά έσοδα για το διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος Ιουνίου.

2.     Τιμές ρεύματος:

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το Μαξίμου προχωρά το σχέδιο του για την αποζημίωση έως και 600 ευρώ που αφορά στις επιπλέον καταναλώσεις από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η αύξηση της επιδότησης για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί με την εισαγωγή του νέου συστήματος υπολογισμού της τιμής του ρεύματος για όλους από τον Ιούλιο, που θα καλύψει το 80% έως το 90% του επιπλέον κόστους. Όσον αφορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, θα ανοίξει στις 15 Ιουνίου και οι πρώτες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου. Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που δηλώθηκε στην εφορία το 2021 δεν ξεπερνούσε τις 45.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από το συνολικό εισόδημα αφαιρούνται οι φόροι και συνεπώς δικαιούχοι της επιδότησης είναι και όσοι εμφάνισαν στη δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 45.000 ευρώ. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι οι αποζημιώσεις για το ρεύμα είναι η απάντηση στο θυμό των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση.

3.     Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία:

Η κομισιόν άνοιξε τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου. Ωστόσο, πρέπει να ολοκληρωθούν άλλες 22 μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του χρόνου, για να εισπραχθεί η τελευταία δόση των 748 εκατ. ευρώ από μέτρα ελάφρυνσης χρέους που είχαν συμφωνηθεί το 2018. Η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας χώρας. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι  κλείνει ένα δύσκολο κεφάλαιο που συνδέεται με την πολυετή οικονομική κρίση της χώρας την προηγούμενη δεκαετία. Το Μαξίμου είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει πολιτικά το γεγονός για να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και επιστρέφει στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.

 

Πυρκαγιές

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός στους φορείς που ασχολούνται με την πυροπροστασία για να μην επαναληφθούν ο εφιάλτης του περασμένου καλοκαιριού.

Οι συσκέψεις τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής είναι συνεχείς και ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που θα τηρηθεί κατά γράμμα εάν υπάρξει κίνδυνος.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς στα  ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα αλλά και αύξηση της επιτήρησης περιοχών που θεωρούνται επικίνδυνες. Επίσης, οι περίπολοι γίνονται αμιγώς στρατιωτικές για να απελευθερωθούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ για πρώτη φορά θα φιλοξενηθούν εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ