Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Σταϊκούρας: Κατάργηση τεκμηρίων για 4 κατηγορίες – Αυξημένη έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις 4 κατηγορίες φυσικών προσώπων για τις οποίες δεν θα ισχύουν τα τεκμήρια φέτος και θα φορολογηθούν με βάση το εισόδημα του 2020 περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN.

Όπως είπε είναι οι πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι που τελούν σε αναστολή ή βρίσκονται στο ΣυνΕργασία.  Για τις ίδιες κατηγορίες, όπως επισήμανε εξετάζονται και διευκολύνσεις αναφορικά με το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων

Επίσης ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε ότι και φέτος θα ισχύσει το καθεστώς αποπληρωμής των νέων φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 8 δόσεις. Και μάλιστα με αυξημένη έκπτωση 3% για όσους υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις εμπρόθεσμα (έως το τέλος Ιουλίου) και πληρώσουν εφάπαξ. Και φέτος θα είναι δυνατή η υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Αυγούστου, αλλά τότε  θα χαθεί η έκπτωση και θα πρέπει να πληρωθούν 2 δόσεις μαζί έως το τέλος του μήνα, όπως και το 2020.

Αναλυτικά, για τις νέες φορολογικές δηλώσεις ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως θα ξεκινήσει η υποβολή λίγο μετά το Πάσχα και θα ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα μέχρι τέλος Ιουλίου. Θα γίνουν σε οκτώ δόσεις η καταβολή για τα φυσικά και για τα νομικά πρόσωπα. Θα είναι εμπρόθεσμη η κατάθεση και για όσους υποβάλλουν δήλωση και τον Αύγουστο αλλά (όπως και το 2020), θα πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις μαζί στο τέλος Αυγούστου. Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως θα υπάρχει κίνητρο αυξημένης έκπτωσης 3% για όσα φυσικά πρόσωπα υποβάλλουν τις δηλώσεις έως το τέλος Ιουλίου και πληρώσουν την οφειλή σε 1 δόση.

Αναφορικά με τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ο ΥΠΟΙΚ  θα υπάρχουν προβλέψεις ώστε να μη φορολογηθούν οι πολίτες που ανήκουν σε 4 κατηγορίες:

*Ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται.

*Οι εργαζόμενοι που είναι σε ανατολή.

*Εργαζόμενοι που είναι στο ΣυνΕργασία.

*Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χάσει τμήμα των ενοικίων.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως η εξαίρεση συνδέεται με την προϋπόθεση σε μία από τις δύο προηγούμενες χρονιές να μην είχαν φορολογηθεί με αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

Αναφέρθηκε στην αξιολόγηση που σε πολιτικό επίπεδο θα λάβει χώρα την Τρίτη και την Τετάρτη με τους θεσμούς και προανήγγειλε πως και για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές «συζητάμε κάποια στοιχεία» για τις 4 κατηγορίες των πολιτών που θα εξαιρεθούν των τεκμηρίων.

«Υπάρχουν κάποια από τα στοιχεία που δείχνουν πως ούτως ή άλλως το 80% της κοινωνίας έχει πιάσει το 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών, συζητάμε κάποια στοιχεία που θα τα ανακοινώσουμε μέσα στην εβδομάδα» ανέφερε, μην αποκλείοντας και άλλες κατηγορίες πληθυσμού από τη διευκόλυνση να μην υπάρξει πρόστιμο αν δεν επιτύχουν το στόχο.

«Είναι στοχευμένες οι παρεμβάσεις και πρέπει να είναι στοχευμένες» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Για τα αναδρομικά και το πώς αυτά θα φορολογηθούν είπε πως δεν είναι ακόμη έτοιμο το πλαίσιο.

Για την παράταση του μέτρου της επιδότησης ενοικίου και το Μάιο είπε πως θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει η οικονομία μέσα στον Απρίλιο. Ενώ, για τις πληρωμές προηγούμενων μηνών λήγει αύριο η προθεσμία για διορθώσεις για όσους δεν πήραν το επίδομα τους προηγούμενους μήνες και έτσι «μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα τις πρώτες ημέρες θα υπάρχει μία πληρωμή εκκρεμοτήτων Νοεμβρίου – Ιανουαρίου» και θα ακολουθήσει η πληρωμή για τα μισθώματα Φεβρουαρίου – Μαρτίου.

Για την Επιστρεπτέα 7 είπε πως μέχρι σήμερα το πρωί οι αιτήσεις ξεπερνούσαν τις 560.000. «Εκτιμούμε ότι οι καταβολές θα ξεκινήσουν στο τέλος του μήνα και θα μοιρασθεί περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ» ανέφερε επισημαίνοντας πως διατηρούνται οι όροι που έχουν εξαγγελθεί για ένταξη πληττόμενων κλάδων με αύξηση τζίρου το 2020 αλλά και νέων επιχειρήσεων.

Εκτίμησε πως το Μάιο θα πρέπει να τρέξει το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών, αλλά και  το πρόγραμμα Γέφυρα.

Τα 4 καλά νέα και το 1 αρνητικό στοιχείο

Ο ΥΠΟΙΚ για την πανδημία και την ανάγκη για μέτρα στήριξης, ανέφερε πως «σίγουρα θα χρειαστεί η στήριξη της οικονομίας». καθώς αυτό άλλωστε είχε αποφασιστεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, «δεν μπορούμε να αποσύρουμε τα μέτρα στήριξης πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το πότε θα ανακάμψει η οικονομία». «Άρα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με σύνεση και με σωφροσύνη εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας το οποίο αποδεδειγμένα θα χρειάζεται στήριξη της πολιτείας» είπε.

Αναφέρθηκε σε 4 Θετικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2021. Όπως είπε:

1.Πρώτον, ο τουρισμός σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις φέτος θα πάει χειρότερα από το 2019 αλλά πολύ καλύτερα από το 2020. Οι χειρότερες εκτιμήσεις του μέχρι σήμερα έχουμε ακούσει είναι για  επιστροφή στο 40% των επιπέδων του 2019

2.Η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές πάνε καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. «Και αυτό είναι θετικό στοιχείο γιατί σημαίνει πως η βιομηχανία κρατάει».

3.Οι καταθέσεις των πολιτών συνεχίζουν να αυξάνονται, σε ένα χρόνο υπερέβησαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ (τα μισά από επιχειρήσεις και τα μισά από φυσικά πρόσωπα), αυξήθηκαν και από τα μέτρα στήριξης της πολιτείας. Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως ένα κομμάτι θα πέσει στην οικονομία φέτος, στηρίζοντας την κατανάλωση και τη ζήτηση.

4. Το τέταρτο στοιχείο είναι η εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή των 4 δις ευρώ της προκαταβολής.

Το αρνητικό στοιχείο είναι ότι η υγειονομική κρίση «έχει κρατήσει πολύ περισσότερο από τις εκτιμήσεις που είχαμε κάνει στον Προϋπολογισμό. Άρα αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα και αυξημένες δαπάνες για να στηρίξουμε την κοινωνία». Από τα 7,5 δις ευρώ, το πόσο έχει αυξηθεί στα 14,5 δις ευρώ, με ανάλογη αύξηση του ελλείμματος και του χρέους, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,  θα συνεχιστεί ο δανεισμός, αφού «ούτως ή άλλως και να μην υπήρχε κρίση συστηματικά πρέπει να βγαίνουμε στις αγορές και να υπάρχει επικοινωνία μαζί τους». Επισήμανε  πως θα πρέπει να βγαίνουμε στις αγορές την κατάλληλη χρονική στιγμή, και πρόσθεσε πως  υπάρχει επάρκεια και μέσα από τα έντοκα γραμμάτια τα οποία έχουν αυτή την περίοδο αρνητικό επιτόκιο.

«Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η διαχείριση του χρέους από το Υπουργείο Οικονομικών», επισήμανε καθώς πρέπει να χειρίζεται το σήμερα και το αύριο της Ελληνικής οικονομίας, πρέπει να ισορροπεί μεταξύ της εκροής πόρων και της ανάγκης διατήρησης της ισορροπίας στο μέλλον, επισήμανε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ