Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Ρύθμιση για τις οφειλές προς Ο.Τ.Α.

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην ρύθμιση οφειλών προς Ο.Τ.Α σύμφωνα προς το άρθρο 52 του Ν.4483/2017 που αφορά στους Ο.Τ.Α και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 107/31-7- 2017 τεύχος Α υπάγεται το σύνολο των οφειλών που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν έως και δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου δηλαδή μέχρι της 31-9- 2017.

Για τις οφειλές αυτές η αίτηση υποβάλλεται, το αργότερο εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του, στην αρμόδια υπηρεσία του οικείου ΟΤΑ.

Αναλυτικότερα, στην παρ.1 του άρθρου 52 του ανωτέρω νόμου ορίζεται ότι οι οφειλές δύνανται να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους ως ακολούθως:

1. Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).
2. Από δύο (2) έως και είκοσι (24) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%)
3. Από είκοσι πέντε (25) έως και σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%)
4. Από σαράντα εννέα (49) έως και εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%).
5. Από εβδομήντα τρείς (73) έως και εκατό (100) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι
μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των είκοσι (20)€.

Η ρυθμιζόμενη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ ή η πρώτη δόση της καταβάλλεται εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης, διαφορετικά η αίτηση θεωρείται ως μη υποβληθείσα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επόμενη της ημέρας που όφειλε να καταβληθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ