Είναι ο ένας από τους τρεις συνολικά άξονες του πρώτου πακέτου μέτρων στήριξης της ΕΕ αξίας 540 δισ. ευρώ που αποφασίσθηκε πολιτικά τον προηγούμενο Απρίλιο (μαζί με το SURE και με τα δάνεια του ESM). Ο λόγος για το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (Pan-European Guarantee Fund) που ενεργοποιείται, με καθυστέρηση αρκετών μηνών, για να προσφέρει ρευστότητα με τη μορφή δανείων αξίας έως 200 δισ ευρώ σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Τα δάνεια που θα έχουν στόχο την παροχή ρευστότητας και όχι νέες επενδύσεις θα χορηγούνται όλο το 2021. Θα έχουν διάρκεια το πολύ 6 έτη και θα είναι προνομιακού επιτοκίου λόγω της συνδρομής της ΕΤΕπ. Οι όροι δανεισμού απαιτούν να κρίνεται μακροχρόνια βιώσιμη η εταιρεία.

Το πράσινο φως δόθηκε προ ημερών από την Κομισιόν και ανακοινώθηκε στο Eurogroup. Η Επιτροπή αποτίμησε πως οι εγγυήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ που θα διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Το Ταμείο αναμένεται να κινητοποιήσει με τα 25 δισ. ευρώ πρόσθετη χρηματοδότηση έως 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ)

Η Ελλάδα ως ένα από τα 21 συνολικά κράτη – μέλη της ΕΕ που δήλωσε ενδιαφέρον, θα μετέχει στο εν λόγω ποσό των εγγυήσεων των 25 δισ. ευρώ αναλογικά με τη συνεισφορά της στο κεφάλαιο της ΕΤΕπ. Η συνεισφορά λαμβάνει τη μορφή εγγυήσεων που θα καλύπτει, στις πράξεις που υποστηρίζονται από το Ταμείο, μέρος των ζημιών που υπέστησαν οι δικαιούχοι.

Τα δάνεια

Όπως όλα τα δάνεια που μοιράζει η ΕΤΕπ (πχ πακέτο Γιουνκέρ), έτσι και η πρωτοβουλία για το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων δεν έχει κλείδα κατανομής ανά κράτος. Η πρόσβαση είναι θεωρητικά «ελεύθερη».

Η Ελλάδα ωστόσο, με βάση την προηγούμενη «πείρα» από τα δάνεια της ΕΤΕπ έχει επιδείξει πολύ καλές επιδόσεις. Οι οποίες, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, προοιωνίζουν μία καλή πορεία και σε αυτό το εργαλείο. Το οποίο άργησε μεν, αλλά τώρα μπορεί να συνδεθεί με τις ανάγκες ρευστότητας που θα έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τους πρώτους μήνες του 2021…

Ο δανεισμός, με βάση την πρώτη εικόνα από τις συζητήσεις στην ΕΕ, θα γίνεται είτε με τα λεγόμενα Global Loans (για πιο μεγάλες εταιρείες που δίδονται απ ευθείας από την ΕΤΕπ) είτε με ενδιάμεσο κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κράτους – μέλους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η βασική δίοδος που προτείνεται από αρμόδιες πηγές είναι οι εμπορικές τράπεζες. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να συζητηθεί και πρόταση που έχει εδώ και καιρό τεθεί επί τάπητος για χρήση ως «ενδιάμεσο» και της Αναπτυξιακής Τράπεζας ή άλλων φορέων.

Το Ταμείο προβλέπεται να έχει προσωρινό χαρακτήρα. Θα είναι σε θέση να εγγυάται δάνεια που χορηγούνται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Οι εγγυήσεις που θα παρέχονται στις τράπεζες και στα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα καλύπτουν έως και το 70-90% των δανείων. Η διάρκεια των δανείων θα περιορίζεται σε 6 έτη κατ’ ανώτατο όριο. Οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα υποχρεούνται να μετακυλίουν το επιτοκιακό πλεονέκτημα στους τελικούς δικαιούχους στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Το Ταμείο θα παρέχει εγγυήσεις για δάνεια και άλλα εργαλεία. Θα απευθύνεται σε εταιρείες που θα κρίνονται βιώσιμες μακροπρόθεσμα, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την τρέχουσα κρίση.

Θα τελεί υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. Θα συμπληρώνει τα εθνικά καθεστώτα στήριξης.

Τα 21 κράτη μέλη που δήλωσαν πρόθεση συμμετοχής είναι η Ελλάδα αλλά και η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Τα κράτη θα μετέχουν στη διακυβέρνηση του Ταμείου μέσω της αποκαλούμενης επιτροπής συνεισφερόντων. Η επιτροπή θα αποφασίζει σχετικά με τη χρήση της εγγύησης.

Πηγή:insider.gr