Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Έργα 152 εκατ. ευρώ για την Κρήτη – Τι δήλωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην Κρήτη βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, όπου έγινε η παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο εντάχθηκαν 49 έργα, προϋπολογισμού 152 εκατ. ευρώ, ενώ για να εξασφαλισθεί η καλύτερη απορροφητικότητα ανακοίνωσε την ίδρυση παραρτήματος της ΕΕΤΑΑ στην Κρήτη.

Αρχικά, κάλεσε τους Δημάρχους του νησιού, αλλά και όλης της Ελλάδας να συμβάλουν και πάλι, αποφασιστικά, στην τήρηση των μέτρων που εμποδίζουν την διασπορά του κορωνοϊού. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού και ζήτησε από τους Δημάρχους με την ίδια επιμονή και πειθαρχία που αντιμετώπισαν το πρώτο κύμα να συμβάλουν και τώρα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, ώστε να μη χρειαστούν πρόσθετα μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομία.

Δεύτερον, με δεδομένο ότι η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχισθεί, ζήτησε να συμβάλουν στη διασφάλιση της ενότητας. “Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά με βιώσιμο τρόπο πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε μια εθνική στρατηγική”, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, χαρακτηρίζοντας πράξη βαρβαρότητας την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, που προκάλεσε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, ανεξαρτήτως πολιτικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής ταυτότητας.

Μέσω της εφαρμογής του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε, ότι η Κρήτη μπορεί να μετατραπεί σε ατμομηχανή της ανάπτυξης στη μετά-κορωνοϊό εποχή, στηριζόμενη στη δημιουργία υποδομών σε τομείς όπως η ενέργεια και οι υποδομές βελτίωσης της ποιότητας ζωής (ύδρευση, διαχείριση αποβλήτων κ.λπ.), που εκ των πραγμάτων δρουν υποστηρικτικά και στον τουρισμό.

Αναφερόμενος στις διαφορές του «Αντώνης Τρίτσης» από το «Φιλόδημος Ι», τόνισε ότι η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι το σημερινό πρόγραμμα έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση, 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το προηγούμενο πρόγραμμα διέθετε 134 εκατ. ευρώ για έργα 1,2 δισ. ευρώ.

Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι να μη μείνει κανένας Δήμος της Κρήτης, αλλά και της χώρας, που να μη μετάσχει στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και για το λόγο αυτό, υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη των αδύναμων Δήμων με το αναγκαίο τεχνικό προσωπικό, αλλά και με χρήματα για μελέτες, αφού στο Πρόγραμμα υπάρχει ειδική πρόσκληση 100 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά, για χρηματοδότηση μελετών.

“Έρχεται” νέα οικονομική ενίσχυση των Δήμων

Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι θα υπάρχει, σύντομα, και νέα οικονομική στήριξη των Δήμων, πέραν των 90 εκατ. ευρώ που έχουν λάβει οριζοντίως, για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τον Covid-19. Είπε, όμως, ότι αναμένει τα στοιχεία του πρώτου οκταμήνου, ώστε αυτή τη φορά η βοήθεια, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, να κατανεμηθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες του κάθε Δήμου.

Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους Δημάρχους να καταθέσουν προτάσεις για να υλοποιηθεί το αίτημά τους για πιο δίκαιη κατανομή των ΚΑΠ και όχι μόνο με βάση το πληθυσμιακό στοιχείο.

Σε ό,τι αφορά στα αδήλωτα τετραγωνικά, επισήμανε ότι, ήδη, έχει γίνει χρήση του μέτρου από περισσότερους από 600.000 πολίτες, με αποτέλεσμα μια σχέση ενοχής να μετατρέπεται σε σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους και ξεκαθάρισε, ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση πέραν της 31ης Αυγούστου 2020.

Προσφωνώντας τον υπουργό Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Γιάννης Κουράκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές δυνατότητες του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», υπό την προϋπόθεση να αντιμετωπισθεί
η γραφειοκρατία που αποτελεί μεγάλο και πάγιο πρόβλημα. «Ήλθε η ώρα να
μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, όχι για να αναμετρηθούμε, αλλά για να
δημιουργήσουμε συνέργειες. Συνεργασίες, που θα προσφέρουν στο τόπο
κατάλληλες υποδομές για μια δίκαιη, βιώσιμη και ολιστική ανάπτυξη που θα
δώσε διεξόδους στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία», είπε ο κ.
Κουράκης.

Πριν από την εκδήλωση για την παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Θεοδωρικάκος, είχε συναντήσεις με τους Δημάρχους Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινό, Αγίου Νικολάου, κ. Αντώνη Ζερβό, Βιάννου, κ. Μηνά Σταυρακάκη, Μινώα Πεδιάδας, κ. Μανώλη Φραγκάκη, Κισσάμου, κ. Γιώργο Μυλωνάκη, καθώς επίσης και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη και με την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κα Μαρία Κοζυράκη, αλλά και με τα προεδρεία των ΝΟΔΕ Λασιθίου και Ηρακλείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ