Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Πληρωμές έως τα Χριστούγεννα: Πότε καταβάλλονται επιδόματα, συντάξεις και δώρο [Ημερομηνίες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Πληρωμές έως τις 21 Δεκεμβρίου σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για μια σειρά εργαζομένων που τους τελευταίους μήνες έχουν βρεθεί σε ένα ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς, με αναστολές συμβάσεων, τηλεργασία, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και άδειες ειδικού σκοπού.

Η διαδικασία πληρωμών της ειδικής αποζημίωσης του Νοεμβρίου για εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων, η οποία υπολογίζεται στα 800 ευρώ θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου το απόγευμα.

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με λεπτομέρειες και παραδείγματα για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, το οποίο θα πληρωθεί σε δόσεις στους εργαζόμενους σε αναστολή:

  • Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου καταβάλλεται από τους εργοδότες το τμήμα του δώρου που αναλογεί στον χρόνο κατά τον οποίο ο μισθωτός εργάστηκε εντός του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος, με βάση το ύψος του πραγματικού του μισθού.
  • Από τις 21 Δεκεμβρίου το κράτος θα καταβάλλει το τμήμα του δώρου που αναλογεί στην χρονική διάρκεια των αναστολών για τους επτά από τους οκτώ μήνες – από Μάιο έως και Νοέμβριο – με βάση υπολογισμού την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ και 800 ευρώ για το Νοέμβριο,
  • Από τις 12 Ιανουαρίου το κράτος θα καταβάλλει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο αναστολής του μηνός Δεκεμβρίου.

Δηλώσεις εργοδοτών

Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ, οι αιτήσεις των αναστολών Νοεμβρίου από τους εργοδότες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα Δευτέρα, ενώ οι πληρωμές θα ξεκινήσουν στις 11 του μήνα. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν αιτήσεις και για τον Δεκέμβριο.

Οι εργοδότες με επιχειρήσεις που είναι κλειστές πάντως θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις
από αύριο Τρίτη 8 Δεκεμβρίου στην ΕΡΓΑΝΗ, για τις αναστολές του Δεκεμβρίου.

Η ειδική αποζημίωση για τις αναστολές του Δεκεμβρίου επιστρέφει στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το lockdown, ενώ αν επαναλειτουργήσουν εντός Δεκεμβρίου θα θεωρούνται πληττόμενες έως 31/12.

Όσες επιχειρήσεις θέσουν το σύνολο των εργαζομένων τους σε αναστολή, μπορούν να θέτουν σε αναστολή και τις συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων του προγράμματος «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας».

Σε αναστολή μπορούν να τεθούν και οι συμβάσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει Αίτηση Α΄ φάσης για τον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Δεκέμβριο, αρκεί οι εργοδότες προηγουμένως να προβούν σε τροποποίηση/ορθή επανάληψη της αίτησης.

Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, οι επιχειρήσεις απαγορεύεται να απολύσουν, ενώ μετά το πέρας της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης, για χρονικό διάστημα ίσο με την αναστολή.

Επίδομα και δώρο Χριστουγέννων σε ανέργους

Από σήμερα 7 Δεκεμβρίου ξεκινά η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνουν αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι για όσους επιδοτούμενους ανέργους έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα των προπληρωμών επιδομάτων, η προπληρωμή θα καταβληθεί μετά την δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά (gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων).

Προπληρώνονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 

Προπληρώνονται λόγω εορτών οι κύριες και επικουρικές συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2021.

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους έχει ως εξής:

  • από τους τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ , τ. ΕΤΑΑ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ θα καταβληθούν στις 21 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα.
  • από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9 θα καταβληθούν στις 22 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη.
  • από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8 θα καταβληθούν στις 23 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ