Η ΚΥΑ, όπως είπαν, θα εξηγεί πως οι πολίτες θα διαλέγουν τον οικισμό ή τι θα πράττουν αν δεν είναι καταγεγραμμένοι. Η πλατφόρμα θα κλείσει περί τις 10 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα γίνουν οι υπολογισμοί και μετά από την έκδοση 2ης ΚΥΑ θα γίνουν οι πληρωμές.

Με την αίτηση θα  γίνει κατάθεση των τιμολογίων και θα υπολογίσει το σύστημα ανάλογα με το τιμολόγιο και τις βαθμοημέρες του ύψους του επιδόματος ανά βαθμοημέρα. Θα είναι μία πλατφόρμα κατάθεσης αίτησης και κατάθεσης τιμολογίων, εξήγησαν οι ίδιες πηγές.

Η  πλατφόρμα θα ανοίξει μία 2η φορά στα τέλη Φεβρουαρίου για τα κατατεθούν τα τιμολόγια του 2021. Ειδικά για το φυσικό αέριο, η πλατφόρμα θα ανοίξει μία ακόμη φορά γιατί υπάρχει υστέρηση 1 μήνα στην τιμολόγηση.

Ο καταναλωτής, όπως επισημαίνουν πηγές, θα γνωρίζει το επίδομα όταν θα γίνει ο απολογισμός επί των τιμολογίων που θα έχουν κατατεθεί. Θα εξετάσει το ΥΠΟΙΚ τα τιμολόγια μαζί με τις βαθμοημέρες. Στην 2η  ΚΥΑ θα αναφέρεται το ποσό ανά βαθμοημέρα. Το ελάχιστο επίδομα θα είναι 80 ευρώ και το μέγιστο αυξάνεται από τα 400 στα 650 ευρώ.

Οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν τον Ιανουάριο και η εξόφληση θα γίνει και σε επόμενη φάση, αν δεν καλυφθεί το μέγιστο όριο του επιδόματος στην 1η πληρωμή του Ιανουαρίου.  Για το φυσικό αέριο, αναφέρεται πως μπορεί να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για μία τελευταία δόση. Συνολικά το ποσό στον προϋπολογισμό είναι 84 εκατ ευρώ.

Νέα μέτρα στήριξης

Οι ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ επισήμαναν πως τους 3-4 πρώτους μήνες του 2021 θα έχουμε μεγάλη επίπτωση από την πανδημία. «Συνεπώς όλο το πρώτο τρίμηνο θα είναι ένα τρίμηνο μέτρων στήριξης». Υπενθύμισαν πως ξεκινούν τα προγράμματα του REACT – EU αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Για τα έργα του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που θα προχρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ «πως έχουμε ήδη συμφωνήσει μία διαδικασία με το Υπουργείο Ανάπτυξη και συζητούμε με τα υπουργεία». Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό συντονιστικό όργανο συνεχίζει παρουσία του αρμόδιου αναπληρωτή ΥΠΙΙΚ Θ. Σκυλακάκη τις  συζητήσεις για τα έργα, στις οποίες παρίστανται και οι αρμόδιοι υπουργοί και ταυτόχρονα γίνονται 4-5 τεχνικές συναντήσεις.

Για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και για πιθανή μείωση του 30% πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως «δεν το έχουμε συζητήσει.  Πρέπει να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί και έχουμε χρόνο για να το δούμε αυτό αρκετούς μήνες». Πηγή: insider.gr