Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Οι «μποναμάδες» των Χριστουγέννων: Ποιοι και πότε θα πάρουν επιταγή ακρίβειας – Πώς υπολογίζεται το δώρο στον ιδιωτικό Τομέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ζεστό χρήμα ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά η κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι το υψηλό κόστος ζωής έχει φέρει τα πάνω κάτω, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας να μην μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η περίοδος των Χριστουγέννων κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έναν καταιγισμό πληρωμών, για να βελτιώσει το κλίμα στην κοινωνία. Οι χριστουγεννιάτικοι μποναμάδες, αφορούν σε επιδόματα και συντάξεις που  θα πληρωθούν μέσα στο Δεκέμβριο με στόχο να σταλεί το μήνυμα ότι κανείς δεν θα είναι μόνος του στην κρίση.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι τόσο με τις ανάσες ρευστότητες όσο και με τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί θα βελτιωθεί το κλίμα για την κυβέρνηση, ενόψει των εκλογών του 2023.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η περίοδος των Χριστουγέννων αποτελεί και ένα crash test για την κυβέρνηση για το εάν είναι ικανή να διαχειριστεί τα προβλήματα στην εποχή της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα χαρακτηρίζουν τις γιορτές «μεγάλο στοίχημα», με το σκεπτικό ότι η καθημερινότητα είναι αυτή που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το εκλογικό αποτέλεσα.

 

Κρίσιμο διάστημα

Το πλέον κρίσιμο διάστημα είναι αυτό μεταξύ 15 και 23 Δεκεμβρίου, καθώς τότε περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πολίτες θα προπληρωθούν τα επιδόματα, τις συντάξεις και την επιταγή ακρίβειας.

Στόχος είναι με τα χρήματα που θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων να σταματήσει η μουρμούρα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα τόσο με τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος όσο και με τον εφιάλτη του σούπερ μάρκετ.

 

Επίδομα ακρίβειας

Το κλειδί για βελτίωση του κλίματος στην κοινωνία είναι το επίδομα ακρίβειας ύψους 250 ευρώ που θα εισπράξουν έως τις 20 Δεκεμβρίου πάνω από 1,2 εκ. χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, ευάλωτοι πολίτες και οικογένειες.

Οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα 250 ευρώ, ενώ στην περίπτωση κατά την οποία και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης, αυτή γίνεται διπλή και το ποσό θα λάβουν φτάνει στα 500 ευρώ.

Διπλή δόση θα λάβουν και οι 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ άλλη μιάμιση δόση θα δουν στον λογαριασμό τους 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.

Ειδικότερα, δικαιούχοι του επιδόματος είναι:
– οι συνταξιούχοι με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200 που ήταν), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400 την προηγούμενη φορά) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ που ίσχυε),
– οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ,
– οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο,
– οι δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ,
– οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%,
– οι μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες, οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Η καταβολή για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ, τα άτομα με αναπηρία και τους μακροχρόνια ανέργους, θα γίνει αυτόματα χωρίς να υποβληθεί κάποια αίτηση.

Τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς στις 20 Δεκεμβρίου τόσο για την μιάμιση δόση του επιδόματος παιδιού και του διπλού ΚΕΑ όσο και για τους δικαιούχους της επιταγής ακρίβειας.

 

Όροι και προϋποθέσεις

Τα κριτήρια για την χορήγηση της επιταγής ακριβείας των 250 ευρώ, σε χιλιάδες δικαιούχους, ορίζονται σε σχετική διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Η χορήγησή της γίνεται σε όσους κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, καθώς και
-προσυνταξιοδοτική παροχή,
-αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)

 

Βασικές προϋποθέσεις για την χορήγησή της είναι:

1.  Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες εξακόσια (9.600,00) ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις δεκαέξι χιλιάδες οκτακόσια (16.800,00) ευρώ. Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος.

2. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, του υπόχρεου, του/ της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ.

3. Κατά την έναρξη ισχύος του νόμου είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

4. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.

5. Εάν και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των 250 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους. Η ενίσχυση καταβάλλεται μέχρι τις 31.12.2022.

 

Ακατάσχετη – αφορολόγητη

Όσον αφορά στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Επίσης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στην εφορία και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

 

Συντάξεις Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση θέλει να έχει ικανοποιημένους τους συνταξιούχους, λόγω του ότι αποτελούν μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό οι συντάξεις Ιανουαρίου θα καταβληθούν νωρίτερα για να μπορέσουν να περάσουν με άνεση τις γιορτές, κάτι που σημαίνει ότι τα χρήματα θα μπουν νωρίτερα από τα Χριστούγεννα στους λογαριασμούς τους.

Στο πλαίσιο αυτό
-Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 θα πληρωθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
-Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)
-την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ, ΝΑΤ και ΚΕΑΝ και τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών)

Οι συντάξεις θα είναι αυξημένες για τους παλαιούς συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και για εκείνους τους συνταξιούχους του Δημοσίου που καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης.

 

Επιδόματα ανεργίας

Έμφαση θα δοθεί στους πλέον ευάλωτους που δεν είναι άλλοι από τους άνεργους, καθώς με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα θα γίνει η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους.

Την ίδια περίοδο θα γίνει η πληρωμή στις δικαιούχους της ειδικής παροχής για την προστασία της μητρότητας, ενώ θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας του Ιανουαρίου.

 

Μακροχρόνια άνεργοι

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ θα καταβληθεί στους μακροχρόνια ανέργους που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, εφόσον υπάρξει απόφαση της ΔΥΠΑ.

Η καταβολή της επιταγής ακρίβειας θα περάσει από το Διοικητικό συμβούλιο της ΔΥΠΑ και στη συνέχεια θα βγει ΚΥΑ στην οποία θα ορίζονται οι προϋποθέσεις των δικαιούχων.

Όρος για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση να αποτελεί το να είναι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες, ενώ θα πρέπει να πληρούν τις εξής βασικές προϋποθέσεις:
-Να μην είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
-Να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ.
-Να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

 

Δώρο Χριστουγέννων

Έως την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου θα μπει στους λογαριασμούς όλων των μισθωτών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, το Δώρο Χριστουγέννων.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, ή απολύθηκαν δικαιούνται να λάβουν τμήμα Δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ