Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Οικονομία: Σε πρώτο πλάνο η στήριξη των τραπεζών

Δημοσιεύθηκε

στις

Έκτακτες συναντήσεις με το ΥΠΟΙΚ, αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος, πραγματοποιούν οι διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να χαραχτούν έκτακτα μέτρα έναντι του κορωνοϊού.

Να στηρίξουν την οικονομία που πλήττεται από την κρίση του κορονοϊού κάλεσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τους τραπεζίτες στη συνάντηση που έγινε εχθές, Πέμπτη, με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενώ νέα συνάντηση έχει οριστεί για σήμερα με τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.

Κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο λαμβάνουν πρωτοφανή μέτρα για να στηρίξουν το παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα που κλυδωνίζεται από την εξάπλωση της νόσου, με τη Fed να προχωρά άμεσα σε μείωση των επιτοκίων και την ΕΚΤ να επιστρατεύει το «μπαζούκας» της ρευστότητας, γνωστό από την εποχή του Μάριο Ντράγκι.

Η νέα επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ενίσχυση και παράταση των δράσεων χρηματοδότησης, καθώς και πρόσθετες αγορές ομολόγων έως το τέλος του 2020 μέσω του υφιστάμενου προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης. Οι τράπεζες, όμως, είναι αυτές που καλούνται να διαχύσουν τη ρευστότητα στην οικονομία και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους τραπεζίτες προκειμένου να επιτελέσουν τον ρόλο τους δημιουργώντας ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, το οποίο θα απορροφήσει τους τριγμούς της πανδημίας.

Αξιοποίηση των εργαλείων φθηνής ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ

Στη χθεσινή συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ, στο τραπέζι δεν τέθηκαν μέτρα σε micro επίπεδο, όπως η διευκόλυνση των ρυθμίσεων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ωστόσο, οι ίδιες πηγές θεωρούν βέβαιο ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει σύντομα -ιδίως σε περίπτωση που ληφθούν στη χώρα μέτρα όπως στην Ιταλία -με κλείσιμο των εμπορικών επιχειρήσεων, απαγόρευση μετακινήσεων κ.λπ.

Ήδη, το κλείσιμο των σχολείων και η εργασία εξ αποστάσεως για τους περισσότερους οργανισμούς αναμένεται να επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη, αν και κανείς ακόμη δεν γνωρίζει την ακριβή έκταση του φαινομένου του κορωνοϊού.

Χρέος των εμπορικών τραπεζών, τονίζουν αρμόδιες πηγές, είναι να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις που θα δεχθούν σφοδρό πλήγμα από την πανδημία, με κεφάλαια κίνησης και αναδιάρθρωση του δανεισμού τους, σίγουρα όμως θα απαιτηθεί και στήριξη των νοικοκυριών με ρύθμιση των κόκκινων δανείων με πιο επιεικείς όρους. Εξαιρετικά αμφίβολη κρίνεται επίσης η έναρξη μαζικών πλειστηριασμών εντός του 2020, λόγω της εκπνοής του μέτρου της πρώτης κατοικίας, και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει με τα μέτρα που θα ληφθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ