Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Οικονομία: Έρχεται νέο πακέτο παρεμβάσεων για την ανακούφιση από την πανδημία

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναβολή καταβολής των χρεών του κορωνοϊού έως την 1η Απριλίου 2021, εισαγωγή ρύθμισης για την εξόφλησή τους, επέκταση του υποχρεωτικού «κουρέματος» κατά 40% των ενοικίων και σε άλλους πληττόμενους κλάδους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της κυβέρνησης.

Το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στην παράταση υφιστάμενων μέτρων και την ενεργοποίηση πρόσθετων παρεμβάσεων για την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία και την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων από τον κορωνοϊό, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών για δραστικές φοροελαφρύνσεις το 2021.

Το πακέτο με νέες παρεμβάσεις περιλαμβάνει:

-«Πάγωμα» οφειλών έως την 1η Απριλίου 2021: Όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία και έχει ανασταλεί η πληρωμή τους μέχρι τον Οκτώβριο θα παραμείνουν «παγωμένες» έως και τις 31 Μαρτίου 2021.

-Τον Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών που γεννήθηκαν στην εποχή του κορονοϊού, η οποία προβλέπει 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις με το επιτόκιο να κινείται στην περιοχή του 2,5%. Ειδικότερα «παγώνουν» μέχρι την 1η Απριλίου 2021 και εντάσσονται στην ειδική ρύθμιση όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς κ.λπ.) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από 11 Μαρτίου 2020 και η πληρωμή τους έχει ανασταλεί έως τον Οκτώβριο. Η ρύθμιση αφορά και τις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές για τις οποίες έχει ανασταλεί η πληρωμή. Στην ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εντάχθηκαν στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζόμενοι που βρέθηκαν ή παραμένουν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

-Παράταση του υποχρεωτικού «κουρέματος» 40% των ενοικίων για συγκεκριμένους κλάδους που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία, όπως του τουρισμού και της εστίασης. Σημειώνεται ότι στο τέλος Αυγούστου λήγει η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού. Για όσο διαρκεί η υποχρεωτική μείωση των μισθωμάτων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δικαιούνται επιστροφή φόρου ίση με το 30% των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί.

-Παράταση για τα επιδόματα ανεργίας, για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας αλλά και για το πρόγραμμα Συν-Εργασία ώστε η επιδότηση μισθού και εισφορών για εργαζομένους που μπαίνουν σε μειωμένα ωράρια να ισχύσει έως το τέλος του έτους.

-Μέσα στον Σεπτέμβριο θα τρέξει ο τρίτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία Αυγούστου, καλύπτοντας και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο. Οι ενισχύσεις θα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ. Πηγή: insider.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ