Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Μεταβίβαση αυτοκινήτου και μηχανής: Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία βήμα – βήμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Αρμόδια υπηρεσία για τις μεταβιβάσεις είναι η Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών όλης της χώρας, ενώ κατάθεση δικαιολογητικών μπορεί να γίνει και στα ΚΕΠ.

Ας δούμε πώς ολοκληρώνεται βήμα-βήμα

Τα δικαιολογητικά:

  • Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση (Η Αίτηση υποβάλλεται από τον Αγοραστή).
  • Άδεια κυκλοφορίας οχήματος.
  • Ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και φωτοαντίγραφο.
  • Αποδεικτικό καταβολής τέλους έκδοσης Άδειας και τέλους Μεταβίβασης οχήματος.
  • Κυριότητα (πράξη εξόφλησης) αν ο πωλητής χρωστούσε το όχημα.
  • Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ ή εκτύπωση εικόνας οφειλών οχήματος «printscreen» με τη σχετική σφραγίδα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.
  • Επίδειξη Αστυνομικής Ταυτότητας ή άλλου αντίστοιχου εγγράφου ταυτοπροσωπίας. (Διαβατήριο ή Άδεια Οδήγησης ή Ατομικό βιβλιάριο υγείας ή Άδεια Διαμονής). Σε περίπτωση που η αίτηση δεν υποβάλλεται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο πρέπει να συνοδεύεται από φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή άλλων αντίστοιχων εγγράφων (Άρθρο 3, Ν.2690/99).

Για την απόδειξη της ταυτότητας Νομικού προσώπου απαιτείται: Αντίγραφο καταστατικού και τυχόν τροποποιήσεις του με σχετικό αποδεικτικό κατάθεσης στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. Για τις Α.Ε. προσκομίζεται βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ για τη σύσταση και την ισχύουσα εκπροσώπησή της.

Η διαδικασία μεταβίβασης και πότε ολοκληρώνεται

Σύμφωνα με άρθρο 16 του ν. 2753/1999, την αριθμ Β οικ.Β/οικ.37420/952/99 και αριθμ. Α-οικ.79847/5574/3-1-2001 εγκυκλίους, η μεταβίβαση ΕΙΧ/ΔΙΧ συντελείται με έγγραφη συμφωνία των μερών (πωλητή, αγοραστή), η οποία καταχωρείται, με ευθύνη τους, στην οικεία θέση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και υλοποιείται με την υπογραφή πωλητή -αγοραστή επί της άδειας κυκλοφορίας ενώπιον του αρμοδίου υπαλλήλου.

Αν δεν παρίσταται κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη (πωλητής ή αγοραστής) απαιτείται συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση η οποία μπορεί να συντάσσεται στο παρόν ή άλλο έντυπο να έχει θεωρηθεί νόμιμα το γνήσιο της υπογραφής και να αναγράφει ρητά την εντολή πώλησης ή αγοράς και τον αριθμό κυκλοφορίας του μεταβιβαζόμενου οχήματος.

Με την κατάθεση των δικαιολογητικών οι ενδιαφερόμενοι ή τα νομίμως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, πωλητής και αγοραστής ανταλλάσσουν υπεύθυνες δηλώσεις αναγράφοντας το ποσό της αγοράς, ώστε να το υποβάλλουν στην εφορία.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης της μεταβίβασης είναι, συνήθως, 3 μέρες, εάν η κατάθεση των δικαιολογητικών έχει γίνει στις υπηρεσίες της περιφέρειας, ενώ καθυστερεί περισσότερο εάν η διαδικασία έχει γίνει στα ΚΕΠ.

Στο διάστημα αυτό ο αγοραστής μπορεί να κινεί νόμιμα και να ασφαλίσει το όχημα το οποίο έχει περάσει στην κατοχή του, με την σφραγισμένη από το υπουργείο φωτοτυπία της άδειας, μέχρι να παραλάβει την πρωτότυπη και να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται τυπικά μόνο εφόσον ελεγχθούν τα εκ του νόμου απαραίτητα δικαιολογητικά από τον αρμόδιο υπάλληλο της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας και εκδοθεί από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών νέα άδεια κυκλοφορίας στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη ή του νέου κατόχου και όχι με την κατάθεση της αίτησης στο ΚΕΠ.

Σημειώνεται πώς, λόγω περιορισμών που είναι σε ισχύ εξαιτίας του κορονοϊού, θα πρέπει να προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τις υπηρεσίες για κλείσιμο ραντεβού.

Τα παράβολα μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τις συμβεβλημένες τράπεζες με κατάθεση στον αντίστοιχο αριθμό λογαριασμού της κάθε Περιφέρειας.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε πρώτα με τον αρμόδιο υπάλληλο της Περιφέρειας, ο οποίος θα σας πει το συνολικό ποσό της μεταβίβασης και τον αριθμό λογαριασμού στις συμβεβλημένες τράπεζες. Στην αιτιολογία κατάθεσης θα πρέπει να αναγράψετε την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος.

Οι οικονομικές επιβαρύνσεις καταβάλλονται πριν την έκδοση της μεταβίβασης στην οικονομική εφορία.

Σημείωση: Η μεταβίβαση οχημάτων από εταιρείες επιβαρύνεται μόνο με το κόστος του τέλους αδείας των 75€.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ