Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μείωση ΦΠΑ: Tα μέτρα στήριξης που εξετάζεται να μονιμοποιηθούν

Δημοσιεύθηκε

στις

Όλες οι μειώσεις του ΦΠΑ οι οποίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιουνίου σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών και θα εφαρμόζονται μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο ορισμένες από τις μειώσεις αυτές να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν “Tα Νέα”, όλα θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις αντοχές των κρατικών ταμείων που θα διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες υπό την πίεση των μεγάλων δαπανών για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Στο οικονομικό επιτελείο σκέφτονται κάποιες από τις έκτακτες φοροελαφρύνσεις και πιο συγκεκριμένα η μείωση ΦΠΑ στο 13% από 24% στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια να ισχύσει και μετά τον Οκτώβριο μέτρο το οποίο θα στηρίξει τον κλάδο των μεταφορών ο οποίος έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού. Στο ραντάρ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και η μείωση του ΦΠΑ στους καφέδες και ροφήματα που σερβίρονται στις επιχειρήσεις εστίασης , με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να επισημαίνει ότι ότι “όλες οι κινήσεις τελούν υπό την αίρεση των δημοσιονομικών περιθωρίων που θα έχει η χώρα το 2021 τα οποία θα είναι πιο περιορισμένα από ό,τι φέτος”.

Οι έκτακτες μειώσεις του ΦΠΑ που ενεργοποιούνται από την 1η Ιουνίου αφορούν τους εξής κλάδους:

1.Μεταφορές

Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 14% καλύπτει:

-εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο,μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορία.

– Αεροπορικά εισιτήρια

-εισιτήρια των επιβατικών πλοίων

-τις μεταφορών με συνδυασμό οδικών εναέριων και θαλάσσιων μέσων

Από την 1η Ιουνίου ένα αεροπορικό εισιτήριο Αθήνα-Θεσσαλονίκη από 96,24 ευρώ που κοστίζει σήμερα μετά τη μείωση του ΦΠΑ θα κοστίζει 88,34 ευρώ.Το συγκεκριμένο μέτρο θα εξετάζεται να παραταθεί και μετά τις 31 Οκτωβρίου 2020 ή να γίνει μόνιμο ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχουν διαμορφωθεί το φθινόπωρο.

2.Εστίαση

Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% αφορά καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Και το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται έως τις 31 Οκτωβρίου του 2020.

3.Τουριστικό πακέτο

Μείωση ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την τουριστική περίοδο από 1η Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου.

4. Εισιτήρια κινηματογράφου

Φθηνότερα θα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους από την 1η Ιουνίου και έως το τέλος Οκτωβρίου μετά τη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13%

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ