Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Λουκέτο στις τράπεζες και αναλήψεις με το σταγονόμετρο!

Δημοσιεύθηκε

στις


Για πρώτη φορά επιβάλλονται στην Ελλάδα τα λεγόμενα capital controls σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση που προήλθε από την Εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας. Ειδικότερα, Κλειστές μέχρι και την επόμενη Δευτέρα θα παραμείνουν οι τράπεζες, ενώ οι αναλήψεις στα ATM περιορίζονται σε 60 ευρώ ημερησίως ανά κάρτα.  Αν κάποιος έχει λογαριασμούς σε δύο τράπεζες θα μπορεί να σηκώσει συνολικά 120 ευρώ ανά ημέρα. Επίσης σε περίπτωση που υπάρχουν πάνω από ένας δικαιούχοι σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό το όριο είναι 60 ευρώ για τον καθένα. Οι υπηρεσιες ebanking αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά μέσα από τα ψηφιακά συστήματα των τραπεζών, υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν το εσωτερικό της χώρας. Κλειστό θα είναι και το χρηματιστήριο

Συντάξεις-μισθοί
Οι συντάξεις θα πιστώνονται κανονικά στους λογαριασμούς και Οι αναλήψεις θα γίνονται με βάση το ημερήσιο όριο. Η μισθοδοσία θα καταβάλλεται κανονικά εφόσον ο εργοδότης τη καταβάλλει με ηλεκτρονικό τρόπο.

Επείγουσες πληρωμές
Σχετικά με τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν για εξόφληση ρυθμισμένων οφειλών οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ. Ωστόσο εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, για όσο διάστημα εφαρμόζονται τα μέτρα, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης.Επίσης, οι πληρωμές που αφορούν ασφαλθιστήρια συμβόλαια (υγείας, αυτοκίνητα) θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ.
Σχετικά με εμβάσματα στο εξωτερικό (φοιτητές, για λόγους υγείας)αρμόδια θα είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Πιστωτικές κάρτες
Κατά τη διάρκεια τραπεζικής αργίας οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες γίνονται κανονικά μέχρι το όριο που έχει βάλει κάθε τράπεζα, υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν πληρωμές στο εσωτερικό της Ελλάδος. Δεν γίνονται δηλαδή συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε επιχείρησης να δεχθεί «πλαστικό χρήμα». Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό θα χρησιμοποιούνται κανονικά. Για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα ισχύει ό,τι και για τις κάρτες των ελληνικών τραπεζών.

Κλειστά προσωρινά τα ATM
Από τα ξημερώματα της Δευτέρας είναι κλειστά τα ATM αλλά μόνο  για κάποιες ώρες, σύμφωνα με το σχέδιο, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα. Τα ATM θα λειτουργήσουν ξανά σε 12 ώρες από την εφαρμογή της πράξης δεν αποκλείεται δηλαδή να ανοίξουν το απόγευμα της Δευτέρας ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης.

Διαβάστε επίσης:

Απαντήσεις σε ερωτήματα για το κλείσιμο των τραπεζών

Ανοίγουν τράπεζες για ειδικό σκοπό

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ