«Κουρεμένο» θα είναι το Δώρο Χριστουγέννων (που ισούται με έναν ολόκληρο μισθό) για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης από τον Μάιο κι έπειτα, ή εντάχτηκαν στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει το τμήμα που αναλογεί στo διάστημα της αναστολής σύμβασης.  

Αντίθετα, ο εργοδότης θα καλύψει μόνο εκείνο το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στους μήνες όπου ο εργαζόμενος δούλευε με πλήρες ωράριο και μισθό, από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζεται πως κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με το Δώρο Πάσχα, όπου κράτος και εργοδότης είχαν επιμεριστεί το ποσό της καταβολής του.

Η διάταξη για το Δώρο Χριστουγέννων περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τα έκτακτα μέτρα για την εργασία, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Εκεί προβλέπεται ότι η αναλογία του  Δώρου για το διάστημα της αναστολής σύμβασης θα πληρωθεί από το κράτος, με βάση το ποσό της αποζημίωσης που είχαν πάρει οι εργαζόμενοι.

Αυτό σημαίνει ότι ο μεν εργοδότης θα καταβάλει το μεγαλύτερο ποσό από το Δώρο και το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο που η σύμβαση εργασίας είχε ανασταλεί θα πληρωθεί από το κράτος, με βάση τα 534 ευρώ της μηνιαίας αποζημίωσης για την αναστολή σύμβασης.

Το επίμαχο άρθρο

Οπως αναφέρει το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τον τρόπο καταβολής επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020: «στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται  μειωμένο από τον εργοδότη, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης, έως την αναστολή της.

Το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού».

Τι ισχύει για τη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ή που θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του έτους, θα ισχύσει το ίδιο μοντέλο επιμερισμού του Δώρου, μεταξύ εργοδότη και κράτους.

Το Δώρο δηλαδή θα υπολογιστεί με βάση την μισθοδοσία του εργαζόμενου από την 1η Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, ενώ ειδικά για το διάστημα από 15 Ιουνίου που ξεκίνησε η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η κρατική συμμετοχή θα υπολογιστεί επί του 60% των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο νομοσχέδιο, το κράτος θα καλύπτει «αναλογία του επιδόματος Χριστουγέννων, υπολογιζόμενο επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων». Πηγη: insider.gr