Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Κορωνοϊός: Τα μέτρα στήριξης που εξετάζει το Eurogroup – Τι περιμένουν οι αγορές

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε δύο ημέρες θα γίνει γνωστό το πως θα αξιολογήσουν οι αγορές τις αποφάσεις της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Η αξιολόγηση αυτή θα είναι πολύ σημαντική και για την Ελλάδα, καθώς θα αποτυπωθεί στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup θα εξετάσει την ενεργοποίηση ενός εργαλείου δανεισμού από τον ESM ύψους 240 δισ. ευρώ, το οποίο δεν θα προσφέρεται με τους όρους που ισχύουν σήμερα, δηλαδή με Μνημόνιο και προαπαιτούμενα. Οι όροι πρόσβασης στα χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα σχετίζονται με το που θα κατευθύνονται οι πιστώσεις αυτές, δηλαδή θα πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένες με δαπάνες που έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν αύριο την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, αυξάνοντας τη χρηματοδοτική του ικανότητα να δίνει δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως και κατά 200 δισ. ευρώ, ενώ θα συζητήσουν και την πρόταση της Κομισιόν για μια γραμμή άμυνας ύψους 100 δισ. ευρώ που θα στηρίξει τα συστήματα προστασίας της απασχόλησης.

Τι θα γίνει με το κορωνομόλογο που στηρίζει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο είναι το κατά πόσο στο αυριανό Eurogroup θα τεθεί το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου, του γνωστού ως και κορωνο- ομολόγου. Η ιδέα αυτή υποστηρίζεται από 11 κράτη μέλη της ευρωζώνης , αλλά όχι από την Γερμανία και την Ολλανδία που θεωρούν πως η έκδοση ευρωομολόγου θα επιδρούσε αρνητικά στο κόστος δανεισμού τους.

Τα ευρωομόλογα – εάν και εφόσον προχωρούσαν – θα ήταν κοινά ομόλογα που θα εκδίδονταν από όλα τα μέλη της ευρωζώνης. Δεν θα ισοδυναμούσαν με μια ένωση μεταφοράς χρέους, αλλά με ένα χρεόγραφο που θα σταθμιζόταν ανάλογα το κίνδυνο κάθε χώρας. Λόγω της συμμετοχής της Γερμανίας το κόστος θα μειώνεται, ενώ λόγω του δανεισμού της Ιταλίας και της Ελλάδος το κόστος αυξάνεται. Σε μια ενδεχόμενη έκδοση κορωνο- ομολόγου το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία (σ.σ. επί του ευρωομολογου) θα ήταν λίγο πιο ακριβό, αλλά για την Ιταλία και την Ελλάδα αρκετά πιο φθηνό.

Το γεγονός ότι τα ευρωομόλογα θα ενοποιούσαν το κίνδυνο χρέους της ευρωζώνης και θα της προσέδιδαν τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα που της λείπει σήμερα, τα καθιστά μια επιλογή που υποστηρίζεται από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ