Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Κορωνοϊός: Η νέα δέσμη μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα νέα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, η ενίσχυση των 800 ευρώ που έχει ήδη γνωστοποιηθεί θα δοθεί σε 1,4 εκατ. εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και θα είναι ακατάσχετη. Ο ίδιος συνέχισε σημειώνοντας πως σήμερα θα γίνουν γνωστοί οι ΚΑΔ των κλάδων που πλήττονται και θα ωφεληθούν από τα μέτρα, μια λίστα που θα αλλάζει ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Σχετικά με το δώρο του Πάσχα, ήδη ο πρωθυπουργός στο χθεσινό διάγγελμά του επεσήμανε πως θα καταβληθεί ακέραιο. Αυτό που σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών σχετικά με την ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη είναι πως δεδομένου ότι θα καταβληθεί στο σύνολό του, δίνεται η δυνατότητα τους εργοδότες να το καταβάλουν σε μεταγενέστερο χρόνο χωρίς κυρώσεις.

Τέλος, ανακοινώθηκε και η καταβολή έκτακτου επιδόματος σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία.

Από τη μεριά του, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης υποστήριξε την απόφαση για αναστολή αποπληρωμής των χρεών των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την κρίση για 3 μήνες, ενώ οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους κανονικά όπως προβλέπεται.

Επιπλέον, καταδικάζοντας τα φαινόμενα αισχροκέρδειας τόνισε την επιβολή προστίμων σε όποιον ανεβάζει απότομα τις τιμές σε μάσκες και αντισηπτικά, δεδομένουν ότι υπάρχει επάρκεια στην αγορά σε είδη υγιεινής και προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού.

Τέλος, ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως για τους εργοδότες που μειώνεται σημαντικά ο τζίρος δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής εργασίας, ενώ ιο εργαζόμενοι αυτοί γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ που αναφέρθηκε παραπάνω με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ