Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εφορία: Έρχονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές λόγω πανδημίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί η προσοχή όλων να είναι στραμμένη στο πώς θα εξελιχθεί η πανδημία μέσα στο Νοέμβριο και στο πώς θα διακυμανθούν τα διαγνωσμένα κρούσματα του κορωνοϊού, ωστόσο ο Νοέμβριος επιφυλάσσει και θετικές ειδήσεις κυρίως για όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία.

Από τον Νοέμβριο όσοι φορολογούμενοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν για οποιονδήποτε λόγο στο διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών, είτε τις 100, είτε τις 120 δόσεις, θα μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση.

Έτσι, φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έχασε τη ρύθμιση, θα δύναται από τον Νοέμβριο να ξαναμπεί στη ρύθμιση και να συνεχίσει να την πληρώνει κανονικά με όλα τα ευεργετήματά της.

Ευνοϊκή μεταχείριση θα έχουν όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι απώλεσαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους σήμερα απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, καθώς θα επιτραπεί η ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Έτσι, φορολογούμενος ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε θα μπορεί να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Μια διευκρίνηση. Αυτός ο φορολογούμενος δεν θα μπορεί να ενταχθεί ξανά στη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων παρά μόνο εάν ανήκει στον ομάδα των πληττομένων από την πανδημία και η απώλεια της ρύθμισής του έγινε στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020.
Τέλος, οι φόροι που βεβαιώθηκαν μετά την καραντίνα, όπως ο φόρος εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων ή ο ΕΝΦΙΑ του 2020, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση, ενώ έκτακτες οφειλές, όπως π.χ. ο φόρος κληρονομιάς, θα μπορούν να εξοφληθούν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ