«Δώρο» το μισό ΕΝΦΙΑ ή και πλήρη απαλλαγή από το φόρο αναμένεται να φέρει για πρώτη φορά σε χιλιάδες φορολογούμενους το τσουνάμι της πανδημίας που «χτύπησε» τα εισοδήματά τους.

Τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 πολλοί φορολογούμενοι έχουν βρεθεί  κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να πληρώσουν φέτος είτε το μισό φόρο για τα ακίνητά τους είτε να απαλλαγούν πλήρως. Οι απαλλαγές αυτές θα ισχύσουν με την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι  πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ότι για περίπου 300.000 φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι ή ακόμα και  μηδενικό. Έτσι, οι φορολογούμενοι αυτοί θα έρθουν να προστεθούν στα 1.284.890 νοικοκυριά που ευνοήθηκαν πέρυσι από τις απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ.

Ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων με μερική ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος φέτος καθώς:

–  Περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι μπήκαν το 2020 σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και για τους μήνες αυτούς  λάμβαναν το επίδομα των 534 ευρώ τον μήνα, το οποίο δεν φορολογείται.

–  Χιλιάδες επαγγελματίες που κατέβασαν για αρκετούς μήνες ρολά θα δηλώσουν μειωμένα εισοδήματα και θα κερδίσουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος.

Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 50% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

– Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

– Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τις  85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις  200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

– Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Απαλλαγή κατά 100%

Στις οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

– Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Πηγή:insider.gr