Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Δάνεια με ευνοϊκούς όρους για τους επιχειρηματίες

Δημοσιεύθηκε

στις


Οι υπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο διευθύνων σύμβουλος της KfW Ulrich Schröder ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες την ίδρυση του Ταμείου χρηματοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα λειτουργεί υπό την Ομπρέλα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG).

Το αρχικό κεφάλαιο του Ταμείου ανέρχεται στα 200 εκατ. Ευρώ, με ισόποση και ισότιμη συνεισφορά Ελλάδας – Γερμανίας, ωστόσο με την ανακύκλωση των κεφαλαίων οι συνολικές χρηματοδοτήσεις που θα δοθούν σε ΜμΕ την επόμενη επταετία (όση θα είναι η διάρκεια του δανείου του IfG προς τις ελληνικές τράπεζες) μπορούν να φθάσουν έως και σε 700 εκατ. ευρώ. Σκοπός του Ταμείου είναι να παρέχει στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) προσιτά και ευέλικτα επιχειρηματικά δάνεια που θα βοηθήσoυν στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της κρίσης ρευστότητας στην Ελλάδα.

Κύρια Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα των δανείων

– Οι επιλέξιμες ελληνικές τράπεζες θα λάβουν μακροπρόθεσμα ευέλικτα δανειακά κεφάλαια για την χρηματοδότηση των ΜμΕ με ανακυκλούμενες πιστώσεις (δηλαδή τα δάνεια που θα εξοφλούνται στις τράπεζες από τις ΜμΕ θα μπορούν να επαναχορηγηθούν σε άλλες ΜμΕ). Με τον τρόπο αυτό, σε 7 χρόνια μπορούν να δοθούν συνολικές χρηματοδοτήσεις μέχρι 700 εκατ. Ευρώ.

– Τα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων το μειωμένο επιτόκιο θα περάσουν αυτούσια από τις ελληνικές τράπεζες στις ΜμΕ. Εκτιμάται ότι τα επιτόκια θα είναι 1-3 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα στην ελληνική αγορά, ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη.

– Δάνεια για νέες επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης. Επιτρέπεται η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων κεφαλαίου κίνησης (πράγμα που δεν επιτρέπεται στα μέχρι τώρα συγχρηματοδοτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία). Τυπικά οι τράπεζες θα χορηγούν νέα δάνεια, τα οποία όμως δεν θα απαγορεύεται να διατεθούν για την εξόφληση υφιστάμενων υποχρεώσεων. Στην πράξη δηλαδή θα μπορεί να γίνεται αναχρηματοδότηση και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο.

– Δυνατότητα καταβολής μόνο των τόκων και αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη του δανείου. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.

– Επιλέξιμες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σύμφωνα με τον Κοινοτικό ορισμό προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα) από όλους τους κλάδους επιχειρήσεων και όλες τις περιοχές της χώρας.

– Λιγότερες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες σε σχέση με τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία, αναφορικά με τα δικαιολογητικά για την έγκριση και την παρακολούθηση της εξέλιξης των δανείων.

Τρία υπό- ταμεία

Υπενθυμίζεται ότι το IfG θα είναι «Ταμείο-ομπρέλα» με τρία υπό-ταμεία:

1.Χρηματοδότησης ΜΜΕ με κεφάλαια κίνησης και με δυνατότητα αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων.

2. Κεφαλαιουχικής συμμετοχής σε βιώσιμες ΜΜΕ με προοπτικές ανάπτυξης

3. Χρηματοδότησης περιφερειακών έργων υποδομής κυρίως στην περιφέρεια

Η λειτουργία του IfG ξεκινά από το πρώτο υπό-ταμείο (ως ξεχωριστή νομική οντότητα που θα ενσωματωθεί αργότερα στο «Ταμείο-ομπρέλα»), στο οποίο θα κατατεθούν 100 εκατ. Ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο και 100 εκατ. ευρώ από την KfW.  Το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεισφέρει συνολικά στο IfG 350 εκατ. ευρώ.

Ήδη έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ίδρυμα Ωνάση για συμμετοχή στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με 50 και 30 εκατ. Ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη επαφές με τη Γαλλική κυβέρνηση, που έχει εκφράσει τη βούληση να συμμετάσχει στο Ταμείο μέσω του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών CDC (Caisse des Depots) ή της Τράπεζας Δημοσίων Επενδύσεων BPI (Banque des Public Investiments), καθώς και με άλλες επενδυτικές τράπεζες και funds.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ