Στην παράταση του χρονικού διαστήματος χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ τον Μάιο και τον Ιούνιο, εφόσον η κρίση συνεχιστεί, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.  

«Έχουμε εξαγγείλει ότι η περίμετρος των επιχειρήσεων θα μεγαλώσει και το 85% μπαίνει σήμερα κάτω από την ομπρέλα των 800 ευρώ. Αν συνεχιστεί η κρίση, θα διευρυνθεί το 800άρι», δήλωσε.

Ο υπουργός Εργασίας ήταν καθησυχαστικός, αναφέροντας ότι θα μπορέσει η κυβέρνηση να αντεπεξέλθει στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Διατηρούμε καύσιμα για να επανέλθει η οικονομία» είπε και τόνισε ότι «με όλα τα μέτρα που παίρνουμε, δεν περιέχει μείωση συντάξεων ή μισθών. Τα δημοσιονομικά της χώρας δεν οδηγούν εκεί».

Για το φόβο έκρηξης της ανεργίας ξεκαθάρισε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην μπουν λουκέτα, να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει ώθηση στην αγορά μόλις τελειώσει αυτό. Διατηρούμε καύσιμα, κρατήστε το αυτό, για να επανεκκινήσουμε την οικονομία».

Πώς θα χορηγηθεί το επίδομα των 800 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί πως το επίδομα των 800 ευρώ θα χορηγείται τμηματικά στους δικαιούχους που έκαναν αίτηση, αρχής γενομένης από τις 15 Απριλίου.

Κατά την πρώτη ημέρα υποβολής αιτήσεων από τους εργαζόμενους, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 60.000 αιτήσεις, καθώς υπεύθυνη δήλωση υποβάλλουν:

– οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή,

– οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ

– όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου

Οι πρώτοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση με βάσει το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση.

Οι δεύτεροι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση από 1η Απριλίου έως 30 Απριλίου, αμέσως μετά την αίτηση του εργοδότη που τους θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή.