Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αναχώματα στην ακρίβεια: 3+1 «δώρα» στη μεσαία τάξη – Έρχεται και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο τοπίο επιχειρεί να διαμορφώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πολιτική ζωή, που θα έχει ως στόχο τη σταθερότητα, προκειμένου η οικονομία να μην βρεθεί αντιμέτωπη με νέα αδιέξοδα.

Ανεξάρτητα από το εάν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί ένα νέο αφήγημα ενόψει του δύσκολου χειμώνα, που θα στέλνει το μήνυμα ότι οι πολίτες μπορούν να τον εμπιστευτούν.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν πυροδοτήσει «έκρηξη» ακρίβειας, με αποτέλεσμα, η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Το νέο αφήγημα του Μαξίμου βασίζεται στις θετικές ειδήσεις, που δίνουν ελπίδα και προοπτική στη μεσαία τάξη, η οποία αποτελεί το «κλειδί» για την ηγεμονία και τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο πρωθυπουργός έχει «επενδύσει» στα μεσαία εισοδήματα και με τη στρατηγική που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει θέλει να καταστήσει σαφές ότι και ξέρει και μπορεί να εγγυηθεί τις καλύτερες ημέρες για όλους.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί, είναι ότι παρά τις δυσκολίες η οικονομία πάει καλά, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση, μέσω της ενίσχυσης των εισοδημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη 3+1 πρωτοβουλίες, με τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι θα έχει το προβάδισμα έναντι του Α. Τσίπρα στο δρόμο προς τις εκλογές, όποτε και εάν αυτές γίνουν.

 

Κατώτατος μισθός

«Καθαρή» εικόνα των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός, θα δώσει με την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ανοίξει εκ νέου θέμα αύξησης του κατώτατου μισθού, προκειμένου να προστατευθούν οι ευάλωτοι από το κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού.

Συνεργάτες του επαναλαμβάνουν τη φράση του «είναι η ώρα των εργαζομένων», κάτι που σημαίνει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2023.

Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε είχε προτρέψει πρόσφατα τους επιχειρηματίες από το χώρου του τουρισμού να προχωρήσουν σε καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, προκειμένου να βρουν το κατάλληλο προσωπικό. Εάν κάτι τέτοιο γίνει πράξη, η επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ από τις αρχές του 2013 είναι εφικτή, καθώς βρίσκεται στα 713 ευρώ, δηλαδή σε απόσταση που μπορεί να καλυφθεί με την επόμενη αύξηση.

 

Εισφορά αλληλεγγύης

Ο πρωθυπουργός ενεργοποιεί από την 1η/1ου/2023 το «όπλο» της απαλλαγής από την εισφορά και έτσι οι αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα «περάσουν αυτόματα» στις μηνιαίες αποδοχές τους.

Τα «κέρδη» είναι σημαντικά, καθώς έστω και εμμέσως αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ παράλληλα στέλνεται και ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση.

Άλλωστε με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, η κατάργηση της εισφοράς κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία επιστρέφονται στη μεσαία τάξη όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά συνέπεια, μετά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν αυξήσεις από 22 έως και  676 ευρώ τον χρόνο.

Ειδικότερα, για εισόδημα
-13.000 ευρώ, δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι 22 ευρώ τον χρόνο,
-15.000 ευρώ ή 1.250 ευρώ τον μήνα το όφελος θα είναι 66 ευρώ τον χρόνο,
-18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ τον μήνα το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ,
-20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 ευρώ,
-25.000 ευρώ τον χρόνο ή 2.083 ευρώ τον μήνα το ετήσιο όφελος θα είναι 426 ευρώ
– 27.000 ευρώ ή  2.250 ευρώ τον μήνα η καθαρή αύξηση διαμορφώνεται σε 526 ευρώ τον χρόνο,
-30.000 ευρώ ή καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ το κέρδος είναι 676 ευρώ τον χρόνο.

Η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων ευρώ των φυσικών προσώπων.

Η εισφορά θα έπρεπε να καταργηθεί στα τέλη του 2014, αλλά παραμένει μέχρι σήμερα επιβαρύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

 

Συντάξεις

Ο πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει την αδικία στους συνταξιούχους και στο πλαίσιο αυτό, αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2023, οι αποδοχές τους μετά από 12 ολόκληρα χρόνια.

Με τις συντάξεις Ιανουαρίου 2023 -που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων λίγο πριν τα Χριστούγεννα-, θα «ξεπαγώσουν» αυξήσεις που θα αφορούν στους συνταξιούχους που δεν έχουν «προσωπική διαφορά» το 2023.

Όσον αφορά στο ύψος της αύξησης είναι νωρίς να πει κανείς το παραμικρό με βεβαιότητα, – αν και λέγεται ότι θα είναι τουλάχιστον 65%- και οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μέσα στο φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση:
-η αύξηση θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της ανάπτυξης αλλά και του πληθωρισμού,
-το ποσοστό της αύξησης θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις αυξήσεις που θα δοθούν στις συντάξεις έχουν ως εξής:
-Αν ο πληθωρισμός διαμορφωθεί στο 7%, το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων θα είναι 3,5%, ενώ αν πάει στο 8% το όφελος των συνταξιούχων θα είναι 4%.

Στα ποσοστά αυτά θα προστεθεί και η επίδραση από το ΑΕΠ, η οποία υπολογίζεται μεταξύ 1,4% και 1,9%.

Έτσι, με την υπόθεση εργασίας ότι ο πληθωρισμός θα είναι 7% φέτος, η αύξηση για τις συντάξεις με την προσθήκη του 50% της αύξησης του ΑΕΠ, θα είναι από 4,9% έως και 5,4%.

Αν ο μέσος πληθωρισμός του 2022 διαμορφωθεί στο 8%, η αύξηση των συντάξεων θα κυμανθεί μεταξύ 5,4% και 5,9%.

Στην περίπτωση που ο πληθωρισμός φτάσει στο 9%, τότε οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις της τάξης του 5,9% και του 6,4%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά μόνο για όσους λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσό που προκύπτει με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού, όπως αναθεωρήθηκε το 2020 με τον νόμο Βρούτση.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν τη λεγόμενη «θετική προσωπική διαφορά» -δηλαδή εισπράττουν σήμερα περισσότερα χρήματα από όσα προκύπτουν με τον νέο τρόπο υπολογισμού-, δεν θα δουν καμία αύξηση.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι -πριν τις 13 Μαΐου 2019-  με θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 50 ευρώ δεν θα δουν καμία αύξηση στην σύνταξή τους, απλά θα μειωθεί η προσωπική διαφορά ώστε μελλοντικά να είναι δικαιούχοι αύξησης.

Για να γίνει αντιληπτό τι αύξηση θα δοθεί λόγω της προσωπικής διαφοράς ας δούμε το παράδειγμα ενός συνταξιούχου που έχει μείωση 150 ευρώ και παίρνει το ποσό αυτό ως προσωπική διαφορά.Εάν πάρει αύξηση 30 ευρώ το 2023 θα χάσει 30 ευρώ από την προσωπική διαφορά και θα έχει 120 ευρώ από προσωπική διαφορά και 30 ευρώ από την αύξηση. Αν δοθεί αύξηση 30 ευρώ το 2024, τότε θα έχει 90 ευρώ προσωπική διαφορά και 30 + 30 ευρώ από τις αυξήσεις του 2023 και 2024. Όταν μηδενιστεί η προσωπική διαφορά, τότε θα περιμένει να δει και καθαρή αύξηση στη σύνταξη.

Συνταξιούχος με αρνητική προσωπική διαφορά λαμβάνει 800 ευρώ μικτά ως σύνταξη ενώ τα καθαρά του περιορίζονται στα 792,75 ευρώ μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος. Αν γίνει αύξηση 7% από 1/1/2023, τότε οι καθαρές αποδοχές θα αυξηθούν στα 840,76 ευρώ. Δηλαδή ο συνταξιούχος, ακόμη και μετά την αύξηση της παρακράτησης φόρου, θα πάρει 48,01 ευρώ επιπλέον ή 576,16 ευρώ για το σύνολο του 2023. Ουσιαστικά δηλαδή, η αύξηση θα αντιστοιχεί το 73% μιας σύνταξης.

Συνταξιούχος με αρνητική προσωπική διαφορά έχει σήμερα μεικτή σύνταξη 1500 ευρώ και τα «καθαρά» είναι 1322 ευρώ. Με αύξηση 7%, τα καθαρά θα αυξηθούν στα 1.413 ευρώ δηλαδή κατά 91,23 ευρώ τον μήνα καθώς θα προκύψει όφελος και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (περίπου 11 ευρώ τον μήνα). Στο σύνολο του έτους, θα προκύψει όφελος 1094,8 ευρώ που αντιστοιχεί στο 83% μιας σημερινής σύνταξης.

Όσον αφορά στους νεότερους συνταξιούχοι, μετά το 2016, αυτοί δεν παίρνουν προσωπική διαφορά. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα απονομής των εκκρεμών συντάξεων που αποτελεί μια μεγάλη οδύσσεια για όσους παίρνουν την απόφαση να εγκαταλείψουν τον εργασιακό τους βίο.

Το υπουργείο Εργασίας, έχει επικεντρώσει στον υπερδιπλασιασμό του ρυθμού έκδοσης των νέων συντάξεων, με το πρώτο πεντάμηνο του έτους να έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2019.

Επίσης, οι προ του 2019 εκκρεμότητες έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, ενώ, μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι και το 2021.

 

Ανεργία

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη μείωση της ανεργίας, καθώς εκτιμούν ότι θα τους δώσει τη δυνατότητα να μιλήσουν με ευνοϊκότερους όρους στην κοινωνία.

Σημειώνουν μάλιστα ότι έχει μειωθεί κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες, στο 12,5 %, από 17,3 % τον Ιούλιο του 2019, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας τα τελευταία 12 χρόνια.

Επισημαίνουν τέλος, ότι έχουν δαπανηθεί πάνω από 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων από τις συνέπειες της πανδημίας, ενώ άλλα 2,7 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ