Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Ο Ζελένσκι κατήγγειλε γενοκτονία – «Ρώσοι στρατιώτες βιάζουν και σκοτώνουν για ευχαρίστηση»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι μιλάει εκ μέρους των εκατοντάδων θυμάτων και υπογράμμισε πως «τα εγκλήματα των ρωσικών στρατευμάτων δεν διαφέρουν από εκείνα του Ισλαμικού Κράτους»

Ο Ουκρανός πρόεδρος,  μιλώντας για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατήγγειλε εγκλήματα πολέμου, σημειώνοντας πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σκοτώσει αμάχους και έχουν βιάσει γυναίκες.

Η παρουσία του ακολούθησε τις εικόνες φρίκης στην ουκρανική Μπούτσα, με τον Ζελένσκι να κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι διαπράττει γενοκτονία και να ζητά να βρεθεί ενώπιον Διεθνούς Δικαστηρίου σε μια «σύγχρονη δίκη της Νυρεμβέργης».

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω μεταφραστών, απαρίθμησε τις θηριωδίες που, όπως λέει, διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εισβολής, ενώ υποστήριξε ότι στην πόλη Μπούτσα «δεν υπάρχει ούτε ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν».

Όπως μεταφέρει το BBC, ισχυρίστηκε ότι άνθρωποι πυροβολήθηκαν στο δρόμο, ρίχτηκαν σε πηγάδια και συνθλίφθηκαν από τανκς στη μέση του δρόμου «μόνο και μόνο για την ευχαρίστηση» των Ρώσων στρατιωτών.

«Πού είναι η ασφάλεια που υπόσχεται το Συμβούλιο»

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η δράση των Ρώσων μοιάζει πολύ με εκείνη της τρομοκρατικής ομάδας «Ισλαμικό Κράτος» αλλά και πως η προπαγάνδα του προέδρου Πούτιν επιδιώκει να «εξάγει» το δικό του μίσος σε άλλες χώρες πέραν της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι διερωτήθηκε πού είναι η ασφάλεια που πρέπει να προσφέρει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Πού είναι η ειρήνη; Πού είναι οι εγγυήσεις που καλείται να δώσει ο ΟΗΕ;».

«Οι σφαγές στην Μπούτσα είναι μόνο ένα παράδειγμα της ρωσικής αγριότητας»

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε, στη συνέχεια, πως ο κόσμος δεν έχει δει ακόμη τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει ο ρωσικός στρατός σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, πέραν της Μπούτσα.

«Μπορεί να αλλάζει ο τόπος, αλλά η σκληρότητα είναι η ίδια, τα εγκλήματα είναι τα ίδια και η λογοδοσία θα πρέπει να είναι αναπόφευκτη», σημείωσε.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι απαίτησε από τη Ρωσία να απολογηθεί ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου – παρόμοιο με εκείνο της Νυρεμβέργης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η σφαγή στην Μπούτσα είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά που κάνει η Ρωσία τις τελευταίες 41 ημέρες», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Κάλεσε, παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποβάλει τη Ρωσία, τονίζοντας πως αν δεν βρει τρόπο να βοηθήσει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες θα πρέπει να «διαλυθεί».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ