Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Σοκάρουν τα νούμερα: Πεθαίνει ένας άνθρωπος κάθε 16 δευτερόλεπτα από κορωνοϊό

Δημοσιεύθηκε

στις

Έχοντας αγγίξει το ένα εκατομμύριο θανάτους, υπολογίζεται ότι κατά τον μήνα Σεπτέμβριο που πολλά κράτη βρίσκονται στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, πεθαίνει ένας άνθρωπος κάθε 16 δευτερόλεπτα.

Ο αριθμός των νεκρών από την COVID-19 έφτασε το ένα εκατομμύριο ανθρώπους στις 29 Σεπτεμβρίου, ένα ζοφερό ορόσημο σε μια παγκόσμια πανδημία που βρίσκεται στο δεύτερο κύμα της σε πολλές χώρες.

Η αναπνευστική ασθένεια που προκαλείται από το νέο κορωνοϊό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και έχει πλήξει περισσότερους από 32 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Περίπου 5.400 άνθρωποι πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο από ασθένεια που σχετίζεται με την COVID-19 κάθε 24 ώρες, με βάση έναν μέσο όρο από 1 έως 27 Σεπτεμβρίου. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 226 άτομα ανά ώρα ή ένα άτομο κάθε 16 δευτερόλεπτα.

Στο χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ένας αγώνας ποδοσφαίρου, δηλαδή 90 λεπτά, 340 άτομα πεθαίνουν κατά μέσο όρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Ινδία βρίσκονται στην κορυφή αυτής της μακάβριας παγκόσμιας λίστας και αντιπροσωπεύουν οι τρεις μαζί σχεδόν το 45% των παγκόσμιων θανάτων.

Παγκόσμιοι ετήσιοι θάνατοι από κορωνοϊό και από άλλες ασθένειες

Σε εννέα μήνες, ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την COVID-19 είναι πλέον διπλάσιος από τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν ετησίως από την ελονοσία, μια από τις πιο θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες του κόσμου.

Τον μήνα από 27 Αυγούστου έως 27 Σεπτεμβρίου, υπήρχαν σχεδόν 172.000 αποθανόντες από κορωνοϊό, σε σύγκριση με έναν μηνιαίο μέσο όρο 64.000 θανάτων που σχετίζονται με το AIDS.

Ηλικία θυμάτων

Μια έκθεση του Απριλίου από τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων της ΕΕ εξέτασε περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις σε 20 χώρες και διαπίστωσε ότι περίπου το 46% όλων των θανάτων ήταν άνω των 80 ετών.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν ότι τα επίσημα στοιχεία πιθανότατα δεν λένε την πλήρη ιστορία, με πολλούς να πιστεύουν ότι τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι έχουν μόνο μερικώς καταγραφεί σε ορισμένες χώρες και οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτεροι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ