Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σεισμός στην Τουρκία: Πλησιάζουν τους 5.000 οι νεκροί – Απανωτοί μετασεισμοί

Δημοσιεύθηκε

στις


Ώρες αγωνίας επικρατούν στην Τουρκία μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας καθώς και το βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας.

Ομάδες διάσωσης εργάζονται ασταμάτητα τα ξημερώματα της Τρίτης για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων στη νότια Τουρκία, καθώς ο αριθμός των νεκρών στη χώρα από τον καταστροφικό σεισμό μια ημέρα νωρίτερα ανήλθε σε πάνω από 3.300. Μαζί με τους σχεδόν 1.500 νεκρούς στη Συρία, το σύνολο ανέρχεται ήδη σε πάνω από 4.800 νεκρούς στις δύο χώρες.

Κραυγές αγωνίας ανθρώπων ακόμη θαμμένων στα ερείπια γέμιζαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, καθώς συγγενείς αδυνατούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα και τον φόβο για τους δικούς τους.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε την Τουρκία και τη γειτονική Συρία νωρίς τη Δευτέρα, γκρεμίζοντας ολόκληρες πολυκατοικίες, καταστρέφοντας νοσοκομεία και αφήνοντας χιλιάδες άλλους ανθρώπους τραυματίες ή άστεγους. Ακολούθησαν μια δόνηση 7,7 βαθμών και πολύ ισχυροί μετασεισμοί, άνω των 6 Ρίχτερ. Συνολικά από τις 3.18 π.μ. ώρα Ελλάδος της Δευτέρας έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ στην περιοχή.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθεί όποια ζωή γίνεται: όπως αυτή του επτάχρονου παιδιού που ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα στη Χατάι (νότια), στα σύνορα με τη Συρία, μπροστά στα μάτια δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, έπειτα από 20 ώρες τρόμου, με τα πυτζαμάκια του μέσα στη σκόνη.

Η κακοκαιρία στην Ανατολία περιπλέκει τα καθήκοντα των σωστικών συνεργείων και κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους άστεγους, που τουρτουρίζουν μέσα σε σκηνές ή γύρω από φωτιές, τυλιγμένοι με κουβέρτες.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν κι άλλα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, ιδίως από τη Γαλλία και το Κατάρ. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κάθε απαραίτητη βοήθεια».

Χθες αναχώρησαν για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, 5 γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιχειρήσει σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ