Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Παραιτήθηκε ο Μάριο Ντράγκι: Αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα στην Ιταλία

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δέχθηκε στο παλάτι Κιρινάλε τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και έκανε δεκτή την παραίτησή του.

Αφού ενημέρωσε για τη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Γερουσία, ο Ντράγκι επανέλαβε σήμερα στον Σέρτζιο Ματαρέλα την απόφασή του να υποβάλλει την παραίτησή του, αλλά και την παραίτηση της κυβέρνησης της οποίας ηγείται .

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την έκανε δεχτή, ωστόσο η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της για να ασχοληθεί με τις τρέχουσες υποθέσεις.

Η ανακoίνωση δεν αναφέρει αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ήττα της κυβέρνησης Ντράγκι παρά την ψήφο εμπιστοσύνης

Υπενθυμίζεται πως η αποχώρησή του κρίθηκε επιβεβλημένη έπειτα από την αποσκίρτηση των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Πιο συγκεκριμένα, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που εξασφάλισε χθες στην ιταλική Γερουσία – με ψήφους 95 υπέρ και 38 κατά – η κυβέρνηση Ντράγκι θεωρείται ηττημένη, καθώς έχασε την στήριξη τριών βασικών κομμάτων που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, και την απόλυτη πλειοψηφία των 158 από τα 315 μέλη του σώματος.

Τα Πέντε Αστέρια, το Φόρτσα Ιτάλια, και η Λέγκα του Βορρά αποχώρησαν από τη διαδικασία.

Η παραίτηση Ντράγκι ανοίγει μια «περίοδο αβεβαιότητων»

Μια αποχώρηση του Ιταλού πρωθυπουργού – «πυλώνα για την Ευρώπη» – ανοίγει μια «περίοδο αβεβαιοτήτων», δήλωσε νωρίτερα η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Λορένς Μπουν.

Η Ιταλία θα εισέλθει σε μια περίοδο η οποία είναι πιθανόν να είναι λίγο λιγότερο σταθερή από αυτή που είδαμε προηγουμένως, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter η Μπουν, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ