Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Όλος ο κόσμος τιμά τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των γυναικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Με εκδηλώσεις τιμάται σήμερα 8 Μαρτίου η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Κατά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πολλές συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες σε διάφορες πόλεις του κόσμου, από το Παρίσι και τη Μαδρίτη, ως τη Βαγδάτη, την Κωνσταντινούπολη και τη Σιγκαπούρη.

Στο Λονδίνο το μουσείο της Μαντάμ Τισό θα γιορτάσει τη σημερινή ημέρα παρουσιάζοντας ένα νέο κέρινο άγαλμα της Βρετανίδας ακτιβίστριας Έμελιν Πάνκχερστ, η οποία το 1903 ίδρυσε την Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών, προωθώντας το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίζουν.

Στην Ευρώπη συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες σε πολλές χώρες, όπως στη Γαλλία και την Ισπανία.

Αλλού στον κόσμο όμως οι διαδηλώσεις έχουν απαγορευθεί, όπως στη Λαχόρη του Πακιστάν, μια συντηρητική και πατριαρχική χώρα όπου οι αρχές δικαιολόγησαν την απόφασή τους επικαλούμενες “τα αμφιλεγόμενα πανό και λάβαρα” που κρατούσαν οι διαδηλώτριες και τα οποία αναφέρονταν σε θέματα ταμπού όπως το διαζύγιο, η σεξουαλική παρενόχληση ή η έμμηνος ρύση.

Στο Μεξικό με το σύνθημα “Καμία άλλη γυναίκα δολοφονημένη” και “Κατά της ανδρικής βίας και της επισφαλούς εργασίας” οι διαδηλώτριες θα πραγματοποιήσουν πορεία στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπου το 2022 καταγράφηκαν 969 γυναικοκτονίες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ