Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

«Ο Ερντογάν δεν βρήκε ευήκοα ώτα στην Πράγα»: To παρασκήνιο των νέων προκλήσεων και η αυστηρή απάντηση Μητσοτάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένταση επικράτησε το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, με το «πολεμικό κλίμα» να αποτυπώνεται και στην «οικογενειακή» φωτογραφία της άτυπης Συνόδου.

Έπειτα από ένα βράδυ με έντονες λεκτικές αντεγκλήσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημερώνει την Παρασκευή τους «27» για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως άμεση και σε αυστηρούς τόνους υπήρξε η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού χθες στις συκοφαντικές «κραυγές» του Τούρκου πρόεδρου, ο οποίος κατηγόρησε – στη διάρκεια του δείπνου των ηγετών – την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Άγκυρα πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών, τονίζοντας πως αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς ακραία ρητορική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πρόκειται να προχωρήσει σε νέες σχετικές δηλώσεις προσερχόμενος στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ θα μιλήσει περισσότερο για την συμπεριφορά της Τουρκίας στην ολομέλεια της Συνόδου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήλθε στην Πράγα και δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του, ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια, που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφές, που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Σημειώνεται, παράλληλα, πως ήταν σε γνώση της ελληνικής αποστολής πως είχε ζητήσει να πάρει τον λόγο κατά την διάρκεια του δείπνου, ενώ κατά την παρέμβαση του εμφανίστηκε αρνητικός ως προς τους χειρισμούς της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και ως μη είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις επετέθη κατά της Ελλάδος.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται, άλλωστε, πως οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές και πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του ελληνικού Αιγαίου. Μέλη της ελληνικής αποστολής στην Πράγα τόνιζαν ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί. Αλλά όταν προκαλείται θα απαντά, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών. Όλοι είδαν τι διημείφθη. Ο κ. Ερντογάν έφυγε από τη Σύνοδο περισσότερο απομονωμένος από όσο ήρθε».

Αιφνιδιάστηκε και αποχώρησε εκνευρισμένος από το δείπνο ο Ερντογάν

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν όταν κατά το δείπνο των ηγετών της Πράγας ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε το λόγο και στο τέλος της παρέμβασής του απρόκλητα κατηγόρησε την Ελλάδα.

Κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως αιφνιδίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει συνηθίσει σε μονολόγους, κάτι – που σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα – αποτυπώθηκε και στο «αλλοπρόσαλλο» της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα

Μόλις είπε όσα έχει να πει, άκουσε αναγκαστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη – που ζήτησε να παρέμβει – και έφυγε φανερά εκνευρισμένος.

Σε αυτήν, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε να επιτίθεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα επαναλαμβάνοντας μάλιστα – απαντώντας σε σχετική ερώτηση – ότι καλώς κατάλαβαν οι Έλληνες από το ότι «θα έρθει μία νύχτα ξαφνικά».

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του, άφησε παράθυρα διαλόγου, αλλού ανέφερε πάλι ότι δεν έχει κάτι να συζητήσει και ότι οι Έλληνες βάζουν άλλους να μεσολαβήσουν στις υποθέσεις τους με την Τουρκία.

Ο Μητσοτάκης «φωτογράφισε» την Άγκυρα στον απόηχο των τραγικών ναυαγίων

Αξίζει να σημειωθεί πως έμμεσες, αλλά σαφείς, ήταν οι αιχμές προς την Άγκυρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας – πριν δηλαδή την εν λόγω λεκτική αντιπαράθεση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για τα τραγικά ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τη στάση της τουρκικής ηγεσίας που αγνοεί επιδεικτικά τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξαλείψουμε εντελώς τα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη» τονίζει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ