Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέα Υόρκη: Αστυνομικοί σκότωσαν με taser Έλληνα που έπασχε από διπολική διαταραχή [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος του 29χρονου ομογενή Γιώργου Ζαπάντη, o οποίος το βράδυ της Κυριακής, 21 Ιουνίου 2020, έχασε τη ζωή του από τα taser των Αμερικανών αστυνομικών, στη Νέα Υόρκη.

Ο 29χρονος που φέρεται να έπασχε από διπολισμό σύμφωνα με τις δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας, έπαθε έμφραγμα και μεταφέρθηκε στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης στο Κουίνς όπου και κηρύχθηκε νεκρός.Η υπόθεση σοκάρει περισσότερο καθώς οι δύο γείτονες που ήταν και αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο Ζαπάντης φώναζε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. «Υπήρξαν στιγμές που ο Τζορτζ είπε στους αστυνομικούς ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει όταν του τραβούσαν την μπλούζα» είπε η 16χρονη Σακίρα Νομπλ και πρόσθεσε: «Και οι αστυνομικοί είπαν “μην παίζεις αυτό το χαρτί, κανείς δεν σε πνίγει”»

.Ο άνδρας που νοσούσε ψυχικά, είχε ντυθεί σαν μονομάχος και κρατούσε ένα σπαθί σαμουράι. Τότε ο γείτονάς του κάλεσε την αστυνομία και τέσσερις αστυνομικοί κατέφτασαν στην οικία του Έλληνα ομογενή στις 21:30 το βράδυ της Κυριακής. Τότε, οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον Ζαπάντη να πετάξει το σπαθί, αγνοώντας όμως ότι έχουν να κάνουν με ένα ψυχικά άρρωστο άτομο. Όταν ο ομογενής, που δεν κινήθηκε εναντίον τους, δεν πέταξε το σπαθί, τον χτύπησαν με taser -πρόκειται για παραλυτικό όπλο, που χτυπάει με ηλεκτρικό ρεύμα το ανθρώπινο σώμα- τουλάχιστον δύο φορές. Το έκαναν ξανά, όταν προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες έξω από το σπίτι, άλλες δύο φορές -σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

Ο 29χρονος άνδρας κατέρρευσε και πέθανε καθ’ οδόν προς το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης στο Κουίνς. Στα δύο βίντεο που τραβήχτηκαν από έναν γείτονα δείχνουν τους αστυνομικούς που τραβάνε τον Ζαπάντη, καθώς παλεύουν μαζί του έξω από την πόρτα του διαμερίσματός του, με έναν αξιωματικό να φωνάζει: “Γονάτισε! Αν δεν γονατίσεις, θα σου ρίξουμε πάλι με το taser”. Τότε, ένας δεύτερος αστυνομικός ακούγεται να λέει “χτυπήστε τον ξανά!”.

Σύμφωνα με τη NY Daily News, το αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας έκανε έρευνα αλλά σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα η χρήση βίας ήταν μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών. Ο δικηγόρος της οικογένειας Ζαπάντη, Γιώργος Βομβολάκης αμφισβητεί αυτούς τους ισχυρισμούς και λέει ότι θέλει πλήρη διαφάνεια στην έρευνα καθώς τα βίντεο αποδεικνύουν ότι παρά τους αστυνομικούς ισχυρισμούς το θύμα δεν κρατούσε όπλο.

Τι λένε οι γείτονες

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το greekcitytimes.com, δύο γείτονες του Ζαπάντη, ο 42χρονος Ρίκι Νομπλ και η 16χρονη κόρη του, Σακίρα, περιέγραψαν τον Γιώργο ως ένα ήσυχο παιδί, που πήγαινε στην εκκλησία και ήταν ιδιαίτερα συμπαθής στην γειτονιά του. Μάλιστα είπαν ότι τους έφερνε συχνά ελληνικό φαγητό και πρόσεχε την αδερφή του που πάσχει από σύνδρομο Down.Τόνισαν επίσης ότι ο Έλληνας ομογενής δεν απειλούσε κανέναν με το σπαθί, όταν ο γείτονας έκανε το τηλεφώνημα στις Αρχές. Μάλιστα, σε δύο βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν, ο Ζαπάντης είναι άοπλος, όταν συλλαμβάνεται.

Η μητέρα του Γιώργου εξέφρασε την θλίψη της για την υπερβολική χρήση βίας, που στέρησε τελικά την ζωή του γιου της και δήλωσε απογοητευμένη που η Αστυνομία δεν φώναξε έναν ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό. «Δεν νομίζω ότι ο γιος μου έκανε λάθος. Είχε τόσο καλή καρδιά και ήταν ευγενικός με όλους» συμπλήρωσε η Αθανασία Ζαπάντη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ